Äärijuutalaisille erivapauksia Israelissa

Israelin parlamentti päätti keskiviikkona, ettei äärijuutalaisten uskonnonopiskelijoiden tarvitse suorittaa asepalvelusta ainakaan kahteen vuoteen.

Parlamentti hyväksyi asiaa koskevan lain kolmannessa ja ratkaisevassa käsittelyssä äänin 59-38 seitsemän kansanedustajan pidättyessä äänestämästä. Shas-puolue oli aiemmin päivällä uhannut jättäytyä Israelin uuden hallituksen ulkopuolelle, ellei uskonnonopiskelijoille taata pysyvää vapautusta asepalveluksesta. Shasin edustajan mukaan asiasta oli sovittu hallitusneuvotteluissa oikeistolaisen Likud-puolueen kanssa.

Shas on 17 paikallaan 120-paikkaisen parlamentin kolmanneksi suurin puolue. Ilman Shasia pääministeri Ariel Sharonin hallitus olisi jäänyt vaille enemmistöä; nyt sillä on takanaan 73 paikkaa. Hallitus koostuu kaikkiaan seitsemästä puolueesta. Keskiviikkona julkaistussa hallitusohjelmassa Sharon vakuutti pyrkivänsä rauhaan Israelin arabinaapureiden kanssa, vaikka se vaatisi "kivuliaita kompromisseja". Hallitus aikoo kuitenkin vahvistaa juutalaisten siirtokuntia ja Israelin hallintaa Jerusalemista. Hallitus kehotti palestiinalaisia "hylkäämään väkivallan ja terrorin tien"

Erivapaus suututtaa

Shas on usein pitänyt Israelin kokoomushallituksia panttivankinaan ja kiristänyt niitä varsinkin sosiaaliohjelmiensa rahoitusta koskevilla vaatimuksilla. Ääriuskonnollisten nuorten ei ole 50-luvulta saakka tarvinnut suorittaa asepalvelusta, koska se haittaisi ortodoksien mukaan heidän Talmudin opintojaan. Monet juutalaiset ovat olleet raivoissaan tällaisesta erivapaudesta.

Tällä hetkellä näitä nuoria on noin 30 000, mutta määrä kasvaa vuosittain jopa 4000:lla. Muiden israelilaisten miesten on palveltava kolme vuotta asevoimissa ja naisten 19 kuukautta. Miesten on lisäksi osallistuttava säännöllisesti kuukauden kertausharjoituksiin 49-vuotiaiksi saakka. (STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat