Afganistanissa jälkijäristys – uhriluvut ovat nousseet tuhansiin, lääkkeistä pula

Jälkijäristys tapahtui samalla alueella, kuin keskiviikon 6,1 magnitudin voimakkuuden järistys. Uhriluku on noussut jälkijäristysten myötä paikallisviranomaisten mukaan yli tuhanteen.

Tämän viikkoisissa maanjäristyksissä on loukkaantunut yhteensä yli 2000 ihmistä ja kymmenet tuhannet kodit ovat tuhoutuneet osittain tai täysin.

Perjantain jälkijäristys oli voimakkuudeltaan 4,3 magnitudia Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan. Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja ABC

Pula lääkkeistä

Paikalliset viranomaiset kertovat, että maassa on pula lääkintätarvikkeista. 

- Terveysministeriöllä ei ole tarpeeksi lääkkeitä. Tarvitsemme lääkinnällistä apua ja muita välttämättömiä tarvikkeita, sillä kyseessä on iso katastrofi,  maan katastrofiministeriön puhemies Mohammad Nassim Haqqan kertoo Reutersille. 

Intia, Etelä-Korea, Taiwan, Yhdistyneet arabiemiraattikunnat ovat luvanneet toimittaa maahan apua. Reutersin mukaan Pakistanin toimittama apu on jo saapunut maahan. Maanjäristyksen keskus oli vaikeakulkuisella maaseudulla, joka luo haasteita avun toimittamiselle. 

Afganistanin tilanne vaikea

Afganistanin tilanne on maanjäristyksien myötä heikentynyt entisestään. Maa on ollut Talebanin vallan alla viime vuoden elokuusta lähtien, ja on kamppaillut muun muassa ruokapulan kanssa.

Taleban-hallintoa on myös laajasti kritisoitu ihmisoikeusloukkauksista. Ääriliike lupasi vallan kaapattuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä konservatiivinen kuin edellisellä hallituskaudella 1990-luvulla. Toistaiseksi lupausta ei ole lunastettu, sillä esimerkiksi tyttöjen ja naisten oikeutta koulutukseen ei ole kunnioitettu. 


Lue myös:

    Uusimmat