7 asiaa kodissasi, jotka saavat painosi nousemaan

Tietyt seikat kodissasi voivat edesauttaa painonnousua. Katso, mitkä seikat kannattaa huomioida.

Työpaikan lisäksi vietät varmasti suurimman osan tunneistasi kotona. Kotisi tulisikin toimia hengähdystaukona pikaruokapaikkojen houkutuksista ja välipala-automaattien suklaapatukkatarjonnasta. 

Jos kotisi ei kuitenkaan toimi oikealla tavalla, se saattaa houkutella huonoihin – ja lihottaviin – tapoihin. 

Lue syyt siihen, miksi turvallinen ja lämmin kotisi saakin sinut keräämään kiloja vyötäröllesi.

1. Kaappisi ovat liian täynnä

Jos keittiön kaappisi ovat niin täynnä, että joudut jättämään ruokaa työtasoille, jääkaappiin ja avohyllyille, asetat itsesi houkutuksille alttiiksi. Jos keittiön pöydällä lojuu avonainen pussi perunalastuja, todennäköisesti haluat syödä niitä pussi nähdessäsi.

Korjaa ongelma: Siivoa kaapit tasaisin väliajoin. Heitä pois niin vanhentuneet ruoat kuin sellaisetkin tuotteet, joista et pidä ja joita et aio syödä. Näin saat tuoreet ostokset mahtumaan kaappeihin paremmin. Muista, että terveelliset ruoat, kuten hedelmät, kannattaa kuitenkin jättää näkyville. LUE MYÖS:  Makuja: Pienet asiat vaikuttavat valintoihimme: Näin estät kiusaukset kotikeittiössä

2. Kodissasi on liian lämmin

Jos kotisi tai työpaikkasi lämpötila on säädetty jatkuvasti reilusti yli 20 asteen, vaikuttaa se yllättävästi painoon sen nousun muodossa. Trend in Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, ettei elimistösi tarvitse kuluttaa yhtä paljon energiaa lämmittääkseen itsensä.

Korjaa ongelma: Käännä lämmitystä pienemmällä muutamalla asteella. Viileässä oleskelu saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja parantaa glukoosiherkkyyttä. Jos suuri muutos on kerralla liikaa, aloita yhden asteen laskemisella ja hiljalleen madalla lämpötilaa entisestään. Tutkijoiden mukaan sopeudut viileämpään lämpötilaan nopeastikin. Myös sähkölaskusi pienenee! LUE MYÖS:  Taloyhtiöille tuhansien eurojen säästö? Tähän tottuisit viikossa

3. Apuvälineet ovat piilossa

Jos käsipainot ovat piilossa yllättävien vieraiden varalta, on epätodennäköistä, että tarttuisit niihin. Jos taas kuntopyöräsi on kellarin kätköissä hämähäkinseittien peitossa, luultavasti käperryt mieluummin sohvalle herkuttelemaan kuin polkemaan kaloreita pois.

Korjaa ongelma: Pidä käsipainoja sohvan vieressä, jotta muistat käyttää niitä televisiota katsellessasi. Aseta joogamatto tai kuntopyörä puolestaan sellaiselle paikalla, jossa haluat oleskella, kuten ikkunan eteen.

4. Vieraasi ovat vääriä

Käyttäydyt todennäköisemmin niiden ihmisten tavoin, joiden seurassa oleskelet. Jos ystäväsi istuvat mieluummin sipsejä syöden ja olutta juoden, niin luultavasti sinäkin toimit samoin.

Korjaa ongelma: Sinun ei tietenkään tarvitse unohtaa ystäviäsi, mutta kutsu kylään myös sellaisia kavereita, joilla on terveellisemmät elämäntavat. Näin saatat huomaamattasi matkia heidän hyviä ruokatottumuksiaan ja aktiivisempaa elämäntyyliä.

5. Valaistuksesi on liian hämärä

Jos et saa tarpeeksi unta, elimistösi nälkää kontrolloivat hormonit menevät sekaisin ja alat himoita pikaruokaa. Eräässä International Journal of Endocrinology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että univajeisilla aikuisilla, jotka altistettiin vain hämärälle valaistukselle aamulla, oli elimistössään vähemmän kylläisyyshormoni leptiiniä kuin niillä, jotka altistettiin siniselle valolle.

Korjaa ongelma: Avaa herätessäsi verhot ja anna auringonvalon paistaa sisään – edellyttäen, että aurinko on jo noussut! – ja sytytä valot kodissasi. Se helpottaa myös heräämistäsi. LUE MYÖS:  Etkö ole aamuihminen? Nämä vinkit helpottavat elämääsi

6. Kotisi on liian mukava iltaisin

Kun tulet kotiin, vaihdat luultavasti verkkarit jalkaan, syöt päivällistä ja käperryt sohvannurkkaan katsomaan televisiota. Kun päästät itsesi tuohon unettavaan, rauhoittavaan tilaan, olet henkisesti jo ilta-ajassa ja aktiivisuustasosi on matalalla.

Korjaa ongelma: Laita valot päälle ja soita energistä musiikkia päivällisen jälkeen. Erään tutkimuksen mukaan ihmiset kävelevät nopeampaan tahtiin pirteää musiikkia kuunnellessaan verrattuna hitaampiin ja rauhoittaviin kappaleisiin. Kun energiatasosi on korkealla, saatat innostua lähtemään vaikka kävelylle tai ainakin tanssahtelemaan musiikin tahtiin vaikkapa tiskatessasi.

7. Liikaa ruutuja

Liika television katselu on yhdistetty ylipainoon ja liikalihavuuteen. Televisiota katsellessa tulee naposteltua turhaan ja toisinaan tulee katsottua epäkiinnostaviakin ohjelmia vain aikaa tappaakseen.

Korjaa ongelma: Sinun ei tietenkään tarvitse hävittää televisiotasi olohuoneesta. Asiantuntijoiden mukaan makuuhuone kannattaa kuitenkin pyhittää seksille ja nukkumiseen, joten siellä televisiota ei tarvita. Keittiössä televisio houkuttelee puolestaan turhaan oleskeluun ja naposteluun, joten sielläkään ruutua ei kannata tuijotella. Valitse televisiosta vain ne ohjelmat, jotka oikeasti haluat katsoa ja laita telkkari kiinni, kun sieltä ei tule kiinnostavaa ohjelmaa. Kun vähennät telkkariaikaasi, aktiivisuutesi lisääntyy.

Mitä tehdä, kun paino nousee? Katso vinkit Rakas, sinusta on tullut pullukka -ohjelmasta:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat