Afganistanissa tuhoisa maanjäristys – ainakin tuhat kuollut ja sadat loukkaantuneet

Video paljastaa tuhot – Afganistanin maanjäristyksen uhriluku jo lähes 1 000 0:57
Tällaiselta tuhot näyttävät Afganistanissa.

Afganistanissa sattuneen maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut ainakin tuhanteen, kertovat paikalliset viranomaiset. Järistys tapahtui maan itäosassa Paktikan ja Khostin maakunnissa lähellä Pakistanin vastaista rajaa.

Maan sisäministeriön virkamiehen mukaan lisäksi ainakin 610 on loukkaantunut. 

Maanjäristyksen voimakkuus oli 6,1 magnitudia ja se tapahtui keskiviikon vastaisena yönä kello kahdelta paikallista aikaa.

Suurin osa tiedetyistä kuolemista on tapahtunut Paktikan alueella kaakkoisosissa maata. Khostin alueella ainakin 25 on saanut surmansa. Uhriluvun odotetaan kasvavan. 

Afganistanin Taliban-hallituksen tiedottaja Bilal Karimi vetosi aiemmin tviitissä, että avustusjärjestöt lähettäisivät heti apua humanitaarisen katastrofin estämiseksi.

– Ihmiset kaivavat hautoja toisensa jälkeen, sanoi tiedotus- ja kulttuuriosaston johtaja Mohammad Amin Huzaifa Paktikassa. Hänen mukaansa pelkästään Paktikan maakunnassa on kuollut ainakin tuhat ihmistä.

Yhteydenpito alueella on vaikeaa, sillä tietoliikennemastoja on vahingoittunut, kertoo paikallinen toimittaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Toimittajan mukaan monet eivät saa yhteyttä sukulaisiinsa tarkistaakseen heidän vointiaan, sillä puhelimet eivät toimi.

Ensimmäisten tietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 5,9. Hieman myöhemmin Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus USGS ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 6,1. USGS:n mukaan järistys tapahtui noin 51 kilometrin syvyydessä.

Järistyksen saattoi havaita yli 500 kilometrin säteellä Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa, kertoi puolestaan Euroopan maanjäristysvalvontakeskus EMSC.

Maanjäristykset aiheuttavat vahinkoa erityisesti maaseudulla

Maanjäristys on uutistoimisto AFP:n mukaan maan kuolettavin lähes 25 vuoteen, vaikka maanjäristykset eivät ole harvinaisia Afganistanin alueella. Ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja erityisesti maaseudulla, missä monet asunnot ovat rakenteeltaan heiveröisiä.

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui tammikuussa, kun kaksi järistystä iski maaseutualueille ja vaurioitti satoja rakennuksia läntisessä Badghisin maakunnassa.

Vuonna 2015 yli 380 ihmistä kuoli Pakistanissa ja Afganistanissa, kun voimakkuudeltaan 7,5 maanjäristys iski molempiin maihin. Tuolloin suurin osa kuolonuhreista oli Pakistanissa.

Vuonna 1998 Afganistanissa Takharin maakunnassa tapahtui kaksi tuhoisaa maanjäristystä, jotka molemmat vaativat tuhansia kuolonuhreja. Helmikuussa iskeneessä maanjäristyksessä kuoli noin 4 500 ihmistä ja toukokuun lopussa maanjäristyksessä kuoli noin viisi tuhatta ihmistä.

Helmikuinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan USGS:n mukaan 5,9 ja toukokuinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6.

Afganistan oli jo valmiiksi kriisissä

Nyt sattuneen järistyksen vaikutuksia pahentaa se, että Afganistan on kamppaillut viime aikoina jo muutenkin ruokapulan ja muiden ongelmien kanssa. Maan tilanne on entisestään heikentynyt Taleban-hallinnon aikana.

Taleban-ääriliikke kaappasi jälleen vallan maassa viime vuoden elokuussa Yhdysvaltojen vetäydyttyä maasta. Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat pitäneet etäisyytensä maan uusiin hallitsijoihin, jotka eivät ole saaneet janoamaansa kansainvälistä tunnustusta.

Liikkeen edellisellä hallituskaudella 1990-luvulla talebanit saivat virallisen tunnustuksen muutamalta maalta kuten Pakistanilta ja Saudi-Arabialta, mutta tällä kertaa yksikään maa ei ole toistaiseksi virallisesti tunnustanut Taleban-hallintoa.

Taleban lupasi uudelleen valtaan noustuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä konservatiivinen kuin edellinen.

Lupaukset ovat pitkälti osoittautuneet katteettomiksi, ja muun muassa naisten ja tyttöjen oikeutta koulutukseen ei ole kunnioitettu. Talebanin johtaja on myös määrännyt naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa asua, mieluiten burkhaa.

Avustusjärjestöt ja YK ovat arvioineet, että Afganistan tarvitsee tänä vuonna miljardeja dollareita kriisin ratkaisemiseksi.

22.6.2022 kello 18.59: Juttua päivitetty kauttaaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat