Mainos

51-vuotiaan miehen kotoa löytyi 12 nuorta tyttöä – näin miehen jäljille päästiin

Yhdysvalloissa poliisi on pidättänyt 51-vuotiaan miehen epäiltynä useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Viranomaiset löysivät miehen kotoa 12 tyttöä. Uutiskanava CNN kertoo, kuinka viranomaiset pääsivät Lee Kaplanin jäljille.

Poliisi koputti Lee Kaplanin kirkkaan siniseen oveen Pennsylvanian Feastervillessä, Yhdysvalloissa.

Kun etsivät astuivat sisään, lapset hajaantuivat. Jotkut heistä piiloutuivat talon takapihalle pystytettyyn kanahäkkiin.

Rakennuksessa asui kaiken kaikkiaan 12 nuorta tyttöä. 11 heistä oli alaikäisiä, yksi 18-vuotias.

Yksi etsivistä oli vieraillut talolla aiemminkin. Tontin leikkaamaton nurmikenttä ja valtoimenaan rehottavat rikkaruohot olivat tuttu näky, sillä kaksi vuotta aiemmin hän oli käynyt paikalla selvittämässä tuhoja tehneen tulipalon syitä.

Tuolloin Kaplan oli kertonut, että lapset asuivat hänen luona vain väliaikaisesti, sillä heidän kotinsa oli remontoitavana.

Kun lapset olivat talossa vielä kaksi vuotta myöhemmin, etsivän hälytyskellot alkoivat soida. 

Etsivät löysivät rakennuksesta naisen, Savilla Stoltzfusin, joka kertoi olevansa 9 talossa asuvan lapsen ja myös 18-vuotiaan tytön äiti.

Stoltzfus ja hänen aviomiehensä Daniel ”lahjoittivat” tyttärensä Kaplanille tämän ollessa vain 14-vuotias.

Aiemmin amissiyhteisöön kuulunut pariskunta oli ollut pahoissa talousvaikeuksissa, ja he olivat luovuttaneet tyttärensä miehelle, sillä hän oli auttanut heitä taloudellisesti.

Kaplan on myöntänyt tehneensä kaksi lasta Stoltzfusin tyttären kanssa.

Kaplan herätti epäilyksiä naapureissa

Poliisit saapuivat Kaplanin asunnolle, sillä naapuri Jen Betz oli ottanut yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin.

Nainen oli huomannut, että talon ympärillä liikkuu lapsia. Hän oli myös pistänyt merkille vanhemman miehen, mutta ei koskaan nähnyt ketään, joka olisi voinut olla miehen vaimo tai lasten äiti.

Betz kiinnitti huomionsa myös lasten vaatteisiin. Hänen mielestään lapset näyttivät amisseilta. Yhteisön muita edustajia ei kuitenkaan asunut lähistöllä.

Kaksi vuotta sitten nainen yritti kurkistaa talon sisälle itse.

– Jos olisin saanut hänet avaamaan oven, olisin voinut nähdä kaiken omin silmin. Ajattelin soittavani poliisit paikalle juuri sillä hetkellä. Tahdoin päästä tarpeeksi lähelle, jotta minulla olisi jotain muita todisteita.

Kaplan ei koskaan avannut naiselle ovea, vaikka Betz kuuli selvästi, että talon sisällä soi musiikki. Verhoilla peitetyistä ikkunoista loisti sinistä valoa.

– En nähnyt mitään syytä sille, miksi tämä vanhempi mies, tai ylipäätään kukaan mies olisi voinut olla isä näin suurelle joukolle lapsia. He eivät juuri koskaan olleet ulkona ja näyttivät usein niin pelokkailta.

Lopulta Betz päätti soittaa apua. Kun viranomaiset kysyivät naiselta, tarvitaanko paikalle poliisia, hän vastasi ”ehdottomasti”.

– Älkää antako poliisien poistua, ennen kuin he ovat nähneet nämä lapset, nainen kertoi.

"Hyvin uskonnollinen mies"

Lähialueen asukkaiden mukaan Kaplan ei juurikaan liikkunut tyttöjen kanssa julkisesti. Joskus hän vei heidät ravintolaan, joka sijaitsi vain noin kahden kilometrin päässä asunnolta.

Ravintolan omistajan, Wayne Knappin mukaan Kaplan oli ”hengellinen” ja ”hyvin uskonnollinen mies”, jolla oli usein tapana siteerata raamattua.

Kaplan oli kertonut miehelle pitävänsä tytöille kotikoulua, sillä hän tahtoi suojella tyttöjä ”maailman pahuudelta”. Knapp kuvaili Kaplania CNN:n haastattelussa ”älykkäimmäksi mieheksi”, jonka koskaan tapasi. Hän kuitenkin painotti, ettei hyväksy tekoja, joista miestä syytetään.

Naapuri Kevin Rihl kertoi Kaplanin aiheuttaneen hänelle harmia polttamalla roskia tontillaan säännöllisesti. Myös hän oli pistänyt merkille, että tytöt eivät koskaan nousseet koulubussiin. Hänen mukaansa lapset suhtautuivat muihin ihmisiin erikoisella tavalla.

– He painoivat päänsä alas ja kiirehtivät rakennukseen, Rihl kuvaili.

Kaplanin asunnosta löytyneet lapset on siirretty suojakotiin.

Kaplania syytetään useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Daniel ja Savilla Stoltzfus saivat syytteen lapsen hyvinvoinnin vaarantamisesta. Daniel Stoltzfusille on luettu syytteet myös laittomasta sopimuksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kolmikkoa pidetään tällä hetkellä vangittuna miljoonan dollarin, eli noin 880 000 euron takuita vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.