8 asiaa, joita ei kannata sanoa työhaastattelussa

Menossa työhaastatteluun? Valmistaudu kunnolla ja vältä yleisiä virheitä.

Jos olet onnistunut lähettämään onnistuneen työhakemuksen vailla kirjoitusvirheitä ja olet saanut kutsun haastatteluun, olet jo askeleen lähempänä unelmiesi työpaikkaa. Sinun tarvitsee vain loistaa haastattelussa ja työpaikka voi olla sinun. Vältä kuitenkin kohtaloksi koituvia virheitä, jotka voivat maksaa sinulle mahdollisen työpaikan.

Ajattele siis työhaastattelua koe-esiintymisenä äläkä sano näitä asioita:

1. "Olen erittäin hermostunut"

Vaikka jännittäisitkin enemmän kuin tarpeellista, ei itseluottamuksen puute tee vaikutusta kehenkään. Yritä esittää itsevarmaa parhaiden näyttelijäntaitojesi mukaan.

2. "Puhutaanpa rahasta"

Haastatteluprosessin alkumetreillä ei kannata ottaa palkkaa puheeksi. Jos keskityt tiukasti vain rahaan, annat vaikutelman, ettet ole kiinnostunut itse työpaikasta. Palkkaneuvottelut kannattaa käydäkin vasta haastatteluvaiheen lopulla.

3. "Heikkouteni on se, että työskentelen liikaa"

Ensinnäkään, sinun ei koskaan kannata ottaa heikkouksiasi puheeksi, jos niitä ei nimenomaan kysytä. Toisekseen, kaikki tietävät, että otsikon mukainen vastaus on vain naamioitu vahvuus ja haastattelija ärsyyntyy vastauksestasi. Kannattaakin varautua jo etukäteen miettimällä todellisia heikkouksiaan ja myöntämällä ne rehellisesti.

4. "Minä todella tarvitsen tämän työn!"

Älä paljasta epätoivoasi. Asiantuntija Michael Kerrin mukaan työnantajat näkevät epätoivon heikkouden merkkinä. Sitä paitsi työnantajat haluavat työntekijöitä, jotka etsivät pitkäaikaista uraa eivätkä vain mitä tahansa työtä.

5. "Nykyinen esimieheni on kamala!"

Älä koskaan kritisoi nykyistä tai entistä pomoasi tai työnantajaasi. Vaikka haastattelija antaisi siihen mahdollisuuden, älä lankea tähän ansaan. Se ei ole tyylikästä ja kuulostat katkeralta, negatiiviselta ja pikkumaiselta. Se myös antaa viitteitä siitä, että saatat jatkossa haukkua ketä tahansa esimiestä tai mitä tahansa yritystä, joten tämä on hetki, kun kieli kannattaa pitää keskellä suuta.

6. "Osaatko sanoa, kauanko tässä menee?"

Koskaan ei kannata antaa haastateltavalle sellaista vaikutelmaa, että sinulla on kiire tai sinun pitäisi olla jo jossain muualla. Jos kaikki menee hyvin, puolen tunnin haastattelusta voi tulla puolitoistatuntinen, joten varaudu siihen, että haastattelussa voi kestää. 

7. Kiroilu

On päivänselvää, ettei työhaastattelussa voi kiroilla. Vaikka haastattelu tapahtuisi työajan ulkopuolella drinkkien ääressä ja kaikki muut kiroilisivat, älä sorru siltikään päästämään suustasi törkysanoja. Osoitat vain niin, että kommunikaatiokykysi ovat surkeat.

8. "Minulla ei ole mitään kysyttävää"

Kun sinulta tiedustellaan, onko sinulla mitään kysyttävää, älä vastaa kieltävästi. Vaikutat siltä, ettet ole valmistautunut haastatteluun tai, ettet ole kiinnostunut työstä tai yrityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat