Tiesitkö, että sushi valmistettiin alun perin mädästä kalasta? Lue yllättävät faktat!
Viimeisten vuosien aikana japanilaisesta herkkuruoasta sushista on tullut trendiruokaa myös Suomessa. Kovinkaan moni sushinystävä ei kuitenkaan välttämättä tunne japanilaisen perinneruoan historiaa tai sen oikeaoppista syöntitapaa. Japanilaisen bloggaajan, Ryoko Iwatan mukaan sushia ei voi periaatteessa syödä väärin, mutta tietyt niksit ja etikettisäännöt kannattaa silti pitää mielessä:
1. Oikea tapa syödä kalanigireitä ja -makeja
Oikeaoppinen tapa syödä nigireitä ja makeja, on aloittaa kaloista, jotka maistuvat kaikista miedoimmilta. Kalaisat sushit syödään siis vahvuusjärjestyksessä niin, että esimerkiksi rasvaiset tonnikalat ja lohet jätetään viimeiseksi. Pääsääntöisesti sushien syönti aloitetaan siis vaaleasta kalasta, jonka jälkeen siirrytään hopeisiin ja lopulta punaiseen.
2. Älä hiero syömäpuikkoja
Kun irrotat puiset syömäpuikot toisistaan, älä hankaa niitä sen jälkeen toisiaan vasten. Sitä pidetään Japanissa erittäin töykeänä ja se viestii kokille ruokailuvälineiden olevan halvat.
3. Soijakastike ei saa olla päämaku
Älä uita sushipaloja soijakastikkeessa. Soijaa on tarkoitus käyttää vain vähän, jotta maistat kalan.
4. Sushia saa syödä myös käsin
Sushia syödään perinteisesti Japanissa käsin. Älä siis pode omantunnontuskia, jos et osaa käyttää syömäpuikkoja!
5. Inkivääri puhdistaa suuta
Sushilautasen reunalle asetellun inkiväärin tarkoitus on toimia suunraikastajana sushipalojen välillä.
6. Wasabin poltteesta eroon
Jos syöt liikaa wasabia ja suusi tuntuu olevan tulessa, älä hengitä suun kautta vaan nenän kautta. Polte poistuu näin muutamassa sekunnissa.

