Vastarinta kytee talebanien valtaamassa Afganistanissa – kamppailua johtavat syrjäytetty varapresidentti ja edesmenneen uskonsoturin poika

Miten Afganistanin hallinnon luhistuminen vaikuttaa globaalisti? Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund vastaa 6:14
Miten Afganistanin hallinnon luhistuminen vaikuttaa globaalisti? Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund vastaa.

Afganistanin syrjäytetyn varapresidentin ja kuuluisan uskonsoturin pojan johtama vastarintaliike yrittää nakertaa Talebanin valtaa maassa. Ryhmä on ilmoittanut vallanneensa kolme aluetta maan pohjoisosissa muun muassa kivittämällä talebanin panssariautoja.

Kun Yhdysvallat alkoi vetää joukkojaan Afganistanista keväällä, moni länsimaalainen toivoi, että maan oma armeija pitää talebanin aisoissa ja 20 vuotta jatkunut hyvä kehitys saa jatkua. 

Afganistan romahti kuitenkin nopeasti, ja jo tämän kuun puolivälissä maa oli Talebanin hallussa pääkaupunkia Kabulia myöten. Lisäksi presidentti Ashraf Ghani oli ajettu maanpakoon.

Vastarinta kytee

Täysin ilman vastarintaa Taleban-liike ei ole kuitenkaan päässyt marssimaan vallan kahvaan.

Syrjytetty varapresidentti Amurrallah Saleh on pysynyt Afganistanissa ja julistanut itsensä maan virkaa tekeväksi presidentiksi. 

Hänen olinpaikkaansa ei tiedetä, mutta hän vaikuttanee pohjoisessa Panjshirin maakunnassa noin sadan kilometrin päässä Kabulista. 

Hänen rinnallaan on kansallisen vastarintaliikkeen, National Resistance Frontin, päällikkö Ahmad Masud. Hänet tunnetaan talebania 1990-luvulla vastustaneen, edesmenneen uskonsoturin Ahmad Shah Masudin poikana.

Ahman Masud kertoi kuluvalla viikolla yhdysvaltalaisehti The Washington Postissa, että koko Afganistanin armeija ei ole suinkaan hyväksynyt talebanin valtaa, vaan monet ovat liittyneet hänen ohellaan Panjshirin vastarintaan.

Masudin mukaan ryhmällä on ampumatarvikkeita ja aseita, joita se on kerännyt 2000-luvulta lähtien.

– Koska tiesimme, että tämä päivä saattaa tulla, hän toteaa.

"Miljoonat afganistanilaiset jakavat länsimaiset arvot"

Kirjoituksessaan Masud vetoaa länsimaihin, jotta nämä eivät hylkäisi niitä afganistanilaisia, jotka haluavat elää demokraattisessa yhteiskunnassa.

Hän toivoo, että länsimaat auttaisivat Afganistania myös materiaalisesti.

– Tiedämme, että sotilasvoimamme ja logistiikkamme eivät riitä pitkään. Asevarastot tyhjenevät nopeasti, elleivät ystävämme lännessä löydä keinoa toimittaa niitä meille viipymättä.

Lisäksi Masud varoittaa, että Afganistanista voi tulla kasvualusta terrorismille talebanin alaisuudessa.

– Miljoonat afganistanilaiset jakavat länsimaiset arvot. Olemme taistelleet kauan avoimen yhteiskunnan puolesta, jossa tytöistä voi tulla lääkäreitä, lehdistömme voi raportoida vapaasti ja nuoret voivat tanssia ja kuunnella musiikkia tai käydä jalkapallo-otteluissa stadioneilla, joita Taleban aikoinaan käytti julkisina teloituspaikkoina – ja voi käyttää pian uudelleen.

Olemme saaneet liikkeelle jotain historiallista

Talebanin hallintoa vastustavat joukot ilmoittivat eilen vallanneensa kolme asutuskeskusta Pohjois-Afganistanissa. 

Heidän viestiensä mukaan taisteluissa kuoli tai haavoittui noin 60 Taleban-taistelijaa. Lukujen todenperäisyydestä ei ole varmuutta.

– Olemme saaneet liikkeelle jotain historiallista Afganistanissa, maan entisen armeijan sotilas Sediqullah sanoi The Washington Postissa

Sediqullah kertoo lehden haastattelussa, että talebanin taistelijoilla oli panssaroituja ajoneuvoja, mutta ihmiset kivittivät niitä ja ajoivat heidät pois.

Mielenosoitukset ääriliikettä vastaan jatkuivat

Talebania vastustavat afganistanilaiset osoittivat mieltä ja heiluttivat ilmassa Afganistanin lippua keskiviikkona maan itsenäisyyspäivän kunniaksi eri puolilla maata.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi torstaina puolestaan raporteista, joissa kerrottiin varapresidentti Salehin ja Masudin johdolla kehittyvästä vastarinnasta.

Afganistanin Tadzhikistanin suurlähettiläs Zahir Aghbar uskoo, että Panjshirin liikkeestä voi olla todellista vastusta talebanille. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan vahvistamattomat raportit viittaavat lisäksi siihen, että maassa on vielä joitain Yhdysvaltain kouluttamien erikoisjoukkojen eliittiyksiköiden sotilaita. Reutersin mukaan ne vetäytyivät Panjshirin alueelle, kun taleban valtasi Kabulin salamannopeassa iskussaan.

Mahdollinen vastarinta voi vähintäänkin vaikeuttaa talebanin yrityksiä pakottaa yhtenäinen hallitus Afganistanin monimutkaiseen alueiden ja etnisten ryhmien yhdistelmään.

Lue myös:

    Uusimmat