"Älä yritä kerjätä sääliä" – naapuri kuuli asunnosta hyytävät sanat ennen veritekoa: Varkauden puukottajanaisen tuomio koveni hovissa

Itä-Suomen hovioikeus on antanut ratkaisunsa henkirikostapauksessa, jossa nainen puukotti miehen kuoliaaksi Varkaudessa maaliskuun alussa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen kesäkuussa kahdeksan vuoden vankeuteen taposta ja huumausainerikoksesta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan yli 20 000 euroa korvauksia uhrin omaisille. 

Hovioikeudessa syyttäjä vaati, että rangaistusta korotetaan. Tuomittu puolestaan vetosi hätävarjelutilanteeseen ja vaati tapposyytteen hylkäämistä. Hän katsoi syyllistyneensä korkeintaan törkeään pahoinpitelyyn tai kuolemantuottamukseen.

Tapahtuvat saivat alkunsa maaliskuisena alkuiltana Varkaudessa.

Puhelusta puukotukseen

Mies ja nainen olivat puhuneet noin kahdeksan aikaan illalla puhelimessa, minkä jälkeen mies oli saapunut naisen asunnolle. 

Vain noin 20 minuuttia myöhemmin nainen soitti hätäkeskukseen ja kertoi tapahtuneesta.

Asunnolla oli syntynyt lyhyessä ajassa riitatilanne, jota päätyi todistamaan muun muassa kerrostaloasunnon naapurusto. 

– Nyt sinä lähdet täältä, naapuri oli kuullut naisen huutavan. 

Sen jälkeen asunnosta oli kantautunut lisää huutoa ja huorittelua. Mies oli huutanut “opettavansa nöyryyttä” naiselle.

Jonkin ajan kuluttua naapuri kuuli vielä naisen sanovan: 

– Älä yritä kerjä sääliä, viillänkö sinun jalatkin.

Riidan käynnistyessä mies oli heitellyt asunnossa tavaroita. Nainen lähti keittiöstä puukko kädessään kohti olohuonetta, jossa mies naisen mukaan odotti häntä “pilkallinen ilme naamallaan”.

Naisen mukaan mies oli alkanut kuristamaan häntä, mutta myöhemmissä tutkimuksissa lääkäri ei löytänyt viitteitä kuristamisesta.

Nainen iski miestä rintaan yhdellä puukoniskulla. Mies kuoli pistovamman seurauksena.

Tuomittu yritti vedota hätävarjelutilanteeseen, mutta oikeus ei ollut samaa mieltä.

– Siin oli riitaa puolin ja toisin ja hän rupes käymään päälle, nainen kertoi hätäkeskuspäivystäjälle teon jälkeen.

Vuosi lisää vankeutta

1983 syntyneen Johanna Mariana Rouvarin tuomio koveni hovissa yhdeksään vuoteen vankeutta. Lisäksi hän joutuu maksamaan vastapuolen hovioikeudenkäyntikulut.

Perusteena tuomion korottamiseen oli se, että käräjäoikeuden langettama kahdeksan vuoden mittainen tuomio on yleiseen oikeuskäytäntöön nähden liian lievä. Täydessä ymmärryksessä tehdystä taposta tuomitaan Suomessa keskimäärin 10 vuotta vankeutta.

Naisen mukaan mies oli käyttäytynyt häntä kohtaan aiemmin väkivaltaisesti, joten hän pelkäsi miestä. Käräjäoikeus oli huomioinut asian rangaistusta alentava seikkana, mutta tappoa ei kuitenkaan voitu pitää lieventävien asianhaarojen vallitessa tehtynä.

Hovioikeus katsoi, ettei naisen tarkoituksena ollut tappaa miestä, mutta hänen oli täytynyt ymmärtää, mitä veitseniskusta todennäköisesti seuraa.

Lue myös:

    Uusimmat