Abban viisuvoitto sai aikaan Gertin sairaalloisen pakkomielteen – päätyi salaa yhtyeen laulajan kanssa suhteeseen, joka ei päättynyt hyvin

Take a Chance -dokumentti kertoo Abba-laulaja Agnetha Fältskogin stalkkerin tarinan, jonka mukaan kaksikko oli parisuhteessa 1:49
Take a Chance -dokumentti kertoo Abba-laulaja Agnetha Fältskogin stalkkerin tarinan, jonka mukaan kaksikko oli parisuhteessa

Take a Chance -dokumentissa kerrotaan Abba-laulaja Agnetha Fältskogia vainonneen Gert van der Graafin uskomaton tarina, jonka mukaan hän ja Fältskog päätyivät jopa parisuhteeseen keskenään.

MTV Uutiset julkaisee loppuvuodesta uudelleen vuoden luetuimpia juttujaan. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa 18. kesäkuuta 2023.

Prime Videon uudessa dokumentissa Take a Chance kerrotaan hollantilaisen Gert van der Graafin tarina, joka tunnetaan Abba-yhtyeen laulajan Agnetha Fältskogin stalkkerina. Dokumentissa ääneen pääsee van der Graaf itse, jonka mukaan hän ja Fältskog päätyivät aikoinaan parisuhteeseen. 

Dokumentissa on haastateltu myös muun muassa kriminologeja, jotka ovat erikoistuneet stalkkaamiseen tai vainoamiseen ilmiönä. Suomessa vainoaminen on ollut rikos vuodesta 2014 lähtien.

Ääneen pääsee psykologian asiantuntijoita, kuten esimerkiksi van der Graafin psykiatrina dokumentissa toiminut Michiel Hengeveld.

– Se on todellakin hyvin epätodennäköinen tarina, uskomaton tarina, on sanottava, Hengeveld kommentoi van der Graarfin kertomusta dokumentissa.

Dokumentin alussa kerrotaan, kuinka van der Graafin ihastus Fältskogia kohtaan syttyi vuonna 1974, kun hän katsoi televisiosta perheensä kanssa Euroviisuja. Nuo Euroviisut voitti Ruotsin edustaja Abba kappaleellaan Waterloo. Tuolloin van der Graaf näki Fältskogin ensimmäistä kertaa. 

– Sinä iltana elämäni muuttui. Uusi maailma aukesi. Agnethan silmät vangitsivat minut. Nuo kauniit, siniset silmät. Niitä oli niin kaunis katsoa, hänen silmiään, van der Graaf kuvailee dokumentissa. 

Tuon illan jälkeen van der Graaf oli hulluna Abbaan. Teini-iän saavutettuaan hän alkoi olla yhä kiinnostuneempi ja kiinnostuneempi nimenomaan Fältskogista.  

Vuonna 1979 Fältskog ja Björn Ulvaeus erosivat. Tuolloin van der Graaf näki tilaisuutensa tulleen, ja alkoi kirjoittaa Fältskogille kirjeitä. Van der Graaf päätti myös omistaa elämänsä sille tavoitteelle, että pääsisi Ruotsiin. Hän alkoi säästää rahaa, hankki ajokortin ja osti Volvon. Lopulta van der Graaf matkusti Ruotsiin ensimmäistä kertaa 28-vuotiaana. 

Ruotsissa van der Graaf ajoi kaupungista toiseen, selasi kaupungin puhelinkopit puhelinluetteloineen, etsien Fältskog-nimistä asukasta. Lopulta, odotusten vastaisesti, van der Graaf löysi kertomansa mukaan Fältskogin, tavaten tämän sattumalta ohimennen Ekerön kunnassa, lähellä Tukholmaa.

Van der Graafin mukaan hän oli toivottanut Fältskogille hyvää syntymäpäivää, joka oli kiittänyt iloisesti. Tämä oli asettanut miehen mielen uusille kierroksille: hän kertoo dokumentissa alkaneensa tuolloin haaveilla siitä, että Fältskogista tulisi hänen tyttöystävänsä.

Yllättävä käänne

Tulevien vuosien aikana Van der Graaf matkusti kymmeniä kertoja Ruotsin ja Hollannin välillä ja kirjoitti Fältskogille satoja kirjeitä, joihin ei saanut vastausta. Hän kertoo myös tarkkailleensa Fältskogin arkielämää. 

– Kyllä, pidin häntä silmällä, van der Graaf myöntää dokumentissa. 

Lopulta van der Graaf päätyi ostamaan talon Ruotsista – 800 metrin päästä Fältskogin kotoa. Hän kuitenkin teki töitä yhä Hollannissa, josta kerran Ruotsiin ajaessaan van der Graaf nukahti rattiin, ajoi kolarin ja joutui sairaalaan. Vuodelevossa ollessaan hän kirjoitti jälleen Fältskogille kirjeen, jossa kertoi tilantestaan. 

Myöhemmin, kotiin päästyään, kaikkien odotusten vastaisesti van der Graafin mukaan eräänä iltana Fältskog ilmestyi hänen ovelleen ystävänsä kanssa.

– Suurin idolini, se kehen olin rakastunut, koputti oveani. Hän halusi tietää, kuinka voin onnettomuuden jälkeen. 

Van der Graaf kertoo, että tästä illasta olisi alkanut heidän salainen parisuhteensa, sillä Fältskog oli miehen kertoman mukaan tullut hänen luokseen myös myöhemmin. 

– Agnetha oli ensimmäinen nainen, kenen kanssa harrastin seksiä. Se oli maagista, kuin sisältä tullut voima. Olin niin onnellinen, että vietin ensimmäisen yöni idolini kanssa. Rakastuin häneen palavasti, se oli uskomatonta. 

Uskomaton suhde

Van der Graafin mukaan hän ja Fältskog olisivat eläneet samanlaista elämää, kuin mikä tahansa pariskunta. Ainut ero oli siinä, että he tekivät kaiken salassa. 

Dokumentissa haastatellut asiantuntijat ja toimittajat pitävät väitteitä siitä, että Fältskog olisi edes käynyt van der Graafin kotona, uskomattomina. Hänellä on kuitenkin valokuva hänestä ja laulajasta istumassa kotinsa sohvalta, joka on van der Graafin mukaan otettu hänen syntymäpäiväjuhlistaan. 

Lopulta Fältskog halusi miehen mukaan kuitenkin erota, mikä musersi van der Graafin. Hän yritti saada tähän yhteyden hinnalla millä hyvänsä, tuloksetta. Dokumentissa van der Graaf esittelee väitetysti Fältskogilta saamiaan kirjeitä, joista yksi saa hänen tunteensa pintaan. Kirjeessä Fältskog pyytää van der Graafia jättämään hänet rauhaan, kertoen ettei kaksikolla olisi yhteistä tulevaisuutta. Tämä ei kuitenkaan saanut van der Graafia luopumaan asiasta, vaan teki hänestä katkeran ja vihaisen. 

Vuonna 1999 van der Graaf pidätettiin, kun hän meni Fältskogin kodin luo jouluaattoiltana. Kaksikko päätyi oikeuteen, jossa kerrottiin, että vuosina 1997-1999 van der Graaf olisi kirjoittanut Fältskogille yli 300 kirjettä, soittanut hänelle 1-3 kertaa päivässä ja seurannut tätä minne hän ikinä menikin. Myös dokumentissa van der Graaf liikkuu paikoissa, joissa on aikoinaan seurannut Fältskogia. 

Oikeuslääkäri diagnosoi tuolloin van der Graafin sairastavan de Clerambault'n syndroomaa eli erotomaniaa. Siitä kärsivä henkilö luulee toisen ihmisen rakastavan häntä, vaikka kaikki merkit viittaisivat toisin. 

Oikeudenkäynnin päätteeksi 2000-luvun alussa van der Graaf karkoitettiin Ruotsista ja hänelle asetettiin lähestymiskielto Fältskogia kohtaan. Silminnäkijöiden mukaan tästä huolimatta van der Graaf olisi silti nähty oikeudenkäynnin jälkeenkin Fälstkogin asumuksen liepeillä ja tämä olisi myös jatkanut kirjeiden kirjoittamista tälle. 

Dokumentin lopussa paljastuu kuitenkin yllättävä tieto: Fältskog vahvisti lopulta julkisesti, että hän ja van der Graaf todella olivat hetken aikaa yhdessä. Tieto hämmästyttää dokumentin asiantuntijoita. 

– Hän (van der Graaf) väsytti hänet. Hän (Fältskog) sanoi, ettei voinut vastustella häntä enää. Se oli niin intensiivistä. Niitä sanoja hän käytti, kriminologi Laura Richards kertoo dokumentissa. 

1990-luku oli Fältskogille henkilökohtaisesti monin tavoin raskasta aikaa, ja myös dokumentin asiantuntijat arvioivat tämän kenties antautuneen suhteeseen van der Graafin kanssa ainakin osittain sen takia, että tämä oli käytännössä omistanut elämänsä Abba-tähden palvomiselle. 

Kritiikki

Agnetha Fältskog ei ole itse pyynnöistä huolimatta osallistunut lainkaan dokumentin tekemiseen, vaan sen sijaan hän yritti tiimeineen saada elokuvan takana olevat ihmiset luopumaan sen tuotannosta, kertoo Aftonbladet.

– Mielestämme se on epäkunnioittavaa ja hyvin surullista, Abban manageri Görel Hanser on kommentoinut ruotsalaislehdistölle. 

– Olemme sanoneet, mitä mieltä olemme projektista, ja olemme kirjoittaneet tuottaja John Morkille, kertoo puolestaan Agnetha Fältskog Produktion AB:n toimitusjohtaja Andreas Lindé. 

Daily Mailin mukaan Hanser on kuvaillut dokumentin tuotantoa "hulluksi", sillä se herättää henkiin Fältskogin "elämän häiritsevimmän ja monin tavoin nöyryyttävimmän luvun". 

– Tämä vain antaa hänelle (van der Graafille) taas valokeilan, enkä tiedä, miksi he tekevät sen.

Dokumentin on ohjannut Maria Thulin, joka on puolustanut sen tuotantoa kertoen, että sen takoituksena olisi tarjota katsojalle "syvempi ymmärrys äärimmäisen fanituksen mahdollisesti salakavalasta luonteesta, tarjoamalla psykologien ja asiantuntijoiden tasapainoinen näkemys". Thulinin mukaan tuotannossa van der Graafille tarjottiin psykologin palveluita.

Jotkut elokuvan tekoon osallistuneista henkilöistä ovat esittäneet jälkikäteen epäilyksiään ja pelkojaan siitä, että dokumentti voisi vaikuttaa negatiivisella tavalla kumpaankin osapuoleen. Muun muassa hollantilainen psykiatri Michiel Hengeveld, joka nähdään haastattelemassa van der Graafia dokumentissa, on kertonut epäröineensä tuotantoon osallistumista sen tähden, että hän on pelännyt sen olevan mahdollisesti vahingollinen sekä Fältskogille että van der Graafille. 

Dokumentissa niin ikään esiintyvä norjalainen Lene Bergsvenkerud, joka on ollut Abba-fanituksen myötä van der Graafin kirjekaveri yli 30 vuotta, kertoo uskovansa van der Graafin pyrkineen päästä elokuvan kautta jälleen yhteyteen Fältskogin kanssa. 

– Puhuin hänen kanssaan Facebookin Messengerissä ja hän sanoi, että "Ai, uskon Agnethan näkevän sen koska se menee kansainväliseen levitykseen. Hän tulee näkemään, että rakastan ja kunnioitan häntä yhä". 

– Hän on työstänyt tätä dokumenttia kahden tai kolmen vuoden ajan. Hänen mielessään se on kirje häneltä Fältskogille, mahdollisuus päästä takaisin yhteyteen ystävinä. Hän on yhä täysin pakkomielteinen Fältskogia kohtaan.

Take a Chance -dokumentti nähtävissä Prime Video -suoratoistopalvelussa 19. toukokuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat