Trump voisi yrittää kautensa lopuksi vielä yhtä temppua: Itsensä armahtaminen onnistuisi varapresidentin avulla – "Symbolisena tekona aika dramaattinen"

7:12
Video: Trump suostumassa kiemurrellen vallanvaihtoon – tutkija Maria Annala avaa USA:n sekavaa tilannetta

Yhdysvalloissa vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto on ilmoittanut maan seuraavalle presidentille Joe Bidenille, että nykyhallinto on valmis aloittamaan virallisen vallanvaihtoprosessin. Istuva presidentti Donald Trump on kuitenkin ilmoittanut, ettei aio myöntää tappiotaan.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan Trump yrittää tällä toiminnallaan pelastaa kasvonsa.

– Käytännössä hän antaa vallanvaihdon tapahtua, mikä on demokratian kannalta hyvä asia. Trump ei varmaan tulevaisuudessakaan myönnä tappiotaan, sillä hän kokee, että on säilyttänyt kasvonsa, kun häneen ei päästä lyömään häviäjän leimaa, Annala arvioi MTV Uutiset livessä.

Tuleva presidentti Joe Biden joukkoineen alkaa valmistelemaan vallan vaihtumista, joka tapahtuu tammikuun 20. päivä. Bidenin tiimin mukaan General Services Administration -viraston ilmoitus vallan vaihtumisesta on tervetullut ja se kuvailee päätöksen olevan "tarvittava askel" kansakuntaa kohtaavien haasteiden ratkomisen aloittamiseksi, kertoo CNN.

Näitä ovat tiimin mukaan muun muassa pandemian kuriin saaminen ja talouden palauttaminen takaisin raiteilleen. Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan mukaan epäilyksen siemen vaalivilpistä on kuitenkin kylvetty jo.

– Se vaikuttaa siihen, miten Trumpin kannattajat suhtautuvat Bideniin ja Yhdysvaltain vaalijärjestelmään laajemmin. Jos monen ihmisen mieleen jää kytemään ajatus siitä, olivatko nämä vaalit vilpilliset, niin kuinka he suhtautuvat tuleviin vaaleihin? Uskovatko he, että vaalitulokset olisivat tulevaisuudessakaan rehellisiä? Annala pohtii.

Häviötä ei tarvitse myöntää, jos ei halua

Annalan mukaan Trumpin ei tarvitse myöntää häviötään koskaan, ellei hän itse niin halua.

– Koneisto on suunniteltu niin, että kauniisiin perinteisiin kuuluu häviämisen myöntäminen, voittajan onnitteleminen ja virkaanastujaisissa vallan luovuttaminen eteenpäin, mutta systeemi toimii, vaikkei Trump tekisi näitä symbolisia askeleita ollenkaan.

– Hän voi vielä kuolinvuoteellaan huokaista, että minä olin todellinen voittaja, eikä kukaan voi sitä estää, toteaa Annala.

Annalan mukaan Trump pyrkii nyt loppukauden ajan toteuttamaan vaalilupauksiaan niin pitkään kuin voi. Näihin lupauksiin kuuluu esimerkiksi öljyteollisuuden tukeminen. Lisäksi tiedossa voi olla armahduksia.

– Jos hän ei itseään armahda, niin ainakin sellaisia ihmisiä, jotka jäävät hänelle palveluksen velkaa.

Hankkiiko Trump armahduksen itselleen?

Tutkija Annalan mukaan Trump voi kuitenkin toteuttaa vielä kautensa aikana yhden hänelle itselleen suotuisan palveluksen.

Jos Trump haluaisi armahtaa itsensä, tulisi hänen ensin astua syrjään juuri ennen vallan vaihtumista, jotta valta siirrettäisiin varapresidentti Mike Pencelle.

– Pence voisi antaa hänelle ennakoivan armahduksen kaikista liittovaltion rikoksista, mitä häneen saattaisi myöhemmin kohdistua. Ei sillä välttämättä olisi käytännön merkitystä, mutta se olisi symbolisena tekona aika dramaattinen, Annala sanoo.

Katso koko Maria Annalan haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja