Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

7 yllättävää faktaa: Tätä et tiennyt sushista

Tuore kala maistuu nykypäivän susheissa, mutta alkuperäinen sushi oli kaikkea muuta kuin tuoretta.
Tuore kala maistuu nykypäivän susheissa, mutta alkuperäinen sushi oli kaikkea muuta kuin tuoretta.
Julkaistu 23.08.2013 12:54

Tiesitkö, että sushi valmistettiin alun perin mädästä kalasta? Lue yllättävät faktat!

Viimeisten vuosien aikana japanilaisesta herkkuruoasta sushista on tullut trendiruokaa myös Suomessa. Kovinkaan moni sushinystävä ei kuitenkaan välttämättä tunne japanilaisen perinneruoan historiaa tai sen oikeaoppista syöntitapaa. Japanilaisen bloggaajan, Ryoko Iwatan mukaan sushia ei voi periaatteessa syödä väärin, mutta tietyt niksit ja etikettisäännöt kannattaa silti pitää mielessä:

1. Oikea tapa syödä kalanigireitä ja -makeja

Oikeaoppinen tapa syödä nigireitä ja makeja, on aloittaa kaloista, jotka maistuvat kaikista miedoimmilta. Kalaisat sushit syödään siis vahvuusjärjestyksessä niin, että esimerkiksi rasvaiset tonnikalat ja lohet jätetään viimeiseksi. Pääsääntöisesti sushien syönti aloitetaan siis vaaleasta kalasta, jonka jälkeen siirrytään hopeisiin ja lopulta punaiseen.

2. Älä hiero syömäpuikkoja

Kun irrotat puiset syömäpuikot toisistaan, älä hankaa niitä sen jälkeen toisiaan vasten. Sitä pidetään Japanissa erittäin töykeänä ja se viestii kokille ruokailuvälineiden olevan halvat.

3. Soijakastike ei saa olla päämaku

Älä uita sushipaloja soijakastikkeessa. Soijaa on tarkoitus käyttää vain vähän, jotta maistat kalan.

4. Sushia saa syödä myös käsin

Sushia syödään perinteisesti Japanissa käsin. Älä siis pode omantunnontuskia, jos et osaa käyttää syömäpuikkoja!

5. Inkivääri puhdistaa suuta

Sushilautasen reunalle asetellun inkiväärin tarkoitus on toimia suunraikastajana sushipalojen välillä.

6. Wasabin poltteesta eroon

Jos syöt liikaa wasabia ja suusi tuntuu olevan tulessa, älä hengitä suun kautta vaan nenän kautta. Polte poistuu näin muutamassa sekunnissa.

7. Sushin historia: Mätää ja haisevaa kalaa

Tuore kala maistuu nykypäivän susheissa, mutta alkuperäinen sushi oli kaikkea muuta kuin tuoretta.

Aasiassa oli muinoin tapana säilöä raakaa kalaa käymismenetelmällä. Kalasuikaleita ladottiin suolarakeilla höystettyjen riisityynyjen väliin, ja päälle laitettiin painoksi kivi. Muutaman viikon kuluttua kivipaino korvattiin kevyemmällä kannella. Kypsyttämistä jatkettiin useita kuukausia, joskus jopa vuoden verran, joten sushissa ei todellakaan ollut kysymys tuoreudesta ja hajuhaitat olivat karmeat. Kaiken lisäksi tärkeä ainesosa riisi heitettiin ennen kalan syömistä pois.

Vuosisatojen kuluessa Japanissa alettiin pikkuhiljaa ymmärtää, että kalaa ja riisiä voitaisiin myös yhdistää. Kekseliäät japanilaiset lyhensivät 1300–1500 -luvuilla kalan käymisaikaa käyttämällä prosessissa viinietikalla maustettua riisiä. Seuraavaksi, 1600-luvulla japanilaiset huomasivat, että kalan ja riisin maut täydetävät harmonisesti toisiaan, ja näin syntyi uudenlainen sushi. Kalan käymisprosessia lyhennettiin huomattavasti, mutta prosessin tuomat hajuhaitat olivat edelleen läsnä.

Vasta 1800-luvulla Edossa, tämän päivän Tokiossa, sushi sai nykyisen muotonsa. Kuuluisa kokki Yohei sivuutti koko historiallisen säilömismenetelmän ja päätti alkaa tarjoilla maustetun riisin päällä tuoretta kalaa kadunvarsikojussa suoraan asiakkaille valmistettuna. Samalla hän tuli aloittaneeksi sushin perinteen mahdollisimman tuoreena tarjoiltavana pikaruokana.

Lähde: Foodbeast

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Lähes jokainen meistä sortuu samoihin virheisiin sushia syödessään – nämä voivat pilata makuelämyksen hetkessä! Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä Suomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista 11 asiaa, joita et tiennyt sushistaVältä yleiset virheet – näin syöt sushia oikein
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • 06:43
    Muistisairaudet

    Reijo Laatikainen kertoo keinon ehkäistä muistisairauksia: "Merkittävä vaikutus"

  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä