Mainos

Ahtisaaret Intiaan

Presidentti Martti Ahtisaari keskittyy nelipäiväisellä Intian-matkallaan lähinnä viennin edistämiseen. Ahtisaari sanoi New Delhissä tuloseremonioiden yhteydessä, että hänen tärkein tehtävänsä on tutustuttaa intialaiset Suomen mahdollisuuksiin huipputekniikan kauppakumppanina.

Ensimmäisenä vierailupäivänä sivuttiin poliittisissa keskusteluissa niin Intian suhtautumista ihmisoikeuskysymyksiin kuin maan kielteistä asennetta ydinaseiden leviämistä koskevaan sopimukseen. Keskusteluja luonnehdittiin kuitenkin lämpimän ystävällisiksi.

Isännät arvostavat Suomea

Intian presidentti Shanker Dayal Sharma järjesti viralliset vastaanottoseremoniat brittiläistä siirtomaa-aikaa henkivän presidentinpalatsin Rashtrapati Bhavanin edustalla. Presidentti Ahtisaari tarkasti kunniakomppaniat, kun lähes helteisessä säässä oli kuultu 21 järeää kunnialaukausta.

Intian pääministeri Dewe Gowda totesi tilaisuuden yhteydessä, että Intialle Suomi on yksi uusista potentiaalisista kauppakumppaneista. Presidentti Ahtisaaren mielestä viennin edistäminen ja Intian yhteiskunnan eriarvoisuudet eivät ole ristiriidassa keskenään.
-Taloudellinen vireys poistaa sosiaalisia ongelmia ja luo hyvinvointia, presidentti huomautti.

Yli 20-henkinen talouselämän valtuuskunta ja ulkomaankauppaministeri Ole Norrback (r.) suhtautuivat odottavan toiveikkaasti seuraavien päivien keskusteluihin.
-Toimivien kauppapoliittisten suhteiden luominen on pitkä prosessi. Intian avautuminen, lähinnä ulkomaisten sijoitusten suhteen, avaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, Norrback katsoi.

Keskustelua epäkohdista

Presidentti ja rouva Ahtisaari laskivat seppeleen Mahatma Gandhin haudalle. Tällä kertaa Suomen presidentti ei istuttanut ympäröivään puistoon muistopuuta, toisin kuin presidentti Mauno Koivisto vuonna 1987.

Tilaisuuden jälkeen niin Ahtisaari kuin ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) totesivat, etteivät ihmisoikeuskysymys ja Intian kielteinen asenne ydinaseiden leviämistä ehkäisevään sopimukseen ole Suomelle tabuja aiheita.
-Naisen asema Intiassa kaipaa edelleen parantamista, joskin ihmisoikeusasioissa Intia on Kiinaa edellä, ulkoministeri Halonen huomautti.

Presidentti Ahtisaari ja ulkoministeri Halonen totesivat tyytyväisinä, että Intia on tullut mukaan kemiallisten aseiden käyttöä rajoittavaan rintamaan. Kumpikin toivoi jatkossa EU:n ja Intian lähentymistä toisiinsa.

Ylistystä puolueettomuudelle

Isäntäparin tarjoaman päivällisen yhteydessä puhunut presidentti Ahtisaari korosti Intian ja Suomen merkitystä puolueettomina maina. Hän sanoi, että Suomi toimi jo kylmän sodan aikana turvallisuuden ja yhteistyön lisäämiseksi erityisesti Euroopassa.
-Sotilaallisen vastakkainasettelun väistyttyä pyrkimyksemme on ollut edistää sellaista kehitystä, joka ei johda uusien jakolinjojen syntymiseen maanosassamme, presidentti sanoi.

Puheensa loppuosassa presidentti totesi, että Suomi ja Intia voivat yhdessä edistää ihmisarvoista elämää ikään, rotuun tai sukupuoleen katsomatta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.