Mainos

Afganistan pyytää taloudellista apua maan jälleenrakentamiseen

Afganistan perää jo aikaisemmin luvattua rahaa maan jälleenrakentamiseen. Kansainvälinen yhteisö haluaa kuitenkin taloudellisen tuen ehdoksi turvallisuuden.

Afganistan on vaarassa luisua uuteen kaaokseen, jollei maahan saada pian luoduksi tasapainoa ja turvallisuutta.

Afganistan haluaa taloudellista apua muilta mailta luodakseen turvallisuutta, mutta mahdolliset maksajat asettavat rahan antamisen ehdoksi turvallisuuden - kyseessä on siis eräänlainen noidankehä.

-Onko turvallisuusjoukoillemme maksettu palkkaa? Onko heille annettu ruokaa? Ei ole, vastaa omaan kysymykseensä Afganistanin ulkoministeri Abdullah.

Abdullah on huolestunut siitä, maksavatko ulkomaat helmikuussa lupaamiaan rahoja maansa jälleenrakentamiseksi. Tokiossa sovittiin tuolloin 4,5 miljardin euron jälleenrakennusavusta, mutta vain pieni osa summasta on maksettu.

Abdullah myöntää, että maassa on hallinnon ongelmia, mutta "muilla aloilla Afganistan on edistynyt - demokraattinen hallitus, kauppaa ja sijoituksia edistävät lait sekä ihmisten tarpeisiin vastaaminen".

Afganistan odotti saavansa tänä vuonna ulkomailta 1,8 miljardia euroa. Jälleenrakennusministeri Mohammad Farhagin mukaan maa on ottanut vastaan summasta noin puolet ja siitä suurin osa kohdennettiin ruokaan ja suojaan, kirjoittaa brittilehti Guardian. Afganistan on toivonut, että maata kohdeltaisiin erikoistapauksena.

Isaf-joukot vain Kabulissa

-Kansainvälisten Isaf-rauhanturvajoukkojen tulisi viipyä Afganistanissa ainakin ensi vuoteen saakka, vaikka turvallisuustilanne onkin parantunut, sanoo joukkojen turkkilainen komentaja Akin Zorlu.

Zorlun mukaan turvallisuusriskejä ovat mm. se, että poliiseille ja sotilaille ei ole maksettu palkkoja sekä köyhien pakolaisten palaaminen maahan. Tähän mennessä Afganistaniin on palannut 1,3 miljoonaa pakolaista. Heistä 400 000 on asettunut maan pääkaupunkiin Kabuliin.

Presidentti Hamid Karzai on toistuvasti pyytänyt, että Isaf-joukkoja määrättäisiin myös Kabulin ulkopuolelle. Nimenomaan maan pohjoisosassa on ollut levottomuuksia. YK:n turvallisuusneuvosto on kieltäytynyt keskustelemasta asiasta.

Isaf-joukkojen vahvuus on noin 5000 miestä. EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan on määrä keskustella Karzain kanssa Afganistanin armeijasta ja tiedustelupalvelusta viikonlopun aikana. EU on lupautunut maksamaan Afganistanille 200 miljoonaa euroa kunakin seuraavana viitenä vuonna.

Karzaille amerikkalaiset turvamiehet

Yhdysvaltalainen erikoisjoukko on määrätty Karzain turvallisuusmiehiksi sen jälkeen kun ilmassa liikkui huhuja al-Qaedan suunnitelmista murhata hallituksen johtohahmoja. Karzaita vartioi pian 15 amerikkalaista sotilasta vuorokauden ympäri.

-Karzailla on lisäksi turvajoukko, joka koostuu 70 pohjoisen liiton miehestä. Joukot toimivat yhdessä, kertoi sisäministeriön edustaja Deen Mohammad Jurat.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan amerikkalainen erikoisjoukko on Afganistanissa muutamia kuukausia. Isaf-joukot ovat aloittaneet 240 afganistanilaismiehen kouluttamisen ministereiden turvamiehiksi.

Zorlun mukaan Isaf-joukot olisivat voineet saada kiinni varapresidentti Abdul Qadirin murhaajat, jos joukoille olisi kerrottu asiasta aiemmin. Zorlu sai tietää murhasta puolitoista tuntia tapahtuman jälkeen. Qadir murhattiin heinäkuun kuudes päivä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.