92-vuotiaana kuollut Lasse Pöysti ohjasi ja juonsi Suomen ensimmäisen televisiolähetyksen

Lasse Pöysti päätti uransa tunteikkaasti teatterin lavalla vuonna 2012.

Lasse Pöysti menehtyi viime yönä 92-vuotiaana. Pöysti muistetaan näyttelijänä, ohjaajana, teatterinjohtajana ja käsikirjoittajana.

Pöysti päätti uransa vuonna 2012. Hän esiintyi viimeisessä näytöksessään Helsingin Kaupunginteatterissa 27. lokakuuta.

Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Pöysti valmistui ylioppilaaksi 1945 Helsingin normaalilyseosta. Suomen kansan tietoisuuteen hän nousi Ollina Suomisen perhe -elokuvista

Ensimmäinen Suomisen perhe -elokuvista valmistui vuonna 1941. Pöysti oli vasta 14-vuotias näytelleessään elokuvassa. 

Pöysti on näytellyt uransa varrella yli neljässäkymmenessä elokuvassa, minkä lisäksi hän on ohjannut useita elokuvia. Hän on saanut jopa viisi Jussi-patsasta. 

Näyttelijän työn lisäksi Pöysti toimi teatterinjohtajana helsinkiläisessä Lilla Teaternissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Tukholmassa Kungliga Dramatiska Teaternissa. Vuonna 1985 Pöysti palasi Tukholmasta Suomeen ja keskittyi teattereiden johtamisen sijasta jälleen näyttelijäntyöhön.

2000-luvulla Pöystin muistettavin roolisuoritus on Helsingin Kaupunginteatterin vuonna 2002 alkanut Kvartetti-näytelmä, joka jatkui vuoteen 2011 saakka.

Teatteriuransa lisäksi Pöysti ohjasi kahdeksan elokuvaa ja lukuisia tv-ohjelmia. Toukokuussa 1955 hän ohjasi ja juonsi Suomen ensimmäisen televisiolähetyksen. 

Pöysti on asunut Pariisissa, mutta asuu nykyään Helsingin Lauttasaaressa. Hänellä on kuitenkin edelleen asunto Pariisissa.

Pöysti oli naimisissa suomenruotsalainen näyttelijän Birgitta Ulfssonin kanssa. Birgitta Ulfsson menehtyi vuonna 2017. Pariskunnan vanhempi poika Tom Pöysti on myös näyttelijä ja nuorempi Erik "Miki" Pöysti ohjaaja.

Lue myös:

    Uusimmat