Mainos

Ahdistelusyytökset laajenevat Yhdysvaltain kongressissa – pitkäaikaisin edustaja erosi toissa päivänä, senaattorin eroa odotetaan tänään

Minnesotalaissenaattori Al Frankenin, 66, odotetaan tänään eroavan senaattorin tehtävästään ahdistelusyytösten takia. Syytökset demokraattisenaattoria vastaan alkoivat kolmisen viikkoa sitten. Kaikkiaan seitsemän naista on syyttänyt Frankenia seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytökset alkoivat, kun juontaja Leann Tweeden kertoi viime kuussa, että Franken yritti suudella tätä väkisin vuonna 2006. Franken sanoi muistavansa asian eri tavalla, mutta pyytävänsä anteeksi. Franken on pyytänyt myös muita tapauksia anteeksi ja sanonut kunnioittavansa naisia ja olevansa "lämmin persoona" ja "halaavansa ihmisiä".

Republikaanit ovat jo vaatineet Frankenin eroa. Nyt myös Frankenin puoluetoverit vaativat tämän eroa. Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer sanoi, että Frankenin pitäisi erota välittömästi.

– Pidän häntä hyvänä ystävänä ja arvostan suuresti hänen saavutuksiaan, mutta hänellä on korkeampia velvollisuuksia senaattia ja äänestäjiä kohtaan ja hänen pitäisi erota heti, Schumer sanoi.

Frankenin eroa ovat vaatineet myös lähes kaikki demokraattien naissenaattorit.

Franken oli ennen senaattorinuraansa suosittu koomikko ja radion talk show -isäntä. Hänet valittiin senaattiin vuonna 2008 äärimmäisen tasaisessa vaalissa.

Edellinen ero toissa päivänä

Franken on yksi monista näkyvistä politiikan, median ja viihteen amerikkalaismiehistä, joita on syytetty seksuaalisesta häirinnästä viime aikoina. Edellisestä ahdistelun takia tapahtuneesta erosta on vain kaksi päivää. Toissa päivänä edustajainhuoneen pitkäaikaisin edustaja, michiganilainen demokraatti John Conyers erosi ahdistelusyytösten takia. Conyers istui edustajainhuoneessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1965.

Ahdistelusyytökset ovat tärkein puheenaihe myös ensiviikolla järjestettävässä Alabaman senaattorinvaalissa. Republikaanien ehdokas Roy Moorea on syyttänyt ahdistelusta ainakin yhdeksän naista. Moore on kiistänyt syytökset. Republikaanipuolueen johto vaati häntä aiemmin luopumaan ehdokkuudestaan, mutta Moore on kieltäytynyt tästä. Presidentti Donald Trump antoi tukensa Moorelle aiemmin tällä viikolla.

Lähteet: Reuters, CNN, Washington Post


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.