Marokon maanjäristys oli tuhoisin vuosikymmeniin – ilmasta kuvattu video näyttää massiiviset tuhot

Ilmakuvaa Marokon maanjäristyksen aiheuttamista tuhoista 2:07
Ilmasta kuvattu video näyttää Marokon perjantaisen maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja.

Marokon maanjäristys oli tuhoisin maassa nähty maanjäristys vuosikymmeniin. Lähellä järistyksen keskusta sijaitsevat kylät ovat eristyksissä ja vaikeapääsyisiä, mikä vaikeuttaa pelastustoimintaa.

Vuonna 2004 ainakin 628 ihmistä sai surmansa ja 926 loukkaantui Marokossa, kun maanjäristys iski Välimeren rannikolla sijaitsevaan Al Hoceiman satamakaupunkiin.

Maan pahin maanjäristys tapahtui vuonna 1960 lähellä Agadirin kaupunkia. Järistyksessä kuoli ainakin 12 000 ihmistä.

Vuonna 1980 naapurimaa Algeriassa iskenyt järistys oli puolestaan yksi lähihistorian suurimmista ja tuhoisimmista maanjäristyksistä. El-Asnamiin iskenyt järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 ja se surmasi 2 500 ihmistä. Lisäksi ainakin 300 000 jäi kodittomaksi.

Marokon perjantainen maanjäristys on vaatinut jo yli 2 000 ihmisen hengen. Maan ministeriön mukaan loukkaantuneita on 2000 joista kriittisessä tilassa on yli 1400 ihmistä.

Maanjäristyksen keskus sijaitsi runsaat 70 kilometriä lounaaseen turistien suosimasta Marrakechin kaupungista, jossa asuu noin 840 000 ihmistä.

Maanjäristyksen tuhoja Marrakechin kaupungissa Marokossa 0:45
Maanjäristyksen tuhoja Marrakechin kaupungissa Marokossa.

Maanjäristys on runnellut pahiten syrjäisiä kyliä. Monet Atlasvuorten juurella ja lähellä järistyksen keskusta sijaitsevat kylät ovat eristyksissä ja vaikeapääsyisiä, mikä vaikeuttaa pelastustoimintaa.

Asnin kylästä Al-Haouzin maakunnassa kotoisin oleva Mohamed kertoi uutiskanava CNN:lle, että maanjäristys oli vahingoittanut lähes kaikkia hänen alueensa taloja. 

Al-Haouzin maakunnassa Marrakechin kaakkoispuolella, jossa maanjäristyksen keskus sijaitsi on kerrottu kuolleen ainakin 1 293 ihmistä.

Useat maat valmiita lähettämään apua maahan

Marokon kuningas Mohamed VI määräsi moskeijat koko maassa pitämään hautajaisrukoukset, sunnuntaina keskipäivällä maanjäristyksessä kuolleiden puolesta.

Myös monet maat ovat ilmoittaneet olevansa valmiita auttamaan katastrofissa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eilen, että Suomi on valmis lähettämään apua, jos Marokolta tulee EU-järjestelmän kautta avunpyyntö.

Myös Suomen Punainen Risti (SPR) on valmis lähettämään humanitaarista apua Marokkoon.

Kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Tiina Saarikosken mukaan SPR:llä on pyynnöstä riippuen mahdollisuus lähettää Marokkoon massiivista materiaaliapua, joka koostuu esimerkiksi teltoista, huovista, makuualustoista, keittiötarvikkeista ja hygieniapakkauksista.

SPR:llä on 1 400 ihmistä henkilöreservissään, ja sillä on tarvittaessa mahdollisuus lähettää reservistä arviolta 600 ihmistä Marokkoon.

Marokon Moulay Brahimin kylän asukkaat kertovat menetyksistään tuhoisaan maanjäristyksen jälkeen. 3:38
Moulay Brahimin kylän asukkaat kertovat menetyksistään tuhoisaan maanjäristyksen jälkeen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut olevansa valmis lähettämään apua Marokolle, jos maan hallitus sitä pyytää.

Espanja aikoo lähettää Marokkoon lentokoneen, jossa on 56 pelastajaa ja neljä etsintäkoiraa.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ilmoittanut Turkin olevan valmis auttamaan Marokkoa.

Helmikuussa Turkissa sattui kaksi maanjäristystä, joissa kuoli Turkissa yli 57 000 ihmistä ja Pohjois-Syyriassa yli 8 400 ihmistä.

Lisäksi Marokon kiistakumppani Algeria ilmoittia avaavansa ilmatilansa avun toimittamiseksi.

Algeria oli kaksi vuotta aiemmin sulkenut ilmatilansa kiistakumppaninsa ja kilpailijansa Marokon lentokoneille. Myös maiden diplomaattisuhteet ovat olleet jäissä.

Lisäksi Algeria lupasi Marokolle humanitaarista apua ja käyttävänsä kaikki aineelliset ja inhimilliset voimavaransa maan auttamiseksi. 

Lähteet: Al-Jazeera, CNN, STT, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat