MTV Aarnion oikeudenkäynnissä: Kansanedustaja tiesi Keijo Vilhusen olleen vasikka ja "Saara" pyörsi puheensa

1:49
Sekä Aarnio ja Vilhunen ovat kiistäneet syytteet.

Volkan Ünsalin murhaoikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa todistajien kuulemisilla. Oikeudenkäynnissä syytettyinä ovat Helsingin entinen huumepoliisi ja huumausainerikoksista pitkän vankeustuomion saanut Jari Aarnio sekä pitkäaikainen alamaailman vaikuttaja Keijo Vilhunen.

Aarnion syytetään laiminlyöneen murhasuunnitelman estämisen ja peitelleen asiaa. Vilhusen syytetään osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin.

Oikeudessa kuullaan tänään poliisitodistajia, joista tunnetumpi on kansanedustaja Kari Tolvanen, joka toimi tapahtuma-aikaan Helsingin väkivaltarikosyksikön johdossa. Lisäksi oikeudessa kuullaan mediassa ”Saarana” tunnettua naista, joka seksityöntekijänä toimiessaan solmi tiiviit suhteet Jari Aarnioon. Saaran kertomukset olivat ratkaiseva lähtölaukaus Aarnion aiemmille rikostutkinnoille, jotka toivat hänelle pitkän vankeustuomion.

Saara liittyy tiiviisti myös henkirikostutkintaan, sillä surmatyö tapahtui asunnossa, jossa hän oli vuokralaisena. Tekoaikaan asunto oli kuitenkin Keijo Vilhusen vuokraama, ja yksi palkkamurhasta tuomituista oli hänen kauttaan muuttanut asuntoon.

Koska samaan aikaan Vilhunen oli Aarnion tiedonantaja alamaailman sisältä, oli Aarniolla tiiviit yhteydet tahoihin, joilla oli aikankin välillisesti tekemistä asian kanssa.

Syytetyt kiistävät murhasyytteet.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

14.12: Oikeudenkäyti on päättymässä tältä päivältä. Vielä käsitellään eri tahoille maksettavia korvauksia ja ja palkkioita. MTV Uutisten seuranta päättyy.

14.10: "Saara" kertoo, että hän oli tullut siihen tulokseen, että Aarnion tutkinta ja KRP:n toiminta on ollut epäreilua.

14.05: "Saara" kertoo, että todistajansuojelusta irtautumisen jälkeen hänet yritettiin tappaa asunnossaan. Hänen mukaansa henkirikoksen yritys ei kuitekaan ole vaikuttanut hänen päätökseesä kertoa oikeudessa asioita, mitä nyt kertoo.

13.58: "Saara" sanoo uskovansa poteneensa "Tukholma-syndroomaa" jossa on puhunut eristyksissä niille harvoille ihmisille, joille voi sanoa asioita, joiden uskoo näitä miellyttävän.

13.55: Oikeudessa luetaan "Saaran" ja Helsignin Sanomein toimittaja Susanna Reinbothin välisten keskustelujen litterointeja todisteena siitä, että hän olisi kertonut samansuuntaisia kertomuksia myös toimittajille.

"Saara" itse sanoo, ettei laittaisi paljon painoarvoa puhumisilleen toimittajalle.

13.50: Syyttäjä kysyy, miten "Saara" on 2013, 2016 ja 2018 kertonut johdonmukaisesti siitä, että Aarniolla on ollut hänen asuntonsa avaimet, että Aarnio kehotti vuokraamaan asunnon Vilhuselle ja kehotti myös häätämään Leinosen asunnosta, ja nyt kertoo täysin toista tarinaa.

"Saaran" mukaan hänellä on ollut nyt aikaa ajatella asiaa, ja siksi muistaa asiat toisin.

13.33: "Saaran" kertomusten ristiinluku oikeudessa kuultujen kertomusten kanssa jatkuu. Syyttäjä tenttaa häntä erityisesti siitä, miten Aarnio liittyy "Saaran" asuntoon liittyviin seikkoihin.

13.20: "Saara" myös kertoo, että Aarnio olisi käskenyt häntä hoitamaan asunnostaan siellä asuneen Leinosen Aarnion kehittämällä valheella "sossuista". Oikeudessa hän kiistää, että asunto olisi tyhjennetty Aarnion aloitteesta.

"Saara" syyttää, että häntä "kuljetettiin" kuulusteluissa ja pöytäkirjoihin olisi kirjoitettiin asioita poliisin kertomusten perusteella. Hän vetoaa olleensa myös lääkkeissä kuulusteluissa.

Syyttäjä reagoi "Saaran" vastauksiin huokauksin.

13.11: Esitutkinnassa hän kertoi antaneensa avaimensa Jari Aarniolle, jonka nyt kiistää. Esitutkinnassa hän kertoi lisäksi Aarnion ehdottaneen asunnon vuokraamista Vilhuselle kalustettuna kahden tuhannen euron kuukausihintaan. Nämäkin "Saara" kiistää.

Esitutkinnan pöytäkirjojen perusteella hän olisi myös kertonut Aarnion käskeneen 

13.07: Syyttäjä tenttaa nyt "Saaraa" hänen esitutkinnassa antamistaan kuulusteluista ja niiden eroamisesta hänen oikeudessa kertomiinsa seikkoihin. Hänen mukaansa kuulustelupöytäkirjojen sanamuotoja on väännelty, ja hänen kertomiinsa asioihin liittyy muun muassa hänen pelkoonsa ja stressiinsä tilanteessa, jossa hän uskoi olevansa kuolemanvaarassa.

13.05: Oikeudenkäynti jatkuu.

12.01: Käräjäoikeudessa pidetään lounastauko. Oikeudenkäynti jatkuu yhdeltä.

11.54: Saara kertoo alkaneensa epäillä Jari Aarnion tutkintaa epärehelliseksi ja olevansa sitä mieltä, että tutkintaa tehnyt KRP on tehnyt rikoksia häntä vastaan. Hänen mukaansa hänen puheitaan on väännetty esitutkinnassa, joten hän ei olisi suoranaisesti sanonut asioita, mitä esitutkinnassa väitetään. Saaran mukaan hän ei ole saanut kuulustelutallenteitaan pyynnöstään huolimatta.

11.50: Saara kertoo muuttaneensa kertomustaan esitutkinnasta, koska hänellä oli ollut runsaasti aikaa ajatella, sillä oli muun muassa pitkään sairaalassa.

11.47: Asunnossa oli hänen mukaansa ollut erittäin arvokkaat matot ja hienot huonekalut, mutta kun hän pääsi takaisin sinne, oli jäljellä vain sänky.

– Siitä mä vasta suutuinkin, hän totesi.

Muuten asunto oli hänen mukaansa hämmästyttävän siisti.

11.42: Saara ei osaa sanoa, milloin kuuli ensimmäisen kerran, että hänen asunnossaan on tapettu joku. Hän kertoi tiedon olleen kuitenkin hänelle shokki. Hänellä oli muistikuva, että tiedon olisi hänelle ehkä kertonut Kari Tolvanen.

11.29: Kun hän yritti muuttaa takaisin, ei Jani Leinonen halunnutkaan muuttaa pois. Uutta asuntoa varten hän sai vuokravakuusrahat Vilhuselta. 

Kun hän halusi saada Leinosen ulos asunnosta, kysyi hän apua Aarniolta, kertomansa mukaan jopa jankuttanut hermostumiseen saakka. Aarnio keksi hänelle tarinan siitä, että sosiaaliviranomaiset olisivat tulossa tarkistamaan asuntoon tarkistaakseen, kuka siellä asuntoon. Tällä Leinonen hänen mukaansa saatiin pois asunnosta.

11.28: Hakiessaan virallisia papereita verkkokomerosta hän sai selville Keijo Vilhuselta, että asunnossa asuikin Jani Leinonen.

11.25: Hän asui Vuosaaren Kallvikintielle, mutta muutti sieltä asumaan mökille, kun hänen entinen poikaystävänsä sai asunnon tietoonsa. Siksi aikaa hän jälleenvuokrasi asunnon Keijo Vilhuselle kolmeksi kuukaudeksi. Vilhunen maksoi koko summan kerralla käteisellä. Vilhunen oli kahvitellut hänen luonansa useita kertoja, ja oli saanut tiedon Vilhusen asunnon tarpeesta tätä kautta. Hän myös kertoi asiasta Aarniolle, jolle sanoi kertoneensa kaikki asiat, mitä elämässään tapahtui.

 Hän kertoo, että ei ollut antanut avaimiaan asuntoon Jari Aarniolle.

11.21: ”Saaralta” kysytään, miten hän tutustui epäiltyihin. ”Saara” muistelee tutustuneensa Jari Aarnioon vuonna 1997 ja olleensa lopulta lähes päivittäin tekemisissä vuoteen 2011 asti. Keijo Vilhuseen hän kertoo tutustuneensa ex-poikaystävänsä kautta. Hän kuvaili tunteneensa Vilhusen ”tuttuna”.

11.15: Oikeudenkäynti jatkuu "Saaran" kuulemisella

10.56: Tolvasen osuus loppuu. Käräjäoikeudessa pidetään vartin tauko.

10.45: Syyttäjä kyselee Tolvaselta siitä, onko Jari Aarnioon kytköksissä ollutta "Saaraa" yritetty käyttää "houkutuslintuna" ja apuna, jotta Ünsalin murhasta sittemmin tuomitulta Jani Leinoselta olisi saatu tietoja muusikko Remu Aaltosen veljen Jari Aaltosen murhasta, josta Leinosta epäiltiin. Tolvasen mukaan näin ei hänen tietonsa mukaan ole tehty.

10.33: Tolvanen spekuloi, miten poliisi voi puuttua vaikka järjestäytyneen rikollisuuden piiristä tietoon tulleeseen henkirikossunnitelmaan. Epäillyn hengen suojelemisen lisäksi kyse on siitä, ettei puuttuminen johda uusiin ongelmiin.

Jos murhaa suunnitteleville sanotaan, että heidän rikossuunnitelmansa on poliisin tiedossa, ryhtyvät rikolliset selvittämään tiedon lähdettä. Tolvanen vitsailee, että tutkintaorganisaatio on järjestäytyneen rikollisuuden parissa poliisia tehokkaampi, koska näyttöjä ei niin tarvita.

– Pahimmillaan alkaisi päitä putoilla, hän toteaa.

10.27: Tolvaselta kysytään siitä, milloin poliisille tulee virkaan liittyvä velvollisuus pyrkiä ehkäisemään henkirikos. Hänen mukaansa velvollisuus estää rikos tulisi, jos tiedossa ovat ainakin perusasiat: Mitä, missä, milloin ja kenelle. Tolvasen mukaan pitäisi tehdä myös uhka-arvio siitä, miten todennäköistä tämä olisi. 

Tolvanen kertoo, että hänen tietoonsa ei ollut tullut mitään henkirikossuunnitelmaa Ünsalia kohtaan. 

10.24: Tolvasen mukaan ei ollut yleistä, muttei harvinaista, että kuuluu huhuja, että joku halutaan tappaa. Väkivaltahuhuja kuultiin siis silloin tällöin, eikä se ollut tavatonta.

10.10: Tolvanen kertoo, että murhasta saadun vihjepuhelun soittajaa yritettiin selvittää kaikin keinoin. Muun muassa käytettyyn puhelinkioskiin tehtiin täydellinen tekninen tutkinta. Pohdittiin myös puhelinkioskin tarkkailua, jota ei nähty viisaana.

Yrityksistä huolimatta soittaja jäi mysteeriksi, eikä vihjepuhelua mainittu esitutkinnassa. Tolvanen sanoo, että näin jälkikäteen ajatellen maininta olisi pitänyt materiaaliin sisällyttää.

10.07: Tolvanen kertoo, että oli usein yhteydessä Aarnioon, jos oli syytä epäillä, että liivijengit tai muu järjestäytynyt rikollisuus liittyisi rikosepäilyihin. Toive oli, että Aarnion tietolähteet, mukaan lukien "Äijä" Vilhunen olisivat jotain asiasta tietäneet.

– Usein olin Aarnioon yhteydessä, että onko heillä tietoa asiasta, Tolvanen sanoo.

10.03: Tolvanen kertoo, että tiesi, että Keijo Vilhunen on Aarnion tietolähde, mutta ei muista, että olisi tiennyt asian murhatutkinnan aikaan. 

Tolvanen kysyi oikeudessa Vilhuselta, että "onko ok", että hän puhuu Vilhusen roolista poliisin tiedonantajana oikeussalissa yleisön kuullen. Vilhusella ei ollut asiasta sanottavaa.

Hänen mukaansa tieto Vilhusen roolista tuli hänen tietoonsa pikkuhiljaa, ja hänestä puhuttiin asiasta tietävien kesken "Äijänä".

10.00: Tolvaselta kysytään, miksi Keijo Vilhusta ei murha-asiassa lopulta epäilty murhasta. Hänet näet otettiin asian tiimoilta kiinni.

Tilanne oli Tolvasen mukaan Vilhusen osalta se, että häntä ei saatu kytkettyä fyysisesti murha-asuntoon tapahtumahetkellä. Häntä ei näkynyt valvontakameroissa eikä televalvonnassa, eivätkä epäillyt puhuneet hänestä.

Tiedettiin kuitenkin, että hän oli aktiivisesti yhteydessä epäiltyihin ja hänellä oli merkittävä asema rikollisjärjestössä.

Tolvasen mukaan poliisi pohdiskeli myös Vilhusen mahdollista roolia yllyttäjänä, mutta poliisilla oli heti alusta lähtien tiedot siitä, että teolle löytyi todennäköisi yllyttäjiä Ruotsista.

– Meillä ei ollut pienintäkään näyttöä, että hän olisi yllyttänyt ketään, Tolvanen toteaa.

Hänen mukaansa Vilhunen otettiin kiinni siinä toivossa, että hän sanoisi jotain kuulusteluissa, niin epätodennäköisenä kuin se nähtiinkin. Vilhusta vastaan ei lopulta ollut näyttöä, eikä vangitsemisia tehty tai syytteitä nostettu.

9.41: Tolvanen muistelee, että asuntoon tehtiin lopulta kotietsintä törkeän huumausainerikoksen perusteella, koska epäily henkirikoksesta oli niin heikko.

Asuntoon tehtiin tutkinta viisi päivää henkirikoksesta. 

9.29: Tolvanen kertoo oikeudessa, miten hän tapasi Jari Aarnion ongelmiin lopulta saaneen Jari Aarnion.

– Aarnio soitti, että hän tarvitsee apua, Tolvanen kertoo.

Soiton pohjalta hän ajoi itäiseen Helsinkiin Herttoniemen rantaan, jossa tapasi Jari Aarnion ja "Saaran". Hänelle kerrottiin "Saaran" miesystävän uhkaavan "Saaraa". "Saaralle" oli varattu hotellihuone, jonne Tolvanen hänet ajoi.

En pysty sanomaan, silloin se tapahtui.

– Aarnion tapana oli soittaa minulle hyvin matalalla kynnyksellä, pienestäkin rasahduksesta, Tolvanen kertoo.

9.27: – Vaikeuksiahan siinä oli, kun emme sitä vainajan ruumista löytäneet, ja epäillyt eivät käytännössä puhuneet mitään, Tolvanen toteaa henkirikostutkinnasta.

9.26: Tolvanen sanoo, että Aarnion kanssa on luultavasti käyty keskusteluja siitä, miten henkirikostutkinnassa kannattaisi edetä.

Tolvanen toteaa monta kertaa, että 17 vuoden takaisia asioita on hankala muistaa.

9.22: Tolvasen mukaan oli taktinen valinta, ettei murhasta epäiltyjä seurattu, vaan poliisi keskittyi tiedon keruuseen. Tolvanen arvelee, että ratkaisu oli oikea, sillä ammattirikollisten seuranta oli riskialtista ja työvoimaa vaativaa.

– Käsittääkseni he menivät sinne [hotelli Hesperian saunatiloihin] jälkikäteen siinä luulossa, että poliisi ei tiedä asiasta mitään, Tolvanen sanoo.

9.18: Ratkaiseva tieto oli se, että hotelli Hesperian saunatiloista saatu tilakuuntelu piti sisällään yhden henkilön kertomuksen siitä, miten rikos oli tapahtunut. Tallenne oli heikkolaatuinen, mutta ratkaiseva.

9.16: Tolvanen ei osaa eritellä, mikä oli se tieto, joka sai epäilemään henkirikosta. Huumetutkinnalla oli jotain tietoa, polisii sai vihjepuhelun ja lisäksi Ruotsin tiedot olivat hänen mukaansa yhdessä tekijät, jotka tähän vaikuttivat. Tutkinta oli siinä määrin hankala, että poliisin piti oikeasti selvittää, onko henkirikosta tapahtunut.

9.13: Kari Tolvanen kertoo työtehtävistään väkivaltarikosyksikössä murhan tapahtuma-aikaan.

Huumerikosyksiköllä oli tutkinnassa törkeä huumausainerikos, ja väkivaltarikosyksikkö sai heiltä tässä tutkinnassa saatua tietoa henkirikostutkintaan, minkä lisäksi yksi henkilö huumerikosyksiköstä siirtyi mukaan tutkintaan.

Tolvanen kertoo Aarnion luvanneen tutkintaan yksiköstään kaiken avun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja