Ahdistusta, unettomuutta ja kuolemanpelkoa: Nuoret surevat Nokian traagisessa ulosajossa kuolleita kavereitaan – Silvia, 17: "Yhtäkkiä ei enää nähdäkään missään"

Nokialla tapahtui elokuun puolivälissä koko Suomea järkyttänyt liikenneonnettomuus, jossa kuoli kolme nuorta. Viikonloppuyönä sattuneessa ulosajossa selvisi hengissä neljäs nuori, jonka poliisi epäilee ajaneen turma-autoa. Onnettomuudessa kuolleilla oli laaja ystävä- ja tuttavapiiri, ja tragedia on herättänyt rankkoja tunteita paikallisissa nuorissa.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Tampereella Hatanpään lukiossa. Yöllisessä ulosajossa kuolleet nuoret tunsi täällä moni, yksi heistä on 17-vuotias Silvia Steckiewiez.

Steckiewiez kuuli ensin onnettomuudesta ja sai vasta myöhemmin tietää, että yksi kuolleista nuorista oli hänen tuttavansa.

– Olin todella järkyttynyt. Uutisissa ei mainittu nimiä ja olin ensin, että mitäköhän siinä on tapahtunut. Sain vasta kaverilta myöhemmin kuulla, kuka siinä oli menehtynyt. Hän olikin tuttavani ja oltiin samoissa piireissä liikuttu.

Päällimmäiset tunteet olivatkin järkytys ja suru.

– Oli todella järkyttävää kuulla, että hän oli noin vain menehtynyt, että yhtäkkiä ei enää nähdäkään missään ja en kuule enää kuulumisia tai voi kysyä mitään. Ja koko kolari oli aika järkyttävä tieto.

MTV Uutiset vieraili turmapaikalla heti seuraavana aamuna. Näky oli karu:

Karu näky Nokian turmapaikalla: Jarrutusjälkien puuttuminen ja katkennut mänty kertovat hurjasta ajonopeudesta – kolme nuorta kuoli 2:15

Puhumisesta on ollut apua

Steckiewiez kertoo käsitelleensä pintaan nousseita tunteitaan ennen kaikkea puhumalla. 

– Siitä on onneksi päässyt puhumaan kavereiden kanssa tosi paljon ja puhuttiin myös äidin kanssa siitä, kun kuultiin uutisista, aluksi kotona ja on perheen kesken.

Tapauksesta keskusteltiin luonnollisesti myös kavereiden ja tuttavien kanssa, eikä Steckiewiezista tunnu, että mitään tärkeää olisi jäänyt käymättä läpi.

– Aika monta päivää putkeen keskusteltiin ja mietittiin, että mitä siinä kävi ja miltä meistä kaikista tuntuu, Ja mietittiin, että oisko asialle jotain voinut tehdä. Kaikki keskusteltiin läpi tosi syvällisesti.

– Tärkeintä on varmaan just se, että pääsee puhumaan, siitä, miltä tuntuu ja pääsee purkamaan tunteita, ettei mikään jää sinne syvälle, vaan kaikki käsiteltäisi läpi.

Kuten aikuisetkin myös nuoret reagoivat suruun eri tavoin, vaikka järkytys ja suru ovatkin olleet yhteiset.

– Kaikki on olleet yhtä järkyttyneitä. Tosi surullista porukkaa on ollut, mutta osa on reagoinut vähän etääntyneemmin, ovat lähteneet kaveriporukasta hetkeksi ja olleet omissa oloissaan, Steckiewiez kertoo.

Ensi kohtaaminen kuoleman kanssa voi olla iso shokki

Viiden jälkeen tapasi koululla myös psykologi Marja Nurmi-Vuorisen, joka on Tampereen toisen asteen koulutuksen opiskelijahuollon päällikkö. Nurmi-Vuorisen mukaan tieto nuoren kuolemasta voi olla hyvinkin kova paikka myös muille.

– Monesti voi olla, että nuoren ihmisen kuolema on muille nuorille ensimmäinen kohtaaminen kuoleman kanssa. Se voi olla tosi iso shokki, ja onkin usein.

– Se saattaa aiheuttaa valtavan laajan kirjon erilaisia tunteita. Voi olla tosi voimakasta ahdistusta, pelkotiloja ja tietysti voimakasta surua. Monella saattaa tulla myös vihan tunteita, ja syyllisyyttä, Nurmi-Vuorinen kuvaa.

"Pysäyttää miettimään oman elämän rajallisuutta"

Surun ja järkytyksen purkamista voi vaikeuttaa se, ettei nuorilla ole vielä työkaluja käsitellä tunteitaan. Siksi onkin tärkeää, ettei nuori jää yksin vellomaan vaan juttelee asioista ystäviensä, perheensä ja tarvittaessa myös koulun ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa.

– Toisen nuoren kuolema pysäyttää helposti myös miettimään oman elämän rajallisuutta ja kuoleman lopullisuutta. Tämä voi olla ensimmäinen kerta, kun nuori oikeastaan edes miettii kuolemaa ja sen lopullisuutta ja peruuttamattomuutta.

– Voi tulla ajatuksia, että jos minulle käy samoin? Ja että miksi nuori kuolee, miksi elämä katkeaa kesken kaiken, onko elämässä mitään järkeä, kun näin kamala asia voi tapahtua.

Nokian kolarin jälkeen nuoret ovat hakeneet apua ja keskustelukaveria, Nurmi-Vuorinen kertoo.

– Tässä kyseissä onnettomuudessa oli osallisena useita nuoria, joilla on ollut laaja ystäväpiiri. Se onkin koskettanut hyvin laajasti monia eri oppilaitoksia, ei vaan Tredun toimipisteitä ja myös muista on tullut keskusteluapupyyntöjä ja viime päivinä enenevässä määrin.

Ahdistusta ja vaikeuksia päästä uneen

Nurmi-Vuorinen kertoo, että monilla nuorista tapahtumat ovat vaikuttaneet uneen. Myös sitä mietitään, eikö ahdistavien tunteiden pitäisi jo alkaa väistyä.

– Ystävän tai tuttavan kuolemaan liittyvät ajatukset ovat jääneet pyörimään päähän. Ne ahdistavat ja nuori ei ole saanut nukuttua.

– Jotkut eivät ole pystynyt tulemaan kouluun. Nyt kun aikaa on jo kulunut, alkaa huolestuttaa, että eikö tämä menekään ohi, enkö pääse eteenpäin. Haetaan keskusteluapua ja tukea siihen, millä tavoin omista ahdistavista ajatuksista pääsisi eteenpäin.

"Kaikki tunteet ovat sallittuja"

Turman raskaasti kokevan nuoren vanhempia Nurmi-Vuorinen kehottaa ennen kaikkea olemaan läsnä ja kuuntelemaan. Hän muistuttaa, että jokainen suree tavallaan ja eikä mikään tapa ole väärä.

– On tärkeää antaa nuoren puhua omalla äänellään. Kaikki tunteet ovat sallittuja, voi huutaa, itkee, voi nauraa.

– Vanhempien tulisi antaa nuorelle tilaa näyttää tunteita, mutta myös tilaa olla yksin rauhassa omien ajatusten kanssa eikä painostaa liikaa.

Lue myös:

    Uusimmat