Mainos

Aarnio ei kieltäisi perusteltujen verotietojen julkaisua

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan EY järjestää asiassa suullisen käsittelyn 12. helmikuuta. KHO tekee oman päätöksensä ennakkoratkaisun pohjalta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei haluaisi evätä verotietojen julkaisemisen kokonaan suomalaisissa tiedotusvälineissä. Sen sijaan hän toivoo ennakkoratkaisua siitä, millä perusteilla verotietoja saa julkaista.

- Sillä ei ole mitään väliä, kuka verotustietoja julkaisee, kunhan se toiminta, minkä nimissä niitä julkaistaan, on aidosti journalismia, Aarnio sanoi.

Korkein hallinto-oikeus on pohtinut verotietojen julkaisemisen perusteita ja pyytänyt EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua asiassa. Kyse on satakuntalaisen yrityksen julkaisemasta lehdestä, joka keräsi ihmisten verotietoja ja julkaisi ne Veropörssi-lehdessä. Yrityksellä on myös ollut tekstiviestipalvelu, jonka kautta on voinut tilata yksittäisten ihmisten verotietoja kännykkäänsä.

Aarnio vei asian oikeuteen, sillä hänen mukaansa kyse ei ollut enää journalistisesta toiminnasta.

- Siinä ei kerrota yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, eikä tavallisten palkansaajien tietojen julkaiseminen tällä tavalla bensa-asemalla julkistamalla ole välttämätöntä, Aarnio perustelee.

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan EY järjestää asiassa suullisen käsittelyn 12. helmikuuta. KHO tekee oman päätöksensä ennakkoratkaisun pohjalta.

Aarnio arvelee, että ennakkoratkaisun saaminen voi kestää vielä useita kuukausia, mutta toivoo, että ratkaisu syntyisi ennen seuraavien verotietojen julkistamista.

Useimmissa EU-maissa tiedotusvälineet eivät voi julkaista veronmaksajien ansio- ja pääomatulotietoja samalla tavalla kuin Suomessa. Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja Pekka Hyvärinen puolustaa Keskisuomalaisen haastattelussa verotietojen julkisuusperiaatetta. Hän kuitenkin myöntää, että verotietojen julkaisukriteerit ovat eri puolilla maata erilaiset. Pienemmissä kunnissa vähävaraisempienkin verotiedot joutuvat helposti julkaistujen listalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.