Mainos

Aborttien määrä nousussa

Aborttien määrä Suomessa on nousussa.

Tuhannesta 15-19-vuotiaasta tytöstä 16 päätyi viime vuonna aborttiin. Aborttien määrä väheni vuoteen -95 asti, jonka jälkeen luku kääntyi kasvuun. Viime vuonna aborttiin päätyi 10 850 naista. Eniten keskeytyksiä tehdään nuorille.

Jälkiehkäisypillerit eivät vähentäneet aborttien määrää, kuten toivottiin. Pillerit tulivat vuosi sitten apteekeihin käsikauppalääkkeeksi ja niiden toivottiin vähentävän raskaudenkeskeytyksiä. Pillereiden piti vähentää aborttien määrää vuodessa tuhannella. Ne eivät kuitenkaan tuoneet toivottua helpotusta. Raskaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna edellisvuotta enemmän.
Pillereitä vuoden ajan reseptittä

Jälkiehkäisypillereitä on saanut vuoden ajan reseptittä. Useassa apteekissa niiden myynti on lähes kaksinkertaistunut. Aborttien määrä väheni vuoteen -95 asti. Sen jälkeen luku kääntyi kasvuun. Viime vuonna aborttiin päätyi 10 850 naista. Eniten keskeytyksiä tehdään nuorille.

Keski-Suomen keskussairaalan osastonylilääkäri Esko Laeksen mukaan pelko ehkäisypillereiden vaaroista, yleinen suhtautuminen asioihin ja voimavarojen vähyys kouluterveydenhuollossa vähentävät nuorten ehkäisyn käyttöä.

Voinmaan koulun kouluterveydenhoitajan Rita Hämäläisen mukaan nuoret ovat ensiyhdynnöissään epävarmoja, eivätkä aina uskalla mainita kumppanille ehkäisystä. - Ne on satunnaisia suhteita, ei ole osattu aatella että minä olisin yhdynnässä esimerkiksi tänä iltana. Ja sitten jos ollaan humalassa, ollaan niin ujoja, arkoja ensimmäisissä kerroissa, Hämäläinen kertoo.

Tietoa ehkäisystä nuoret kyllä osaavat hankkia. Nuoret saavat tietonsa koulusta, internetistä, lehdistä ja vanhemmiltaan. Ehkäisyn unohtamisessa voi olla kyse myös asenteiden muuttumisesta. Aborttien määrät ovat lisääntyneet kaikissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 24.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.