7 yllättävää faktaa: Tätä et tiennyt sushista

Tiesitkö, että sushi valmistettiin alun perin mädästä kalasta? Lue yllättävät faktat!

Viimeisten vuosien aikana japanilaisesta herkkuruoasta sushista on tullut trendiruokaa myös Suomessa. Kovinkaan moni sushinystävä ei kuitenkaan välttämättä tunne japanilaisen perinneruoan historiaa tai sen oikeaoppista syöntitapaa. Japanilaisen bloggaajan, Ryoko Iwatan mukaan sushia ei voi periaatteessa syödä väärin, mutta tietyt niksit ja etikettisäännöt kannattaa silti pitää mielessä:

1. Oikea tapa syödä kalanigireitä ja -makeja

Oikeaoppinen tapa syödä nigireitä ja makeja, on aloittaa kaloista, jotka maistuvat kaikista miedoimmilta. Kalaisat sushit syödään siis vahvuusjärjestyksessä niin, että esimerkiksi rasvaiset tonnikalat ja lohet jätetään viimeiseksi. Pääsääntöisesti sushien syönti aloitetaan siis vaaleasta kalasta, jonka jälkeen siirrytään hopeisiin ja lopulta punaiseen.

2. Älä hiero syömäpuikkoja

Kun irrotat puiset syömäpuikot toisistaan, älä hankaa niitä sen jälkeen toisiaan vasten. Sitä pidetään Japanissa erittäin töykeänä ja se viestii kokille ruokailuvälineiden olevan halvat.

3. Soijakastike ei saa olla päämaku

Älä uita sushipaloja soijakastikkeessa. Soijaa on tarkoitus käyttää vain vähän, jotta maistat kalan.

4. Sushia saa syödä myös käsin

Sushia syödään perinteisesti Japanissa käsin. Älä siis pode omantunnontuskia, jos et osaa käyttää syömäpuikkoja!

5. Inkivääri puhdistaa suuta

Sushilautasen reunalle asetellun inkiväärin tarkoitus on toimia suunraikastajana sushipalojen välillä.

6. Wasabin poltteesta eroon

Jos syöt liikaa wasabia ja suusi tuntuu olevan tulessa, älä hengitä suun kautta vaan nenän kautta. Polte poistuu näin muutamassa sekunnissa.

7. Sushin historia: Mätää ja haisevaa kalaa

Aasiassa oli muinoin tapana säilöä raakaa kalaa käymismenetelmällä. Kalasuikaleita ladottiin suolarakeilla höystettyjen riisityynyjen väliin, ja päälle laitettiin painoksi kivi. Muutaman viikon kuluttua kivipaino korvattiin kevyemmällä kannella. Kypsyttämistä jatkettiin useita kuukausia, joskus jopa vuoden verran, joten sushissa ei todellakaan ollut kysymys tuoreudesta ja hajuhaitat olivat karmeat. Kaiken lisäksi tärkeä ainesosa riisi heitettiin ennen kalan syömistä pois.

Vuosisatojen kuluessa Japanissa alettiin pikkuhiljaa ymmärtää, että kalaa ja riisiä voitaisiin myös yhdistää. Kekseliäät japanilaiset lyhensivät 1300–1500 -luvuilla kalan käymisaikaa käyttämällä prosessissa viinietikalla maustettua riisiä. Seuraavaksi, 1600-luvulla japanilaiset huomasivat, että kalan ja riisin maut täydetävät harmonisesti toisiaan, ja näin syntyi uudenlainen sushi. Kalan käymisprosessia lyhennettiin huomattavasti, mutta prosessin tuomat hajuhaitat olivat edelleen läsnä.

Vasta 1800-luvulla Edossa, tämän päivän Tokiossa, sushi sai nykyisen muotonsa. Kuuluisa kokki Yohei sivuutti koko historiallisen säilömismenetelmän ja päätti alkaa tarjoilla maustetun riisin päällä tuoretta kalaa kadunvarsikojussa suoraan asiakkaille valmistettuna. Samalla hän tuli aloittaneeksi sushin perinteen mahdollisimman tuoreena tarjoiltavana pikaruokana.

Lähde: Foodbeast

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat