Mainos

Äärijärjestö Isisin uusi johtaja on vielä toistaiseksi salamyhkäinen hahmo – tämä kaikki uudesta pääpirusta tiedetään

0:49
Yhdysvallat julkaisi videon Isis-johtajan kuolemaan johtaneesta operaatiosta – tältä se näytti!

Äärijärjestön Isisin uusi johtaja ja kalifi on Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, ilmoitti järjestö ääninauhalla torstaina. Samalla järjestö vahvisti edellisen johtajansa Abu Bakr al-Baghdadin kuolleen.

– Isisin shura (valitsijaneuvosto) kokoontui heti, kun Abu Bakr al-Baghdadin marttyyrikuolema oli vahvistunut, ja pyhien soturien vanhimmat sopivat (seuraajasta), sanottiin seitsemän minuuttia kestäneellä ääninauhalla.

Samalla Isis sanoi kannattajiensa kostavan al-Baghdadin kuoleman Yhdysvalloille.

Yhdysvallat kertoi al-Baghdadin kuolleen sen erikoisjoukkojen operaatiossa Syyriassa viime viikonloppuna. Sen mukaan al-Baghdadi räjäytti itsensä itsemurhavyöllä tunnelissa, kun Yhdysvaltain joukot olivat onnistuneet saartamaan hänet.

Mies tuntemattomuudesta

Isisin uusi johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi on järjestön ulkopuolella melko tuntematon hahmo.

– Emme tiedä hänestä juuri muuta kuin sen, että hän on Isisin päätuomari ja johtaa sharia-lain neuvostoa, sanoo irakilainen Isisin asiantuntija Hisham al-Hashemi.

Isis ei ole julkistanut tietoja uudesta johtajastaan, mutta BBC:n mukaan hänen kerrotaan olleen jihadistitaistelija, joka olisi taistellut länttä vastaan.

Järjestön mukaan uusi johtaja sanoo polveutuvansa profeetta Muhammadin heimosta.

Isis julisti kalifaatin perustetuksi vuonna 2014, kun se oli vallannut laajoja alueita Irakissa. Kalifaatissa noudatettiin sharia-lain äärimmäistä muotoa.

Kalifaatin kuolinisku tuli maaliskuussa, mutta Isisillä on yhä kurinalaisia joukkoja. Yhdysvaltalaistietojen mukaan järjestöllä on Irakissa ja Syyriassa 14 000–18 000 "jäsentä", joiden joukossa on jopa 3 000 ulkomaalaista.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja