Afganistanin hallinto on vaarassa romahtaa, jos USA vetää joukkonsa pois, arvioi sotilasasiantuntija

Yhdysvaltain mahdollinen päätös vetää sotilaansa pois Afganistanista voi johtaa maan hallinnon romahtamiseen, arvioi komentaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Hänen mukaansa maan oma turvallisuuskoneisto työskentelee kovan paineen alla äärirajoilla ja on monessa suhteessa riippuvainen ulkomaisesta tuesta.

Yhdysvaltain ja Taleban-liikkeen viime vuonna aloittamien suorien neuvottelujen viimeinen kierros päättyi aiemmin tällä viikolla.

Selkeistä tuloksista ei kerrottu, mutta presidentti Donald Trumpin hallinto on tehnyt selväksi haluavansa vetää Afganistanissa olevat noin 14 000 amerikkalaissotilasta pois.

Halukkuus neuvotteluihin perustuu mahdollisesti poliittisiin syihin

Jäntti arvioi Yhdysvaltain halukkuuden neuvotella arvaamattomien talebanin kanssa perustuvan poliittisiin laskelmiin, mahdollisesti ensi vuoden presidentinvaaleihin, ei niinkään sotilaalliseen tai turvallisuustilanteeseen Afganistanissa.

Trump on julistanut haluavansa irtautua vuonna 2001 alkaneen loputtomasta sodasta, jota kumpikaan osapuoli ei näytä voivan voittaa.

Afganistanissa olon kustannukset niin rahassa kuin kuolleina sotilaina ovat nykyisin kuitenkin huomattavasti alhaisemmat kuin vajaat 10 vuotta sitten.

Naton tukioperaatio ei voisi jatkaa

Jäntin mukaan yleinen näkemys Afganistanista on, että kyseessä on huono pattitilanne.

–  Mutta jos katsotaan koko sitä 18 vuotta, kun siellä on oltu, niin tilanne on kuitenkin kohtuullisen vakiintunut tällä hetkellä, Jäntti muistuttaa.

Toisin olisi amerikkalaisten lähdettyä, sillä Taleban ei ole osoittanut minkäänlaista halukkuutta neuvotella Afganistanin tulevaisuudesta maan nykyhallinnon kanssa. Se ei ole mukana amerikkalaisten ja talebanien neuvotteluissa, joiden kuluessa Taleban on vain jatkanut iskujaan hallituksen joukkoja vastaan.

"Koko asetelma muuttuisi"

Jäntin mukaan Yhdysvaltain vetäytyminen merkitsisi loppua nykymuodossaan myös Naton johtamalle Resolute Support -tukioperaatiolle, jossa Suomi on mukana noin 60 henkilön voimin.

–  Koko asetelma muuttuisi. Jos turvallisuusorganisaatiot romahtavat, ketä siellä silloin tuetaan, Jäntti kysyy. 

Lue myös:

    Uusimmat