Terroristi-iskut herättivät matkaajat – suomalaiset tulleet lintukodostaan pois

Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja näkee, että usean maan turvallisuustilanne on muuttunut etenkin suomalaismatkaajan näkökulmasta.

Asiaan vaikuttaa kuitenkin myös tietoisuus mahdollisista uhista, painottaa Huomenta Suomessa vieraillut Heli Mäki-Fränti.

– Suomalaisten tietoisuus siitä, että mitä tahansa voi tapahtua missä vaan, on kasvanut. Suomalaiset ovat ehkä tulleet sieltä lintukodostaan lopullisesti pois. Se on tietyllä tapaa terveellinen ilmiö, että mietitään missä voi liikkua, miten toimitaan ja käyttäydytään, Mäki-Fränti sanoo.

Ulkoministeriön konsuliasioiden päällikkö Teemu Turunen muistuttaa, että maailmassa on noin 200 valtiota, joista kymmeneen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista. Nämä kohteet eivät ole turistikohteita.

– Pääsääntöisesti matkustaminen on edelleen hyvin turvallista.

– Jos mietitään turistikohteita, joihin viime aikoina on iskuja tehty viimeisen vuoden, puolen vuoden aikana, niin ne ovat seurannan kohteena. Esimerkiksi Egyptin osalta suosittelemme välttämään tarpeetonta matkustamista Siinain lomakohteisiin.

Todennäköisempää saada vatsatauti

Heli Mäki-Fränti kertoo, että matkojen hintoihin iskut eivät ainakaan heti vaikuta. Ennen pitkää muutoksia hintoihin voi jo tulla.

– Tietyissä lomakohteissa voi tulla epätoivoinen tilanne, kun matkailijat karkaavat. Se tietenkin vaikuttaa hinnoitteluun. En tiedä pystytäänkö sillä hinnallakaan kauheasti pelaamaan jos se imago on säröinen. Hintakaan ei silloin ratkaise.

Suomalaisen matkailijan vaaran paikat ulkomailla ovat yhä perinteisesti vatsatauti ja liikenne, muistuttaa Teemu Turunen.

– Lisäksi varmaan tavalliset infektiot. Nämä ovat niitä tyypillisimpiä ongelmia matkustaessa. Terroristi-isku ei kuulu siihen listalle, kun mietitään todennäköisyyksiä. Taskuvarkaat ynnä muut. Pieniä ongelmia, joiden takia tarvitaan uusi passi ja toivottavasti sitten vakuutus korvaa.

Videolla Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja kertoo, miten kriisikoulutus on ollut arkea jo pitkään matkailualalla. Myös Ulkoministeriön Teemu Turunen kertoo, miten viranomaisten kriisivalmius on kehittynyt viime vuosina.

– Kriiseihin varautumisesta on tullut tärkeämpi ja tärkeämpi kysymys meidän toiminnassa.

8:51

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja