Jari Aarniota vastaan todistanut "Saara" kertoi uusille naapureilleen valheita – tällaista on elämä todistajansuojeluohjelmassa

KRP: Todistajansuojelulle ollut selkeää tarvetta, ohjelmaan useita ihmisiä vuodessa 2:14
Todistajansuojelulle on KRP:n mukaanselkeää tarvetta – näin ohjelmassa mukana olevia ihmisiä suojellaan

Keskusrikospoliisin mukaan todistajansuojeluohjelma on tullut Suomessa tarpeeseen eikä tarve tule vähenemään.

Todistajansuojelu tuli kunnolla ihmisten tietoisuuteen vuonna 2016, kun Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä todistanut "Saara" kertoi pelkäävänsä henkensä puolesta ja olevansa todistajansuojeluohjelmassa.

Laki todistajansuojeluohjelmasta tuli Suomessa voimaan keväällä 2015. Saara pääsi ohjelmaan mukaan heti.

– Olin ollut jo aikaisemmin pari vuotta keskusrikospoliisin suojissa. Krp:stä kerrottiin minulle, että olen hengenvaarassa ja jatkuvan uhan alla. Se oli sitä aikaa, kun Aarnio-tutkinta oli alkanut. Uskoin tietenkin heitä ja kuvittelin olevani vaarassa, "Saara" kertoo MTV Uutisille.

Kyse on vaaran torjumisesta

Keskusrikospoliisin mukaan todistajansuojeluohjelma on tullut Suomessa tarpeeseen eikä tarve tule vähenemään.

Todistajansuojeluohjelmassa on kyse suojeltavan henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran torjumisesta. Vakavimmissa tapauksissa se tarkoittaa jopa henkilöllisyyden muuttamista. Näin tehtiin myös Saaralle.

– Sain poliisin kautta vuokra-asunnon, jossa oli kameravalvonta. Minua valvottiin koko ajan enkä saanut mennä edes kauppaan ilman ilmoitusta poliisille. Lisäksi minulla piti olla aina seurantalaite mukanani, Saara kertoo.

– Henkilöllisyyteni vaihdettiin ja sain itse keksiä uuden nimen itselleni. Olin poliisin mukana maistraatissa hakemassa itselleni uusia henkilöpapereita, hän sanoo.

Saaran mukaan poliisit keksivät hänelle kokonaan uuden elämäntarinan. Hänen piti osata sujuvasti kertoa, mitä hänelle oli aiemmin tapahtunut, jos joku sitä kysyi. 

– Krp:stä sanottiin, ettei minun kannata olla yhteydessä kehenkään vanhoihin tuttuihin tai sukulaisiin, joten elin hyvin erakoitunutta elämää. Uudella paikkakunnalla kerroin sepitettyä tarinaa elämästäni ihmisille.

Suojeltavana useita ihmisiä

Keskusrikospoliisi ei kerro tarkasti, millä tavalla todistajansuojeluohjelma toimii, miten ohjelmassa oleviin pidetään yhteyttä ja miten heidän turvallisuuttaan valvotaan.

Poliisi ei siksi kommentoi mitenkään Saaran kertomia asioita todistajansuojelusta. Saara on Suomessa ainoa, jonka tiedetään julkisesti olleen mukana todistajansuojeluohjelmassa.

Krp ei kerro edes sitä, kuinka monta ihmistä on ohjelmassa, koska tieto on erittäin salaista.

– Ohjelmassa on useita ihmisiä, mutta sen tarkemmin emme voi asiaa avata. Jos meillä on oikeusprosessissa ihminen, joka joutuu hengen tai terveyden uhkaan, niin varmistamme, että hän pystyy todistamaan oikeudessa eikä hän joudu minkään uhan kohteeksi. Usein nämä jutut liittyvät vakavaan tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen, rikosylikomisario, esikuntapäällikkö Risto Lohi keskusrikospoliisista kertoo.

Suojeltava joskus myös lähipiiri

Keskusrikospoliisissa arvioidaan yksilöllisesti jokaisen suojeltavan kohdalla, millaiset keinot ja toimenpiteet tulevat juuri hänen kohdallaan tarpeeseen. Keinoja on kevyemmistä raskaampiin, kuten ihmisen identiteetin muuttamiseen.

Välillä ohjelmaan otetaan mukaan uhan kohteena olevan ihmisen lähipiirikin, kuten lapset tai puoliso.

– Kyseessä voi olla neuvonta, osoitteenmuutos, asuinpaikan muutos tai tiettyjen yhteyksien katkaiseminen. Henkilöllisyyden vaihtaminen on kaikista jäykin keino, minkä laki mahdollistaa, Lohi sanoo.

Saara kertoo MTV Uutisille, että heti ohjelman alussa hän asui muutaman kuukauden ulkomailla, missä paikalliset poliisit olivat häneen jatkuvasti yhteydessä.

– Se tuntui kiusanteolta. Minulla ei ollut mitään omaa elämää ja olin jatkuvasti valvonnassa. Samaan aikaan pelkäsin henkeni edestä, koska minulle oli vakuutettu, että olen vaarassa, hän sanoo.

– Tutustuin naapureihini Tanskassa, ja heille kerroin, että olin muuttanut pakoon väkivaltaista ex-miestäni. Se oli keksitty tarina, joka minun piti kertoa uskottavasti.

Saara: Kokemus oli stressaava

Vuonna 2016 Saara saapui Suomeen todistamaan Aarnion oikeudenkäynnissä. Saara tuotiin oikeuteen siten, että kukaan ei päässyt häntä näkemään.

Samoihin aikoihin hän muutti ulkomailta Suomeen. Kotimaassa Saara asui useassa eri asunnossa ja eri paikkakunnilla todistajansuojeluohjelmassa ollessaan. Kaikki asunnot olivat poliisin hänelle hankkimia.

Lisäksi Saara sai poliisilta vähän rahaa, mutta se ei hänen mukaansa riittänyt edes ruokaan joka viikko.

– Keskusrikospoliisista aina samat poliisit olivat minuun yhteydessä. He myös koko ajan korostivat minulle uhkaa, jonka kohteena olin. En uskaltanut liikkua missään ja pälyilin jatkuvasti ympärilleni, Saara kuvailee.

Saaran mukaan aika todistajansuojeluohjelmassa oli hänelle hyvin stressaavaa. Lopulta hän erosi ohjelmasta omasta pyynnöstään maaliskuussa 2019.

– Nimeni vaihdettiin takaisin omakseni, sain omat henkilöpaperini takaisin ja palautin seurantalaitteen ja puhelimen krp:lle, Saara kertoo.

Kesto viikosta vuosiin

Todistajansuojeluohjelman kestot vaihtelevat valtavasti eri ihmisten kohdalla. Joissain tapauksissa voi olla kyse vain viikoista, toisilla se voi jatkua vuosia. Saara oli ohjelmassa neljä vuotta.

– Jälkikäteen ajateltuna en ollut tyytyväinen ohjelmaan, koska koin olevani vanki. En saanut tehdä mitään ilman poliisin lupaa, Saara sanoo.

Keskusrikospoliisin mukaan suojeltavat suhtautuvat ohjelmaan eri tavoin. Osalle prosessi on hyvinkin raskas. Olennaista on, että henkilö itse sitoutuu todistajansuojeluohjelmaan.

– Kun henkilö otetaan ohjelmaan, tietysti poliisi vastaa omalta osaltaan hänen turvallisuudestaan. Henkilön itsensä pitää myöskin sitoutua pelisääntöihin. On riski, että ihminen omalla toiminnallaan saattaa olinpaikkansa tai identiteettinsä muiden tietoon. Silloin riski syntyy uudestaan.

Ihminen pääsee todistajansuojeluohjelmasta irti niin halutessaan, mutta arvio tehdään yleensä aina yhdessä keskusrikospoliisin kanssa. Kun uhka on poistunut, tilanne puretaan järjestelmällisesti ja harkiten.

Juttua korjattu 9.2 klo 22: Poistettu sana prostituoitu viittaamassa Saaraan, koska hän ei ole enää vuosikausiin toiminut prostituoituna.

Lue myös:

    Uusimmat