Tiesitkö, että sushi valmistettiin alun perin mädästä kalasta? Lue yllättävät faktat!
Viimeisten vuosien aikana japanilaisesta herkkuruoasta sushista on tullut trendiruokaa myös Suomessa. Kovinkaan moni sushinystävä ei kuitenkaan välttämättä tunne japanilaisen perinneruoan historiaa tai sen oikeaoppista syöntitapaa. Japanilaisen bloggaajan, Ryoko Iwatan mukaan sushia ei voi periaatteessa syödä väärin, mutta tietyt niksit ja etikettisäännöt kannattaa silti pitää mielessä:
1. Oikea tapa syödä kalanigireitä ja -makeja
Oikeaoppinen tapa syödä nigireitä ja makeja, on aloittaa kaloista, jotka maistuvat kaikista miedoimmilta. Kalaisat sushit syödään siis vahvuusjärjestyksessä niin, että esimerkiksi rasvaiset tonnikalat ja lohet jätetään viimeiseksi. Pääsääntöisesti sushien syönti aloitetaan siis vaaleasta kalasta, jonka jälkeen siirrytään hopeisiin ja lopulta punaiseen.
2. Älä hiero syömäpuikkoja
Kun irrotat puiset syömäpuikot toisistaan, älä hankaa niitä sen jälkeen toisiaan vasten. Sitä pidetään Japanissa erittäin töykeänä ja se viestii kokille ruokailuvälineiden olevan halvat.
3. Soijakastike ei saa olla päämaku
Älä uita sushipaloja soijakastikkeessa. Soijaa on tarkoitus käyttää vain vähän, jotta maistat kalan.
4. Sushia saa syödä myös käsin
Sushia syödään perinteisesti Japanissa käsin. Älä siis pode omantunnontuskia, jos et osaa käyttää syömäpuikkoja!
5. Inkivääri puhdistaa suuta
Sushilautasen reunalle asetellun inkiväärin tarkoitus on toimia suunraikastajana sushipalojen välillä.
6. Wasabin poltteesta eroon
Jos syöt liikaa wasabia ja suusi tuntuu olevan tulessa, älä hengitä suun kautta vaan nenän kautta. Polte poistuu näin muutamassa sekunnissa.
7. Sushin historia: Mätää ja haisevaa kalaa
Aasiassa oli muinoin tapana säilöä raakaa kalaa käymismenetelmällä. Kalasuikaleita ladottiin suolarakeilla höystettyjen riisityynyjen väliin, ja päälle laitettiin painoksi kivi. Muutaman viikon kuluttua kivipaino korvattiin kevyemmällä kannella. Kypsyttämistä jatkettiin useita kuukausia, joskus jopa vuoden verran, joten sushissa ei todellakaan ollut kysymys tuoreudesta ja hajuhaitat olivat karmeat. Kaiken lisäksi tärkeä ainesosa riisi heitettiin ennen kalan syömistä pois.
Vuosisatojen kuluessa Japanissa alettiin pikkuhiljaa ymmärtää, että kalaa ja riisiä voitaisiin myös yhdistää. Kekseliäät japanilaiset lyhensivät 1300–1500 -luvuilla kalan käymisaikaa käyttämällä prosessissa viinietikalla maustettua riisiä. Seuraavaksi, 1600-luvulla japanilaiset huomasivat, että kalan ja riisin maut täydetävät harmonisesti toisiaan, ja näin syntyi uudenlainen sushi. Kalan käymisprosessia lyhennettiin huomattavasti, mutta prosessin tuomat hajuhaitat olivat edelleen läsnä.
Vasta 1800-luvulla Edossa, tämän päivän Tokiossa, sushi sai nykyisen muotonsa. Kuuluisa kokki Yohei sivuutti koko historiallisen säilömismenetelmän ja päätti alkaa tarjoilla maustetun riisin päällä tuoretta kalaa kadunvarsikojussa suoraan asiakkaille valmistettuna. Samalla hän tuli aloittaneeksi sushin perinteen mahdollisimman tuoreena tarjoiltavana pikaruokana.
Lähde: Foodbeast
(MTV3)
Uusimmat
-
07:10
Kyllästynyt Venetsia alkoi kerätä turisteilta maksun – tästä on kyse
-
06:58
USA kasaa hurjaa MM-joukkuetta – ensimmäiset tähtinimet julki
-
06:57
Vallankumous muutti Portugalia pysyvästi 50 vuotta sitten – itsevaltainen hallinto kaatui vuorokaudessa
-
06:50
Theo, 24, piti aluksi itsensä kuvaamista tyhmänä Mun maailma -sarjaa varten – sitten hän tajusi yhden asian
-
06:38
Kallisarvoinen romahdus: Liverpool hävisi taas
-
06:33
Trumpin liittolaisia vastaan nostettu syytteitä vaalijuonittelusta
-
06:31
Nettideittailija, tämä ominaisuus kannattaa poistaa käytöstä iPhonessa
-
06:28
Vauva löysi äidin mielialalääkkeet ja joutui viikoksi hengityskoneeseen – valehtelu pahensi hengenvaaraa
-
06:24
Raju tulipalo Kokemäellä – koira kuoli, asukkaat sairaalaan
-
06:20
NHL-luotsi sai potkut
-
06:15
Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia: "Tämä ei meille käy"
-
06:06
MTV seuraa tulospäivää: Metan tulos yli kaksinkertaistui
-
06:00
Lasten ja nuorten väkivaltarikoksissa hurja kasvu – uhreissa uusi huolestuttava piirre
-
05:55
Juhamatti Aaltonen jakoi kritiikkiä joukkuekaverin tökeröstä teosta – "Riski, en pääse pään sisään"
-
05:50
Pitäisikö rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa laskea? Näin suomalaiset vastasivat USU-gallupissa
-
05:41
Boeing-kone jälleen pelottavassa vaaratilanteessa: Rengas irtosi kiitoradalla
-
05:25
Uutta tietoa Tukholman hyökkäyksestä – naamioituneet epäillyt karussa
-
05:14
Trumpin kuuleminen alkaa korkeimmassa oikeudessa – tästä on kyse
-
00:01
Kelan laskelmat: Näin etuuksien leikkaaminen vaikuttaa työn vastaanottamiseen
-
23:50
Puoluetilaisuuteen hyökättiin Tukholmassa – kolme sairaalaan
-
Lataa lisää