70 vuoden takaisen shokkitappion haavat piinaavat yhä Brasiliaa, lähes 200 000 silmäparia jähmettyi järkytyksestä – "Siellä oli täysin hiljaista"

Tasan 70 vuotta sitten Brasilian legendaarisella Maracana-stadionilla nähtiin yksi jalkapallon MM-kisahistorian suurimmista järkytyksistä, kun Uruguay voitti kisaisännät 2-1-lukemin mestaruuden ratkaiseessa ottelussa. Tuo tappio piinaa Brasiliaa vielä tänäkin päivänä.

16. heinäkuuta, vuosi 1950, Brasilia, Maracanan jalkapallostadion. Lähes 200 000 tuhatta katsojaa odottaa isäntien marssivan maailmanmestariksi kotiyleisönsä suureksi riemuksi. Toisin kuitenkin kävi.

Koko Brasilian kansa piti mestaruutta jo täysin varmana. Uruguay jätti kuitenkin Alcides Ghiggian johdolla Brasilialle syvät haavat, jotka eivät ole parantuneet täysin vielä tänäkään päivänä.

Ottelupäivänä tunnelma Brasiliassa oli iloinen. Kaikki kansalaiset odottivat vesi kielellä Brasilian maailmanmestaruutta. Uruguayn tähti Ghiggia muistaa Maracanalla vallinneen tunnelman hyvin. Uruguaylle ei annettu ennakkoasetelmissa mahdollisuuksiakaan.

– Tunnelma oli fantastinen. Heidän kannattajansa hyppivät ilosta ikään kuin he olisivat jo voittaneet maailmanmestaruuden. Kaikki sanoivat, että he murskaavat meidät 3-0 tai 4-0. Yritin olla katsomatta yleisöä ja vain keskittyä otteluun, Ghiggia muistelee BBC:n haastattelussa.

Brasilia sai otteluun upean alun ja karkasi 1-0-johtoon toisen puoliajan alussa. Kotiyleisö juhli villisti, mutta Uruguay ei luovuttanut. Takaisku osuma antoi altavastaajille vain voimaa.

– Kapteenimme sanoi meille, että meidän on pistettävä kaikki likoon, joten aloimme hyökätä ja hyökätä, Ghiggia kertoo.

Uruguay onnistui tasoituksessa, kun Ghiggian keskitti pallon maalille, josta Juan Alberto Schiaffino latoi sen sisään. Reilu kymmenen minuuttia myöhemmin Ghiggia oli jälleen pahanteossa.

Uruguaylaishyökkääjä lähestyi vauhdilla kohti maalia, mikä sai brassivahti Moacir Barbosan hieman epäröimään. Barbosa jätti etukulmaan hieman tilaa, minkä Ghiggia käytti hyödykseen.

– Minulla oli vain sekunnin murto-osa aikaa miettiä, mitä tehdä. Lauoin ja se meni sisään tolpan kautta. Se oli paras maali, minkä olen ikinä tehnyt, Ghiggia muistelee.

Maracana hiljeni täysin

Ghiggian 79. peliminuutilla iskemä osuman jälkeen lähes 200 000 silmäparia vetänyt stadion hiljeni täysin. Kukaan ei päästänyt pihaustakaan. Koko kansa oli järkyttynyt siitä, mitä oli juuri tapahtunut. Mestaruudenhan piti olla jo selvää.

– Siellä oli täysin hiljaista. Koko yleisö oli jähmettynyt paikalleen. Vaikutti siltä, etteivät he  edes hengittäneet. He eivät pystyneet kannustamaan Brasiliaa. Silloin tajusin, etteivät he pystyisi siihen ja me voittaisimme, sankari Ghiggia sanoo.

– Vain kolme ihmistä on hiljentänyt Maracanan täysin. Frank Sinatra, Paavi ja minä.

Brasilialaiset muistelevat tuota päivää kauhulla vielä tänäkin päivänä.

– Se oli heille kova isku. Brasilialaiset luulivat, että heistä tulee maailmanmestareita, mutta se menikin täysin pieleen.

Tappion syyt sysättiin maalivahdin niskaan

Brasilian maalilla ratkaisuottelussa torjunut Barbosa sai tappiosta syyt niskoilleen hänen tekemän virhearvion vuoksi. Ratkaisumaalin iskenyt Ghiggia asettui vahvasti puolustamaan Barbosaa, jota kohdeltiin omien sanojensa mukaan kuin rikollista vuosikymmenten ajan.

– Puhuin hänelle vuosia MM-kisojen jälkeen. Sanoin hänelle, että jalkapallossa 11 miestä pelaa 11 miestä vastaan. Maalivahteja aliarvostetaan aina. Voit pelata hyvin koko ottelun, mutta päästät yhden maalin ja he syyttävät sinua. Minua vartioinut pelaaja ei pysäyttänyt minua, mikseivät he syyttäneet häntä? Barbosa kuoli vuonna 2000 brasilialaisten kiittämättömyyden kanssa, Ghiggia kertoo.

Vaikka Ghiggia oli pelaaja, joka tuhosi Brasilian unelmat maailmanmestaruudesta, on häntä kohdeltu maassa aina kunnioittavasti. Hän uskoikin olevansa osa brasilialaista historiaa. Ainakin ihmisten mielissä ja sydämissä.

– Välillä tuntuu, että olisin Brasilian haamu. Olen aina heidän muistoissaan, Ghiggia.

Ghiggia menehtyi 88-vuotiaana vuonna 2015 tismalleen samana päivänä, kun tuo historiallinen mestaruusottelu pelattiin 65 vuotta aikaisemmin.

Lähteet: BBC, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat