Ahtisaaren Espanjan vierailu alkoi

Presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren valtiovierailun ensimmäinen päivä Espanjassa oli kuninkaallista loistoa. Päivä alkoi näyttävillä vastaanottoseremonioilla Pardon palatsin edustalla Madridin ulkopuolella kuningas Juan Carloksen ja kuningatar Sofian ottaessa vieraat vastaan aurinkoisessa talvisäässä.

Päivä huipentuu kuningasparin järjestämiin juhlaillallisiin vanhassa kuninkaanlinnassa. Poliittiset keskustelut pääministeri Jose Mari Aznarin kanssa presidentti käy huomenna.

Heti vierailun aluksi ulkoministerit Tarja Halonen ja Abel Matutes korostivat neuvotteluratkaisun tärkeyttä Kosovon kriisissä. Ulkoministerit tähdensivät lyhyiden ensineuvottelujen jälkeen, että molempien riidan osapuolten on lopetettava hirvittävät väkivaltaisuudet ja lähdettävä etsimään neuvotteluin poliittista ratkaisua.

Agenda-ratkaisut vielä edessä

Ulkoministerit kävivät pikaisen ensitapaamisen aikana läpi myös mm. nykyasetelmat EU:n rahoitusrakenteen uudistamiseen tähtäävissä Agenda 2000 -neuvotteluissa. Halonen piti keskustelua hyödyllisenä, mutta korosti ratkaisujen olevan vasta edessä. Suomi on koko ajan korostanut tiukkaa taloudenpitoa, mutta samalla tähdentänyt kompromissien etsimisen tärkeyttä. Hänen mukaansa on vielä ennenaikaista sanoa, missä kaappi tulee seisomaan.

Espanja on EU:n nettosaajia ja se pyrkii varmistamaan, etteivät menetykset muodostu liian suuriksi. Keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa suomalaiset saivat myös muistutuksen EU:n sisäisistä rajariidoista, kun espanjalaistoimittajat halusivat ulkoministeriltään tietoja Gibraltarin edustalla pitkään jatkuneesta kalastuskiistasta. Tilannetta Espanjan etäkärjessä hankaloittaa se, että Ison-Britannian entisen siirtomaan Gibraltarin asemasta ei ole päästy Espanjaa ja Englantia tyydyttävään ratkaisuun.

Tykinlaukauksia ja ohimarssi

Näyttävä esimerkki kuninkaallisesta loistosta saatiin heti vierailun alkajaisiksi, kun presidenttipari saapui Pardon palatsin edustalle järjestettyyn vastaanottoseremoniaan vanhalla mustalla Rolls Roycella.

Kuningaspari odotteli seurueineen aurinkoisessa säässä hyväntuulisesti keskustellen. Oman lisänsä tilaisuuteen toivat kuninkaan henkivartiokaartin näyttävät asut ja tykinlaukaukset. Kansallislaulujen, kaartin tarkastuksen ja seurueiden kättelyn jälkeen isäntäpari vieraineen asettui kullanruskealla sametilla koristeltuun aitioon seuraamaan vielä kuninkaan henkivartiokaartin ohimarssia.

Sen avasi moottoripyöräjoukko, jota seurasivat vanhoihin asuihin pukeutuneet ratsujoukot. Hevoset oli ryhmitelty väreittäin ja jopa valkea- ja harmaaharjaiset hevoset oli ryhmitelty omiksi joukoikseen! Viimeisenä tulivat tykkilavetit.

Pardon palatsi on nykyisin museo ja arvovieraiden vierastalo. Museossa on mm. Espanjan historian näyttävimmät taideteokset. Ennen vallanvaihdosta se oli kenraali Francesco Francon koti.

Vastaanottojuhlallisuuksien jälkeen isäntäpari vieraineen siirtyi Zarzuella-palatsiin lounaalle. Alunperin se oli metsästysmaja, mutta on nyt kuninkaan asuinpaikka. Vihiä vanhasta saatiin, sillä matkalla nähtiin peuroja. Illansuussa presidenttipari vieraili Suomen kulttuurikeskuksen eli Madrid-instituutissa. Samalla juhlittiin tekstiilitaiteilija Kristiina Ihamuotilan näyttelyn avajaisia.

Ennen suomalaisvieraiden saapumista kuningaskunnassa vietettiin viikonloppuna kruununprinssi Felipen 31-vuotisjuhlia. Vanhempiensa tavoin hän on erittäin pidetty. Kuningasparin mutkatonta esiintymistä seuratessa ei tarvinnut ihmetellä, miksi espanjalaiset kiittelevät kuningaspariaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat