Ahon pitkä vapaa askarruttaa eduskunnassa

Esko Ahon aikeet jättää kansanedustajan tehtävät vuodeksi on tulossa visainen ongelma eduskunnalle.

Monet kansanedustajat kyselevät nyt, avaako vapaan myöntäminen Aholle kokonaan uuden käytännön. -Pitää ottaa huomioon, kuinka iso ovi tässä avataan. Itse kullakin saattaa olla mielenkiintoa kansainvälisiin projektitehtäviin, Kokoomuksen Ilkka Kanerva sanoi. Eräiden mielestä samalla pitäisi myös harkita lain muuttamista niin, että pitempään pois olevan kansanedustajan paikalle tulisi varaedustaja. Nykyisin hänen paikkansa jää tyhjäksi. Asiaan liittyvistä ongelmista keskusteltiin tänään eduskunnan kansliatoimikunnan ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien neuvottelussa. Virkamiehet pantiin valmistelemaan muistiota asiaan liittyvistä näkökohdista. Toistaiseksi muutamia päiviä tai viikkoja pitempiä vapautuksia kansanedustajat ovat pyytäneet yleensä vain äitiys- tai sairauslomien vuoksi.

Ahosta ennakkotapaus


Yksi esimerkki muunlaisesta pitemmästä lomasta löytyi keväältä 1967. Kansanedustaja Sinikka Lujalle (sd.) myönnettiin kahden kuukauden vapautus ulkomaisen opintomatkan vuoksi. Leena Luhtasen (sd.) mielestä Ahosta on tulossa ennakkotapaus, ja hänen anomustaan tulisi arvioida siltä pohjalta. -Vastaavantyyppisiä asioita voi tulla muillekin eteen. Hyvinkin monella saattaa olla esimerkiksi tarpeita opiskeluun. Luhtanen kuten monet muutkin tuntuivat ymmärtävän hyvin Ahon henkilökohtaiset tarpeet asiassa. Uudistumisen tarve on tuttu tunne useille pitkään politiikassa mukana olleille. -Kyllä ihminen tarvitsee tällaista tankkausta, Henrik Lax (r.) sanoi. Lax ei usko, että pitkän vapautuksen myöntäminen Aholle poikisi automaattisesti muitakin vastaavia pyyntöjä. -Kyllä tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne. Sen vuoksi Lax ei innostu myöskään ajatuksesta, että eduskunta nyt laatisi jonkinlaisia säännöksiä menettelytavoista. -Eduskunnan pitää voida vapaasti harkita tällaisia poikkeustilanteita. Ei elämää pidä ylibyrokratisoida. Laxilla ei ole ehdotonta kantaa siitä, pitäisikö eduskuntaan päästää varaedustajia. Hän totesi, että Suomen hyvin ehdokaskeskeinen vaalijärjestelmä on toiminut luontaisena jarruna asialle.

Pelisäännöt halutaan selviksi



Kaarina Dromberg (kok.) sen sijaan haluaa pelisäännöt selväksi siitä, millä edellytyksiä pitempiä poissaoloja sallitaan. -Minusta pitää olla tavattoman vahvat perustelut. Olemme itse asettuneet nelivuotiskaudeksi tähän tehtävään. Sitä taustaa vasten katson, että se myös täytyisi suorittaa loppuun. Samasta syystä Dromberg ei oikein ymmärrä, että valittu edustaja voisi lähteä tekemään muita asioita ja tilalle tulisi varaedustaja. Pentti Tiusanen (vas.) pitää Aholta tulossa olevaa vapautuspyyntöä hyvin hankalana asiana. -Jos yhdelle annetaan erivapaus, siitä seuraa velvoite antaa myös 199:lle muulle. Minusta sellaiseen ei ole valmiuksia, koska meiltä puuttuu varaedustajajärjestelmä. Tiusasen mielestä uudistamisen pitäisi lähteä siitä, että äitiys- ja pitkille sairauslomilla olevien tilalle tulevat varaedustajat. -Kansalaisen näkökulmasta kansanedustajan tehtävä jää nyt näissä tilanteissa hoitamatta.

Ahon anomus saa seuraa

Eduskunta saa Esko Ahon vapaapyynnön lisäksi pohdittavakseen ainakin toisen anomuksen. Kansanedustaja Säde Tahvanainen (sd.) varautuu anomaan lyhyempää opintovapaata. Tahvanainen kyseli mahdollisuutta vapaan pitämiseen jo aiemmin keväällä, mutta jätti anomuksen tekemättä. Eduskunnan kansliassa oli annettu ymmärtää, että anomus mitä todennäköisimmin hylättäisiin. -Puhuin noin kuukauden pätkästä, että pystyisin keskittymään siihen työhöni. Olen sen vuoksi joutunut tänä keväänä olemaan aika paljon poissa eduskunnasta. Joensuun yliopistossa erityisopettajaksi opiskeleva Tahvanainen valmistelee pro gradu -työtä. Aiheena on kansanedustajien mielipiteet erityisopetuksen järjestämisestä. -Halusin, että minulla olisi puhdas omatunto ja hyvä mieli eikä tarvitsi tapella poissaolotilastojen kanssa. Tahvanainen kertoi käyneensä puhumassa omasta asiastaan tänään puhemies Riitta Uosukaisen ja varapuhemies Jukka Mikkolan kanssa. -Jos Aho saa loman, niin minäkin haen. Kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti, hän sanoi.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat