700. jakso häämöttää - tuottajan olohuoneesta studioon

Ohjelman kasvot, kokki Aki Wahlman, kannustaa katsojia tekemään muodikkaasti kotimaista ruokaa.

Ennen tiistain historiallista jaksoa Aki muistelee tv-keittiönsä jatkuvaa muutosta. Lavasteiden väristö ja kaapit ovat pysyneet ajanmukaisina yli neljän vuoden ajan.

– Nykyinen keittiö on jo neljäs. Ensimmäinen oli itse asiassa keittiöksi lavastettu olohuone, ohjelman tuottajan entinen vuokra-asunto Hesperian puiston reunalla. Nyt kokkaamme studiossa.

Muitakin uudistuksia on tapahtunut. Reseptejä esitellään jakson aikana enemmän kuin yksi, ja jaksoilla on alkuaikoihin verrattuna selkeämmät teemat.

– Talvella taantuman aikaan teemana oli selvittää, mitä tehty annos maksaa. Katsojat antoivat siitä hyvää palautetta.

Edellispäivän purtavat uunissa

Ohjelman tekoon on mahtunut myös mokia ja hilpeitä tilanteita.

– Kuvaamme työpäivän aikana 7–8 ohjetta. Tyypillinen kömmähdys sattuu, kun olen laittamassa piirakoita uuniin ja siellä onkin yhä edellisen päivän jakson karjalanpaisti valmistumassa.

Kuvaustiimiä huvittaa tv-studio-keittiön olematon viemäröinti.

– Kun olen kaatavinani jotakin viemäriin, se menee oikeasti lavasteiden alla olevaan astiaan, Aki paljastaa.

Useista ruokaohjelmista tunnettu kokki tunnustaa oppineensa uutta kuvausten ansiosta.

– Pullat ja piirakat ovat yleensä enemmän kondiittorien heiniä, mutta vahvuuteni ovat leivontaohjeet. Ohjelmassa leipomalla oppii aina uutta.

Nautitaan omista aineksista

Juuri nyt muodissa olevaan suomalaiseen keittiöön Aki ei tekisi suuria muutoksia.

– Ei tarvitse valmistaa marinoitua karambolaa, kun jo äidinmaidosta on saatu eväät nauttia meidän oman keittiön aidoista mauista.

Akin mielestä kotimaisia perusraaka-aineita aliarvostetaan liikaa.

– Niitä pidetään arkisina ja tylsinä. Esimerkiksi silakan käyttö on turhan pientä.

Kasviksia tv-kokki lisäisi myös kotikyökkeihin enemmän. Suomi-keittiön miinuksena Aki pitää turhan voimakasta eläinrasvojen kulutusta. Välimeren maista voitaisiinkin lähinnä ottaa mallia kasvipohjaisten öljyjen käytössä.

– Kannattaa ottaa kaikki irti kotimaisista raaka-aineista, sillä niitä osaamme parhaiten hyödyntää.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3-kanavalla arkisin klo 17.55.

Katso myös juhannuksen grillivinkit täältä.

MTV3/Eira Talka

Lue myös:

    Uusimmat