79-vuotiaan äitinsä ryöstäneelle nyt 4 vuotta vankeutta lisää – mies on tuomittu aiemmin tänä vuonna jo kahdesta törkeästä raiskauksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 48-vuotiaan Carl Areniuksen neljäksi vuodeksi vankeuteen äitinsä törkeästä ryöstöstä. Mies on tänä vuonna tuomittu eri jutuissa jo yli yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

Nyt käsitellyssä jutussa ryöstön uhriksi joutui miehen 79-vuotias äiti. Teko tapahtui äidin asunnossa Kannelmäessä lokakuussa 2018.

Arenius tuli asuntoon omilla avaimillaan naisystävänsä kanssa. Mies vaati rahaa, mutta äidillä oli vain kolikkopussi, jossa rahaa oli alle kymmenen euroa.

Oikeus: Teko oli raaka ja julma

Isokokoinen mies hermostui ja tökki äitiään sahalaitaisella hedelmäveitsellä kasvoihin. Nainen sai syviä haavoja kasvoihin ja torjuntavammoja käsiin. Mies myös löi äitiään avokämmenellä ja potkaisi päähän.

– Teko on kohdistunut iäkkääseen ja puolustuskyvyttömään äitiin tämän kotona, oikeus totesi ja katsoi teon raa'aksi ja julmaksi.

Äiti ajoi oikeussalissa poikaansa vastaan syytettä tapon yrityksestä. Sen käräjäoikeus hylkäsi, koska Arenius olisi voinut tappaa äitinsä, jos hän olisi näin halunnut menetellä. Tappamistarkoitusta ei siis ollut.

Törkeän ryöstön ohella Arenius tuomittiin myös laittomasta uhkauksesta, kun hän esti syyskuussa 2018 Vartiosaaressa naisystäväänsä nousemasta merestä laiturille hävyttömyyksiä huutaen. Sen sijaan samaan iltaan ajoittuneen syytteen naisystävän pahoinpitelystä oikeus hylkäsi.

Rikollinen menneisyys sekä kovensi että alensi rangaistusta

Syyttäjä Eija Velitski oli vaatinut viiden vuoden vankeustuomiota. Käräjäoikeus päätyi neljään vuoteen.

Areniuksen rikollinen menneisyys sekä kovensi että alensi rangaistusta.

Oikeuden mukaan Arenius on osoittanut piittaamattomuutta lain käskyistä ja kielloista. Hänet on vuosien mittaan tuomittu lukuisista väkivalta- ja seksuaalirikoksista. Tämä johti koventamisperusteen käyttöön.

Sen sijaan kaksi aiemmin tänä vuonna annettua tuomiota alensi rangaistusta. Maaliskuussa 2019 Arenius tuomittiin 3 v 5 kk vankeuteen törkeästä raiskauksesta. Huhtikuussa 2019 Arenius sai törkeästä raiskauksesta vankeutta 1 v 10 kk.

Koska jutut olisi voitu käsitellä yhdessä, niin jälkimmäiseen raiskausjuttuun Arenius sai niin sanottua tukkualennusta. Samaa tukkualennusperiaatetta sovellettiin nyt äidin ryöstön rangaistuksessa.

Lain mukaan nämä rangaistukset nyt lasketaan yhteen eli Areniuksen tuomio on yhteensä 9 v 3 kk. Mahdollista on, että kaikki kolme juttua käsitellään hovioikeudessa yhdessä.

Lue myös:

    Uusimmat