Taleban kehui ja liittolaiset kauhistelivat Trumpin päätöstä – USA:n kiire vetää joukkoja Afganistanista saattaa johtaa ojasta allikkoon

USA:n vetäytymisaikeet Afganistanista voivat vaikuttaa suomalaissotilaisiin – näin tilannetta kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen 3:10
USA:n vetäytymisaikeet Afganistanista voivat vaikuttaa myös suomalaissotilaisiin – näin tilannetta kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Yhdysvaltain ilmoitus vetää noin puolet Afganistanissa olleista sotilaistaan pois tammikuun puoliväliin mennessä herättää epäilyjä Naton Afganistan-operaation ja koko Afganistanin tulevaisuudesta. Presidentti Donald Trumpin päätöstä ovat arvostelleet niin poliitikot kotimassa kuin liittolaiset ulkomailla varoittaen, että Afganistanista voi muodostua uudestaan terroristien pesäpaikka.

Yhdysvaltain ja Talebanin viime helmikuussa tekemän sopimuksen mukaan amerikkalaiset lähtevät Afganistanista toukokuun alkuun mennessä, jos Taleban estää terroristeja uhkaamasta sieltä käsin Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia. Talebanin kiinnostus lupauksista kiinni pitämiseen voi kuitenkin lopahtaa, jos Yhdysvallat näyttää lähtevän joka tapauksessa ja vielä suunniteltua nopeammin.

Epäilyjä ei hälventänyt se, että Talebanin edustaja kertoi tiistaina liikkeen olevan tyytyväinen Yhdysvaltain vetäytymisilmoitukseen.

Vetäytymisen pelätään myös vaikeuttavan Afganistanin hallituksen ja Talebanin aiemmin syksyllä aloittamia rauhanneuvotteluja. Ne eivät ole juuri edistyneet, ja väkivalta Afganistanissa on vain lisääntynyt, ei vähentynyt.

– Meidän ei pitäisi luoda ylimääräisiä esteitä (neuvotteluihin), mihin hätiköity vetäytyminen Afganistanista varmasti johtaisi, kommentoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas AFP:n mukaan.

Mitä Joe Biden aikoo?

Saksalla on Afganistanissa satoja sotilaita, ja maa on johtovastuussa pohjoisessa, missä toimivat myös Suomen noin 60 Resolute Support -koulutusohjelmaan osallistuvaa sotilasta.

Lähetystöneuvos Anu Apo ulkoministeriöstä kertoo Suomen nyt seuraavan, mitä Natossa johtovaltioiden kesken suunnitellaan ja päätetään. Mahdollisten päätösten jälkeen käytännön toimista päätetään sotilasrakenteissa.

– Kyllä meidän on syytä olla – ja olemmekin – varautuneita siihen, että muutoksia operaatiossa voi tulla, Apo sanoo.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mitä joukkoja pois vedettävät tai Afganistaniin yhä jäävät amerikkalaissotilaat ovat. Nato-operaation muut maat ovat kuitenkin täysin riippuvaisia monista sotilaallisista suorituskyvyistä, joita vain Yhdysvalloilla on. Esimerkiksi ilman Yhdysvaltain ilmatukea liittolaisjoukot eivät voisi jäädä maahan.

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan amerikkalaisten vetäytymisen toteutuminen merkitsee käytännössä sitä, että myös Saksa joutuu lähtemään Afganistanista nopeutetussa aikataulussa.

Lisää epävarmuutta luo se, ettei kukaan varmuudella tiedä, miten tuleva presidentti Joe Biden suhtautuu joukkojen vähentämiseen tai Trumpin sopimukseen Talebanin kanssa.

Naton koulutusoperaation koko on jo supistunut viime kevään 16  000:sta nykyiseen 12  000:een, josta suurin osa on muita kuin Yhdysvaltain sotilaita.

Lue myös:

    Uusimmat