83-vuotias nainen ei pystynyt vuosiin syömään ilman kipua – lopulta röntgen paljasti hämmästyttävän syyn

Yhdysvaltalaislääkärit kirjoittavat The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa naisesta, jonka ruokatorvi muistutti korkkiruuvia.

83-vuotias nainen hakeutui hoitoon ruokailuun liittyvien omituisten oireiden vuoksi. Hän kärsi nielemisvaikeuksista, refluksioireista ja aterioiden jälkeisistä rintakivuista. Ongelmat olivat kestäneet vuosia ennen kuin nainen asteli lääkärin pakeille. Hän kertoi laihtuneensa 9 kiloa vuoden aikana.

Röntgenkuvauksessa paljastui, että naisen ruokatorvi oli kiertynyt. Lääkärit kuvailevat ruokatorvea osuvasti ”korkkiruuvimaiseksi”.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Syytä kiertymiselle ei tiedetä

Ruokatorvi on se ruoansulatuselimistön osa, jota pitkin syöty ruoka kulkee suusta mahalaukkuun. Kun terve ihminen nielee, ruokatorvi alkaa supistella asteittain ylhäältä alaspäin, mikä helpottaa ruoan kulkeutumista nielusta vatsaan.

Jos ruokatorvi supistuu kerralla kokonaan ja nopeasti, on lopputuloksena korkkiruuvimainen ulkomuoto, sanoo yhdysvaltalainen gastroenterologi Scott Gabbart Health-sivustolle. Kiertymisen syytä ei tiedetä. Yksi teoria on, että kehon oma immuunijärjestelmä hyökkää virusinfektion seurauksena ruokatorven hermoja vastaan.

Ruokatorven kiertyminen on hyvin harvinaista.

Botox apuun

Kivulias ja ruokailua vaikeuttava tila on mahdollista hoitaa leikkauksella tai botoxilla. Raportin potilas sai ruokatorveensa botox-pistoksen, joka estää ruokatorvea vapauttamasta lihaskramppeja aiheuttavaa ainetta.

Viisi kuukautta hoidon jälkeen nainen voi paremmin. Hän ei kärsi enää mahansisällön palautumisesta ruokatorveen, mutta nielemisongelmat eivät ole täysin poistuneet.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat