Ääriliikkeet iskevät entistä useammin turistikohteisiin – suomalaiset reagoivat nopeasti

Matkailualalla on viime vuosina alettu kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota turvallisuuteen.  

Suomalaismatkailija reagoi lomakohteissa tapahtuvaan terrorismiin erittäin nopeasti. Hyökkäyksiä seuraa usein jyrkkä matkavarausten syöksyminen sekä peruutusten aalto, jonka jälkeen tapahtumat unohtuvat yllättävän pian.  

Ikävien asioiden siirtyminen taka-alalle voi kestää jopa alle kuukauden.  

– Esimerkiksi Pariisia ei pidetä enää pelottavana kohteena, vaikka kaikki ovatkin edelleen tietoisia iskuista, sanoo Johan Edelheim, Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja.  

Kuluneiden 5-10 vuoden aikana terroristit ovat alkaneet iskeä aikaisempaa enemmän lomamatkailijoiden suosimiin kohteisiin. Turistien ottaminen kohteiksi liittyy Edelheimin mielestä osittain omatoimimatkailun suosion lisääntymiseen.

Terroristit hakevat iskuillaan mahdollisimman suurta pelkovaikutusta.  

– Iskemällä turistikohteeseen saadaan uhreiksi mahdollisimman monia kansalaisuuksia, jolloin saadaan laaja medianäkyvyys.  

Esimerkkeinä hän mainitsee Tunisiassa viime vuonna tapahtuneet iskut suosittuun rantalomakohteeseen sekä turistien suosimaan museoon. Myös Egyptin levottomuudet ja viime vuosina tapahtuneet hyökkäykset Punaisenmeren lomakohteissa ovat rokottaneet maan suosiota.  

Esimerkiksi Finnmatkat perui tammikuun puolivälistä alkaen loppukauden pakettimatkansa Egyptiin, koska kysyntä romahti. 

Jalat maassa -asenne  

Finnmatkojen viestintäpäällikön Julia Melnikin mukaan suomalaiset eivät säikähdä aivan vähästä. Hän korostaa, että ikävien tapahtumien vakavuus ja etäisyys omasta lomakohteesta vaikuttavat oleellisesti ihmisten matkustuspäätöksiin.  

Esimerkiksi Turkin suosio eurooppalaisten lomakohteena on kärsinyt suuresti levottomuuksien ja heikentyneet turvallisuustilanteen vuoksi.  

– Sen sijaan Kreikan matkat myyvät edelleen hyvin, pakolaiskriisistä huolimatta.  

Melnikin mukaan matkakohteiden tiukennetuista turvatoimista on tullut maailmanlaajuinen ilmiö, koska esimerkiksi terrori-iskujen määrä on kasvanut.  

Muun muassa valvontakameroiden ja vartijoiden määrää turistikohteissa on kasvatettu. Myös henkilökuntaa koulutetaan havainnoimaan epäilyttävää toimintaa aikaisempaa herkemmin.  

– Turvallisuuteen panostetaan tosissaan, koska taloudelliset menetykset ovat valtavia, jos kohdemaan maine kärsii.  

Lue myös:

    Uusimmat