Mainos

Aho kieltäytyy EU-komisaarikisasta

Keskustavaikuttaja Esko Aho ja puhemies Paavo Lipponen pitävät toisiaan hyvänä vaihtoehtona EU-komissaariksi. Aho itse on kiistänyt tavoittelevansa pestiä.

Keskustan entinen puheenjohtaja Esko Aho ilmoitti Yleisradion haastattelussa, että hän ei lähde kisaamaan komissaarin paikasta. Aho kommentoi Suomen EU-politiikan linjasta hänen ja eduskunnan puhemies Paavo Lipposen välillä syntynyttä sananharkkaa, jota hänen mukaansa on tulkittu väärin lähtölaukaukseksi komissaarikisaan ensi vuonna.

Ahon mukaan Lipponen olisi hyvä ehdokas komissaariksi.

Lipponen puolestaan on ehtinyt jo epäilemään Ahon kieltäytymistä. Lipponen arvioi, että Ahon kielteinen kanta EU-komissaarin tehtäviin ei ole vättämättä lopullinen. Lipponen luonnehti STT:lle keskustan entistä puheenjohtajaa "erittäin päteväksi vaihtoehdoksi".

Kiista syntyi Suomen EU-politiikasta

Eilen Lipponen tyrmäsi Ahon väitteet siitä, että Suomen EU-politiikka ja erityisesti pohjoinen ulottuvuus olisivat tuuliajolla. Lipposen mukaan Aho ei tiedä, mistä puhuu.

Lipposen mielestä asia on juuri päinvastoin kuin Aho väitti. Pohjoinen ulottuvuus on juuri päässyt kunnolla käyntiin, ympäristö- ja sosiaalialan yhteistyötä kehitetään, ja muun muassa Pietarin vedenpuhdistamoon on tehty suuria investointeja.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki tyrmää selkeästi Ahon näkemykset. Lehtomäki muistutti, että EU:ssa eletään nyt nopeaa vaihetta ja että tilanteet muuttuvat. Esimerkiksi vielä ei tiedetä, mitä EU.n tulevaisuutta suunnittelevalta konventilta on luvassa juhannuksena EU:n huippukokouksessa. Ahon paikalleen jämähtäneeksi haukkuma pohjoinen ulottuvuus toimii Lehtomäen mielestä hyvin. Lehtomäki myös kiistää, että Suomen EU-politiikka olisi tuuliajolla.

Komission puheenjohtajan neuvonantaja Alexander Stubb on Lipposen ja Lehtomäen kanssa samoilla linjoilla. MTV:n Huomenta Suomessa haastatellun Stubbin mielestä Suomen asema on unionissa hyvä ja tulevaisuuden ratkaisee halu liittyä puolustusytimeen.

(MTV3-STT)

Komission puheenjohtajan neuvonantaja Alexander Stubb tyrmää Esko Ahon puheet Suomen EU-strategian kurssista.


(Huomenta Suomi 04.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.