Haavisto huolissaan: Talebanin voitto johtaa kontrolloimattomaan pakolaisvirtaan – "Jopa miljoonia pakolaisia"

3:43

Afganistanin pääkaupunki Kabul on lähellä romahtamista ääri-islamistisen Taleban-järjestön käsiin.

Arviot Kabulin kaatumisesta vaihetelevat tunneista pariin kuukauteen. Suomi evakuoi enintään 130 Suomen kanssa yhteistyötä tehnyttä afganistanilaista. Hallitsemanton romahdus voi johtaa laajaan pakolaisvirtaan, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Taleban on edennyt nopeasti viime päivinä ja ottanut useita Afganistanin suuria kaupunkeja hallintaansa, myös maan pohjoisosassa, joka on vanhastaan ollut järjestön heikointa kannatusaluetta. 

Suomi ilmoitti tänään evakuoivansa enintään 130 Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa ollut afganistanilaista perheineen turvallisuussyistä.

– Heihin voi kohdistua aivan suora uhka Talebanin puolelta sanoo MTV:n Kymmenen uutissa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). 

Haaviston mukaan afganistanilainset tulevat Suomeen "pysyvällä tavalla".

– He tulevat oleskeluluvalla. Suomessa voidaan käydä heidän kanssa läpi mahdolliseet turvapaikkaprosessist. Lähtökohta on varmasti se, että jäävät tänne hyvin pysyvällä tavalla.

Talebanin hallitsematon voitto johtaisi pakolaisvirtaan

Kansainvälinen yhteisö pyrkii Haaviston mukaan kantamaan vastuuta tilanteesta.

– Esimerkiksi Punainen risti pyrkii jäämään maahan ja toimimaan myös Talebanin hallitsemilla alueilla. On hyvin tärkeää, että kansalaisjärjestöt siellä tulevaisuudessa toimisivat.

Talebanin voitto voi Haaviston mukaan aiheuttaa pahimmassa tilanteessa hyvin laajan pakolaisvirran, joka kohdistuu ensin Afganistanin naapurimaihin, mutta pitkällä aikavälillä myös Eurooppaan.

– Jos nyt Qatarin Dohassa neuvoteltavasta rauhansopimuksesta ei tule mitään, on varmasti näin, että tulee kontrolloimaton pakolaisvirta.

Pahimmassa tapauksessa seurauksena on hyvin laaja, satojentuhansien tai jopa miljoonien ihmisten pakolaisvirta.

Haaviston arvio Afganistanin lähitulevaisuudesta ovat synkkä, jos rauhansopimusta ei saada aikaiseksi.

– Kokemukset eri paikkakunnilta ovat erittäin huonoja. Erityisesti naisten ja tyttöjen asema on uhanalainen.

Lähetystö pysyy toistaiseksi auki

Norja ja Tanska ilmoittivat tänään sulkevansa suurläheystönsä Kabulissa. Ruotsi ja Saksa vähentävät lähetystöjensä henkilöstöä. Haavisto keskusteli Afganistanin tilanteesta tänä iltana Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa.

– Hyvin samanlainen on arviomme kaikissa Pohjoismaissa. Tällä hetkellä pidämme lähetystöä auki. Totta kai joudumme katsomaan turvallisuustilannetta joka päivä. Tilanne muuttuu nyt niin nopeasti, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja