Mainos

Agentit ja seurapomot paljastavat villin viidakon pelaajasiirtojen taustalla – kopioituja viestejä ja kuvakaappauksia: "Tarjoukset tehdään nykyisin WhatsAppissa"

32:00
Torstain alkuillan Tulosruutu.

Jalkapallon kansainvälinen siirtokesä on täynnä tuhansia huhuja, väitteitä, lähteitä ja lopulta myös uutiseksi päätyviä pelaajasiirtoja. Vaikka näyttämöt eurooppalaisessa huippujalkapallossa ovat isot, siirtoruletin kulisseista löytyy kaikille tuttuja arjen työkaluja.

The Athletic selvitti agenttien, pelaajien, seurapomojen ja lähiomaisten kautta, mitä siirtojen taustalla oikeasti tapahtuu. Todellisuus ei välttämättä aina ole taruja ihmeellisempää.

Kesän edetessä puhelimet piippaavat kaikilla toimijoilla entistä tiheämmin. Jalkapallosiirrot vaativat nopeaa kommunikointia ja manipulointia, johon alustana toimii usein 1,5 miljardin käyttäjän pikaviestisovellus WhatsApp.

Urheilumedian mukaan suurimmalla osalla jalkapalloseuroista on nykyään WhatsApp-ryhmä, joka on erotettu vain keskustelulle siirroista ja pelaajakaupoista. Ryhmään kuuluvat useimmin seuran omistaja, puheenjohtaja, toimitusjohtaja, rekrytointipäällikkö ja manageri. 

– Todellinen syy, miksi käytämme WhatsAppia ovat kuitenkin siniset lukukuittaukset. Ne kertovat, onko viesti luettu. Onko pelaaja, agentti tai seura nähnyt kiinnostuksemme tai tarjouksemme, seurapomo sanoo The Athleticille.

Suuren englantilaisseuran urheilutoimenjohtaja kertoo WhatsAppin käyvän toukokuun lopussa tulipunaisena.

– Parhaita ovat kopioi ja liitä -agentit. He eivät edes vaivaudu kirjoittamaan viestiin nimeäsi tai kertomaan, miksi pelaaja sopisi joukkueeseesi. Viestissä lukee vain tervehdys ja saatavilla oleva pelaaja. Näemme helposti sen läpi. He lähettävät saman viestin kaikille seuroille samaan aikaan.

Toimitusjohtaja jatkaa tarinaa siirtojen villistä viidakosta.

– Se ei tapahtu vain WhatsAppissa. Sain viime vuonna kolmen viikon aikana viestejä 125 agentilta kaikissa mahdollisissa muodoissa: puheluita, sähköposteja, LinkedIn-viestejä. En ollut kuullut suurimmasta osasta ihmisiä. Ovatko he edes todellisia? Viisi agenttia väitti edustavansa erästä ranskalaista pelaajaa. 

– Toinen huolenaihe ovat kuvakaappaukset. Pelkäsin joutuvani petoksen kohteeksi, jos vastaisin ihmisille. Ottaisivatko he kuvakaappauksen ja julkaisisivat sen Twitterissä tai antaisivat iltapäivälehdille? Näyttäisin todella tyhmältä.

Skandinaviassa pelaavan seuran urheilutoimenjohtaja uskoo WhatsApp-kuvakaappausten nostavan neuvoteltavien siirtojen palkkoja ja siirtokorvauksia. 

– Tarjoukset tehdään nykyisin WhatsAppissa seurojen välillä. Ainoastaan viimeinen tarjous tehdään paperille sähköpostin välityksellä, kun kaikki muu on hoidettu.

– Agentti lähettää minulle kuvakaappauksen pelaajastaan, joka on sanonut tarvitsevansa 10 000 euroa allekirjoitusbonuksena. Silloin pelaaja näyttää johtavan neuvotteluja agentin sijaan. Tiedämme sen kuitenkin olevan hämäystä: agentti yrittää saada meistä irti vain kaiken mahdollisen rahan. Sen jälkeen tulevat edut, joita he vaativat rahan lisäksi.

Artikkelissa pelaaja-agentti kertoo Valioliigan kärkijoukkueeseen neuvotellusta jättisopimuksesta, jonka pelaaja kaatoi viime hetkellä seurajohdon kieltäydyttyä kustantamaan tämän perheelle rajattomia liikelentoja.

Agentin mukaan monet joukkueet Valioliigassa hyväksyvät tämän pykälän nykyisin erityisesti Etelä-Amerikasta tai Aasiasta tulevien pelaajien sopimusten kohdalla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja