Mainos

Terrorismi muuttaa matkustamista – suomalaisten suosikkimaita matkatoimistojen ”mustalle listalle”

Tunisia, Egypti ja Israel olivat pitkään suomalaisten suosimia lomamatkakohteita. Mutta eivät enää. Tunisia ja Egypti ovat suurimpien valmismatkatoimistojen ”mustalla listalla”, Israeliinkin matkat ovat vähentyneet selvästi tällä vuosikymmenellä. Monet ovat poistaneet sen kokonaan ohjelmistostaan.

– Egyptissä on aivan kuollutta. Se ei ole tulossakaan meidän ohjelmistoomme, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik.

Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä Tjäreborg lopetti Egyptin-matkat kolme vuotta sitten.

– Todella harmi. Egyptissä on upea hotellitarjonta, kirkkaat vedet ja historialliset paikat. Kaikki lomakohteet eivät ole siellä ulkoministeriön matkustusohjeiden kieltolistalla, mutta me emme sinne lennä, sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pulikowski.

Valmismatkojen tarjonta Tunisiaan on kokonaan lopetettu. Suositut Soussen rannat ovat tyhjentyneet ulkomaalaisista turisteista. Ulkoministeriö kieltää matkustamasta sinne ilman erityistä tarvetta.

Turkin matkoissa notkahdus

Terrori-iskut Turkin suurkaupungeissa ja vallankaappausyritys ovat hetkellisesti vaikuttaneet Turkin matkojen myyntiin. Peruutettujen varausten paikalle on saatu uusia asiakkaita, koska kesän matkat ovat muuten olleet lähes loppuunmyytyjä eri puolille Eurooppaa.

– Turkissa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Jotkut ovat kuitenkin vaihtaneet Turkin-matkansa Bulgariaan, missä hintataso on myös hyvä suomalaiselle, arvioi Aurinkomatkojen viestintävastaava Annina Metsola.

Finnmatkat on karsinut Turkin-matkojaan jo pidempään. Syynä ovat olleet pitkään jatkuneet terrori-iskut ja vaikea pakolaistilanne.

– Turkissa on ollut rauhatonta jo 12 kuukauden ajan. Varsinkin perheet tekevät varauksia jo hyvissä ajoin. Olemme vähentämässä Turkin matkoja, kertoo Finnmatkojen Julia Melnik.

Ryntäys Espanjaan

Ja kun toiset matkailumaat kärsivät politiikan myllerryksistä, toiset hyötyvät muutoksesta. Näitä lomakohteita ovat esimerkiksi Espanja ja Kroatia, joiden suosio on kovassa nousussa.

– Mallorca ja Menorca ovat nyt erityisen suosittuja, kuten myös Espanjan rannikko, joka on ratkeamassa liitoksistaan, kertoo Finnmatkojen Julia Melnik.

Talven suosikkikohteeksi on jälleen noussut Kanarian saaret. Aurinkomatkojen mukaan esimerkiksi Las Palmas on nyt suosittu kaupunki- ja rantalomakohde.

Tilanteesta on hyötynyt myös Kreikka, joka on paininut pahojen talousvaikeuksien kanssa. Saaristossa ongelmat eivät ole kuitenkaan juurikaan näkyneet.

– Kreikassa on uusia, hienoja lomakohteita. Talous ei ole aiheuttanut ongelmia, arvioi Aurinkomatkojen Metsola.

Rantalomat kaupungeissa

Suurkaupunkien läheiset hiekkarannat vetävät nyt myös suomalaisia turisteja. Usein asiakkaat yhdistävät kaupunkiloman ja rantaloman.

– Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi Barcelona ja Lissabon. Molemmissa kaupungeissa on helppo viettää perinteinen kaupunkiloma ja nauttia hienoilla hiekkarannoilla, miettii Aurinkomatkojen Metsola.

Tjäreborg mainostaa toisenlaisena kaupunkimatkana penkkiurheilutapahtumia, kuten matkoja Englannin Valioliigan otteluihin.

Perinteiset matkatoimistot myyvätkin yhä enemmän pakettimatkojen sijaan lentomatkoja hotellin kera ilman kuljetuksia ja opaspalveluja. Vakavan tilanteen sattuessa - kuten Nizzan taannoinen terrori-isku – näitä matkoja koskevat matkatoimistojen valmismatkasäännöt, joiden mukaan asiakkaan turva on parempi kuin ilman välikäsiä hankittuna.

Tämän kesän valmismatkat ovat melkein loppuunmyytyjä. Koulujen käynnistyttyä on matkoja kuitenkin tarjolla. Myös koulujen syyslomien aikaan matkoja on myyty paljon, kerrotaan matkatoimistoista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.