Abba teki odotetun paluun – tällaiset ovat yhtyeen menestysvuosina erokriisiin ajautuneiden entisten avioparien välit nykyisin

Björn Ulvaeus TV4:lle:"En ollut ikinä ajatellut tätä mahdollisuutta"– katso erikoishaastattelu ABBA-yhtyeen paluusta! 2:47
Björn Ulvaeus lausui TV4:lle paljonpuhuvat sanat Abban paluus: "En ollut ikinä ajatellut tätä mahdollisuutta" – katso erikoishaastattelu!

Legendaarisen Abba-yhtyeen muodosti aikoinaan kaksi avioparia. Molempien liittojen kariuduttua myös Abba vetäytyi telakalle liki 40 vuodeksi. Millaiset välit nelikolla on nyt?

Kun odotetun paluun tänä syksynä tehneen Abba-yhtyeen myötä maailmankuuluiksi nousseet Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad tutustuivat vuonna 1969, parin välillä klikkasi heti. 

He muuttivat yhteen heti seuraavana vuonna, ja pari vuotta myöhemmin he perustivat Abban yhdessä toisen pariskunnan, Agnetha Fältskogin ja Björn Ulvaeuksen kanssa. Myös Angnetha ja Björn olivat tutustuneet vuonna 1969 ja astelleet alttarille parin vuoden seurustelun jälkeen.

Yhtyeen ensimmäinen single julkaistiin vuonna 1972, ja vain kaksi vuotta myöhemmin nelikosta tuli todellisia supertähtiä, kun Waterloo-kappale nousi Euroviisujen voiton jälkeen hittilistojen kärkeen ympäri Eurooppaa.

Benny ja Anni-Frid avioituivat 6. lokakuuta vuonna 1978, johon mennessä yhtye oli ehtinyt nikkaroida jo liudan jättihittejä. Samaan aikaan, kun Abba menestyi, velloi yhtyeen ympärillä Svensk Damtidning -lehden mukaan jatkuvasti myös huhuja yhtyeen sisäisistä riidoista sekä jäsenten parisuhdekriiseistä: Agnethan ja Bjrönin liitto päättyi eroon samoihin aikoihin Bennyn ja Anni-Fridin häiden aikaan.

Yhtye on myöhemmin kertonut Abbassa vallinneesta hierarkiasta, jonka mukaan yhtyeen hitit säveltäneet Björn ja Benny päättivät, kuka laulaa mitäkin ja saivat osakseen suitsutusta eri tavalla kuin Anni-Frid ja Agnetha. 

Myös Bennyn ja Anni-Fridin avioliitto päättyi eroon vuonna 1981. Heidän avioliittonsa kariuduttua nelikko teki vielä yhdessä Visitors-albumin. Tämän jälkeen myös Abban taru päättyi liki neljäksikymmeneksi vuodeksi, kun yhtye lopetti vuonna 1982.

– Björniä ja Bennyä ylistettiin bändin neroiksi, mutta todellisuudessa luomistyö tehtiin studiossa, Anni-Frid sanoi Aftonbladetille vuonna 2009.

– Olimme ryhmä ihmisiä, enkä puhu nyt pelkästään meistä neljästä muusikosta, mutta myös teknikoista. Teimme kaiken yhdessä.

Anni-Frid ja Agnetha kiistivät samassa haastattelussa myös sen, että heidän välinsä olisivat olleet koskaan riitaisat, vaikka sitäkin on spekuloitu vuosien saatossa julkisuudessa.

– Siitä on kirjoiteltu, että Agnetha ja minä olisimme olleet vihollisia. Siinä ei ole mitään perää. Tietysti siinä oli kilpailuasetelma, mutta kaikki tapahtui hyvässä hengessä, Anni-Frid sanoi.

– Voi luoja, emme todellakaan ole olleet vihamiehiä! Agnetha täydensi.

Kun Abba ilmoitti syyskuussa tekevänsä paluun ja julkaisi uutta musiikkia liki 40 vuoden tauon jälkeen, saatiin vihdoin myös uutta tietoa menestysvuosien aikana eronneiden ex-parien välit.

– Se tuntui tutulta ja luontevalta meidän neljän välillä. Ihan kuin olisimme olleet studiossa viimeksi eilen. Tiesimme, että meillä on luja side toisiimme, Björn kuvaili.

Hän kertoi myös jo vuonna 2020 Dagens Nyheterin haastattelussa, että nelikko pitää säännöllisesti yhteyttä toisiinsa.

– Meillä on hyvin erityiset suhteet. Kaikki tuntuu hyvin selkeältä, hän kuvaili tuolloin.

Benny sai jo vuonna 1982 yhteisen lapsen nykyisen vaimonsa Mona Nörklintin kanssa. Anni-Frid taas muutti Abban lopetettua ulkomaille ja päätyi yhteen golfkenttäarkkitehtina tunnetun ruhtinaan Ruzzo Reussin kanssa. Pari oli naimisissa, kunnes Reuss kuoli vuonna 1999. Nykyisin Anni-Frid seurustelee brittiliikemies Henry Smithin kanssa.

Björn on ollut naimisissa nykyisen vaimonsa Lena Källersjön kanssa vuodesta 1981. Agnetha on ollut hyvin vaitonainen yksityiselämästään, ja hänen toinen 1990-luvulla solmittu liittonsa Tomas Sonnenfeldin kanssa tuli julki vasta kun pari erosi.

Lue myös:

    Uusimmat