Mainos

Abu Ghraibin vankila aiotaan tuhota

Irakilaisvankien pahoinpitelyiden näyttämö Abu Ghraibin vankila aiotaan repiä maan tasalle. Presidentti George Bush piti aamuyöllä Suomen aikaa tv-puheen, jossa hän vakuutteli Yhdysvaltojen pitävän joukkonsa Irakissa.

Yhdysvaltalaiset purkavat pahamaineisen Abu Ghraibin, mikäli asiasta syntyy yksimielisyys Irakin tulevan hallinnon kanssa.

Valta Irakissa vaihtuu 30. kesäkuuta. Purkuoperaation toivotaan symboloivan Irakin uutta alkua.

Yhdysvallat aikoo rakennuttaa tilalle uuden, korkean turvallisuuden vankilan. Asian vahvisti tv-puheessaan presidentti George Bush.

Tv-puheessa ei yllätyksiä


Muuten Bush toisti puheessaan jo tiedossa olleita linjauksia Irakin kesäkuun lopulla tapahtuvasta vallansiirrosta. Niitä presidentin on kuitenkin syytä selvittää tavallisille amerikkalaisille, jotka mielipidemittausten mukaan ovat entistä epäluuloisempia. Jo enemmistö amerikkalaisista pitää koko Irakin sotaretkeä virheenä. Bushin kannatusluvut ovat hänen virkakautensa alhaisimmalla tasolla. CBS-kanavan mittauksessa enää 41 prosenttia amerikkalaisista piti Bushin työsuoritusta hyvänä.

Bushin mukaan kesäkuun 30. päivänä tapahtuva vallansiirto väliaikaiselle hallitukselle takaa irakilaisten kaipaamaan suvereniteetin.
-Irakilaiset ovat ylpeätä kansaa niin kuin mekin. Lähetin sotilaitamme vapauttamaan heitä, en tekemään heistä amerikkalaisia. Vapaa Irak löytää aina ystävän Yhdysvalloista, Bush vakuutteli.

Presidentti painotti, että poliittista ja sotilaallista valtaa siirretään määrätietoisesti irakilaisille itselleen. Hän kertoi esimerkkejä Fallujahista ja Najafista, missä irakilaisista muodostetut turvallisuusjoukot ovat saaneet tuloksia aikaan. Hän ei kuitenkaan esittänyt ajankohtaa, jolloin Irakissa palvelevat 138 000 amerikkalaissotilasta voisivat palata kotiin.
-Sotilaat pysyvät niin kauan kuin tarpeen on. Jos komentajat tarvitsevat lisää joukkoja, lähetän niitä, hän sanoi. Joukkoja tarvitaan terroristien, muslimitaistelijoiden ja jälleen aseisiin tarttuneiden entisten Saddamin joukkojen taltuttamiseen.
-Terroristit eivät määrää Irakin tulevaisuutta, Bush jyrisi.

Vaalit tammikuussa

Bush pitää kiinni siitä, että Irakissa järjestetään vapaat vaalit ensi tammikuussa. Silloin valittava kansalliskokous valmistelee loppuun uuden perustuslain, josta järjestetään kansanäänestys syksyllä 2005.

Ensimmäinen pysyvä hallitus Irakilla olisi näin syksyllä 2005. Bush painotti nyt YK:n roolia ja amerikkalaisten halukkuutta yhteistyöhön. YK:n erikoislähettiläs Lakhtar Brahimi esittää vielä tällä viikolla listan irakilaisista, jotka heinäkuun alusta lähtien voisivat johtaa kaikkiaan 26 uutta ministeriötä Bagdadissa.

-Meillä ei ole mitään takeita siitä, että irakilaiset itse hyväksyvät nämä ministerit. Takeita ei ole siitäkään, koheneeko turvallisuustilanne ja löytyykö jälleenrakennukselle riittävästi tukea, puhetta CNN-kanavalla arvostellut entinen ulkoministeri Madeleine Albright muistutti.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 25.05.2004).

(Huomenta Suomi 25.05.2004)

Presidentti Bushin puheessa herättää huomiota se, että siinä ei ollut epäilystäkään, että Irakissa olisi tehty jotain väärin, kommentoi valtiotieteen tohtori Pekka Visuri.

(Huomenta Suomi 25.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.