87-vuotias kuntakonkari: Ei tässä kukaan tienaamaan pääse

Moni pohtii kuntavaalien kynnyksellä, minkä verran valtuutettu luottamustehtävässään oikeastaan ansaitsee.

Suomen vanhin kuntapoliitikko, 87-vuotias Kauko Kokki (sd) Varkaudesta vakuuttaa, ettei valtuustossa istumalla pääse ainakaan rikastumaan.

– Ei siinä kyllä ansaita voi. Enemmän sitä voittoa kertyy henkisellä kuin taloudellisella puolella. Meillä valtuuston kokouspalkkio on 80 euroa. Siitä maksan yhteensä 36 prosenttia kunnallis- ja valtionveroa. Lisäksi puolue ottaa kymmenen prosenttia. Lautakuntatyöskentelystä palkkio on kuutisenkymmentä euroa.

Valtuuston kokoukset sujuvat Kokin mukaan sutjakasti, ja vain harvoin valtuutetut kuluttavat penkkiä paria tuntia pidempään. Tätä ennen puolueiden ryhmäkokoukset ovat jo käsitelleet asiat omalta osaltaan valmiiksi. Sen sijaan lautakunnat saattavat kokoustaa kolmisenkin tuntia.

Viikossa kertyneitä työtunteja Kokki ei ole vaivautunut laskemaan. Myös autonkäytöstä kertyvät kilometrikorvauksen hän on jättänyt hakematta. Kuntavaikuttamista Kokilla on takanaan tuhansia tunteja, sillä hän aloitti luottamustoimet jo 1950-luvulla.

Tavallisten ihmisten homma

Nuorimpana koko maassa edellisissä kuntavaaleissa valtuustoon noussut Kaisa Pihlaja (kesk) Jalasjärveltä arvioi, että keskimäärin kunnan asioihin liittyviä kokouksia on pari kertaa viikossa.

– En tarkalleen muista, minkä verran kuntatyöstä kertyy vuodessa palkkioita. Valtuuston kokouksesta niitä maksetaan 65 euroa ja lautakunnasta nelisenkymmentä euroa.

Pihlajan mielestä valtuutetun palkkiot ovat sopivan kokoisia ja suhteessa työmäärään.

– Kyllä valtuutetun homma on sellaista, että tämän pitäisi onnistua normaalilta rivivaltuutetulta vapaa-aikana. Tämä on luottamustoimi, joissa ei pidä joutua miettimään esimerkiksi palkkatyön järjestelemistä pois valtuutetun työn tieltä.

Koko Suomen ylivoimaisena äänikuninkaana Helsingin valtuustoon viimeksi valittu Osmo Soininvaara (vihr) puolestaan muistuttaa, että oman ryhmän asioista käymä valmisteleva nettikeskustelu työllistää ja vie aikaa.

– Myös lautakunta työllistää aika paljon. Olen aktiivinen bloggaaja, ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana pyrin pitämään sen toiminnasta kiinnostuneet blogin kautta ajan tasalla.

Vuoden palkkiot kampanjakuluihin

Valtuuston kokouksia Soininvaara pitää turhan pitkinä, kun puheenvuoroja käytetään takavuosia enemmän.

– Siellä jotkut käyttävät aika monta puheenvuoroa ja puhuvat pitkään asioista, joiden ratkaisemiseen heidän puheenvuoronsa eivät vaikuta millään tavalla.

Palkkioita lautakunta- ja valtuustotyöstä Soininvaara laskee saaneensa viime syksynä yhteensä 800 euroa kuukaudessa.

– Totta kai se on hyvä palkkio, mutta tappiollehan siinä yrittäjänä päätyi muu tulon jäädessä huomattavasti pienemmäksi. Nyt tilanne on toinen, kun olen myös kansanedustaja, Soininvaaraa kertoo.

Helsingissä vihreät maksavat puolueelle 20 prosentin veron, jolla kustannetaan muun muassa valtuustoryhmälle sihteeri.

– Lisäksi vähintään yhden vuoden palkkiot menevät edellisen kierroksen kampanjakulujen maksamiseen, muistuttaa Soininvaara.

Lue myös:

    Uusimmat