Mainos

Afrikka tapetilla YK-huippukokouksessa

Afrikan lukuiset ongelmat olivat keskeinen puheenaihe YK:n vuosituhannen huippukokouksen toisena istuntopäivänä New Yorkissa. Noin 150 valtionpäämiehen joukosta olivat puhevuorossa mm. Etelä-Afrikan, Sierra Leonen ja Sambian johtajat.

Afrikan ongelmiin ja erityisesti YK:n rauhanturvaoperaatioihin levottomassa maanosassa kiinnitettiin huomiota myös muiden maiden puheenvuoroissa. Sodat Sierra Leonessa, Kongossa ja Afrikan sarvessa ovat YK:n rauhanturvakoneiston tämän hetken suurimpia haasteita. Näiden konfliktien odotetaan nousevan puheenaiheeksi vielä myöhään illalla, jolloin YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua valtionpäämiestasolla toisen kerran historiassa.

Ei tulosta Lähi-idän neuvotteluissa

Ehud Barak, Bill Clinton ja Jasser Arafat Camp Davidissa

Huippukokouksen virallisen asialistan lisäksi New Yorkissa on kohistu paljon kahdenvälisistä tapaamisista. Myöhään eilen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton käytti hyväkseen tilaisuutta keskustella Lähi-idän rauhanprosessista sekä Israelin pääministerin Ehud Barakin että palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kanssa. Clintonin tarkoituksena oli selvittää, ovatko osapuolet lähentyneet toisiaan lainkaan viime viikkojen aikana.

-Kuten etukäteen ennustimmekin, läpimurtoa ei saavutettu, Valkoisen talon tiedottaja kertoi lehdistötilaisuudessa Clintonin tapaamisten jälkeen. Sekä Israelin että palestiinalaisten edustajat antoivat tänään pessimistisiä lausuntoja rauhanneuvottelujen etenemisestä. Israelin mukaan sillä ei ole enää varaa tinkiä Jerusalemin kysymyksessä. Palestiinalaisviranomaiset taas arvioivat, että aika on käymässä vähiin.

Clinton ja Castro kättelivät

Castro oli yksi odotetuimmista puhujista.

Huippukokouksessa nähtiin myös ainakin yksi yllättävä tapaaminen, kun Kuuban presidentti Fidel Castro törmäsi presidentti Clintoniin johtajien ollessa matkalla yhteisvalokuvaan. Paikallaolijoiden mukaan vihollisina toisiaan pitävät valtionpäämiehet kättelivät ja vaihtoivat muutaman lauseen keskenään. Amerikkalaisviranomaisten mukaan aloite kädenpuristukseen tuli Castrolta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.