Luulitko, että nukkuminen näin yksinkertaista: pyjamat päälle, valot pois ja unten maille? Onneksi olkoon, jos tämä on tilanteesi. Suurin osa ihmisistä kaipaa kuitenkin rutiineja saadakseen hyvän yöunen.
Nämä säännöt auttavat sinua löytämään hyvän unirytmin – ja nukkumaan paremmin kuin koskaan.
Luota rutiiniin myös viikonloppuna
Parhaiten saat unirytmin toimimaan, kun menet joka ilta samaan aikaan nukkumaan ja heräät joka aamu samaan aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että unirytmi on pidettävä samana myös viikonloppuisin. Ihmisellä on vain yksi biologinen kello, joka tikittää samassa ajassa, oli sitten arki tai viikonloppu. Kuuntele siis kehosi viestejä: oletko pirteimmilläsi heti aamusta vai tuleeko sinun luonnollisesti valvottua myöhään? Tämä kertoo, missä ajassa sisäinen kellosi lyö. Jos muutat nukkuma-aikaa viikonloppuisin, saatat kärsiä alkuviikosta jopa aikaerorasituksen kaltaisista oireista.
Ei kofeiinia kahden jälkeen
Tunnet varmasti iltapäivästä luonnollista väsymystä, jota tekisi mieli piristää kahvikupposella. Kofeiinipitoisia juomia ei kuitenkaan kannattaisi latkia enää kello kahden jälkeen, sillä kofeiini pysyy kehossasi jopa kuusi tuntia. Tämän takia päivittäinen kofeiininsaanti kannattaisi pitää alla 300 milligrammassa. Määrä vastaa noin kolmea pientä kupillista kahvia.
Säätele kehon lämpötilaa
Liian kuumassa on vaikea nukkua. Tämän takia makuuhuoneen lämpötila suositellaankin säätämään huomattavasti muuta asuntoa matalammaksi, noin 18–19 asteeseen, jonka on tutkittu olevan ihanteellisin lämpötila unen kannalta.
Himmennä (tai heivaa) laitteet
Moni tarttuu viimeisenä iltatoimenaan älypuhelimeen ja tarkistaa vielä kerran sähköpostit tai sosiaalisen median. Tämä voi olla ongelmallista sen takia, että se aktivoi aivoja, mutta vielä vahingollisempaa se on siksi, että näyttö hohkaa silmiin kirkasta valoa. Valo estää luonnollisen unihormoni melatoniinin erittymisen, mikä tarkoittaa, että väsymys kaikkoaa. Vältä siis puhelimen vilkuilua tunti ennen nukkumaanmenoa tai säädä näyttö ainakin mahdollisimman himmeäksi.
Sano ei lääkkeille
Lääkkeisiin tulisi turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona, ja silloinkin pitää tehdä lääkärin valvonnassa. Melatoniinia voi ostaa apteekeista ja suurista marketeista pillereinä ja moni uskoo niistä olevan apua nukahtamiseen. Näitä pillereitä ei ole kuitenkaan vielä tutkittu laajasti, joskaan niiden käytössä ei uskota olevan mitään vaaraa. Joissain tehdyissä tutkimuksissa plasebot ovat kuitenkin toimineet aivan yhtä tehokkaasti kuin melatoniinilisä.
Lähde: The Huffington Post
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
06:43
Ainutlaatuinen kattovalaisin huutokaupattavana – paljonko olisit valmis maksamaan Helsingin päärautatieasemalle suunnitellusta luomuksesta?
-
06:38
Sudet eivät pelkää ihmisiä kuten ennen – viiden kuukauden aikana raadeltu lähes 70 metsästyskoiraa
-
06:33
HS: STM ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot
-
06:32
Näinköhän suomalaisten sanalla on mitään väliä? Tätä mieltä Euroopan suurkaupungeissa ollaan polttomoottoriautoista
-
06:29
Hurja maalijuhla luvassa? Mestarien liigan jättiläisten yhteenotto täynnä odotusta – Euroopan neljä parasta selviävät
-
06:25
Sairastitko koronan? HUS-alueella voit joutua odottamaan rokotetta yli puoli vuotta – THL myöntää epäselvyydet
-
06:20
Patrik Laine taikoi hämmästyttävän maalin – kahdesti osunut suomalainen purjehti koko kentän läpi, Columbukselle jatkoaikatappio
-
06:15
Petri Kontiola, Daniel Audette vai Josh Kestner? SM-liigan pistepörssin voitosta vielä kova kisa – maalikuninkuus lähes varmasti Ruotsiin
-
06:14
Harvinaiset Aalto-huonekalut pelastettiin roskalavalta – nyt tuhansien eurojen esineet myydään: "Tuotteita, joita moni ei ole ennen nähnyt"
-
06:10
Lukiolainen haavoitti poliisia Tennesseessä – poliisit ampuivat kuoliaaksi
-
06:06
Velanperijä piti miestä vankinaan lähes kolme päivää ja uhkaili ampumisella – appiukko pelasti pälkähästä
-
05:59
Ihmiskunnan kaukaisin luotain seikkailee jo tähtienvälisessä avaruudessa – avaruusprofessori kertoo, miksi luotain siirtyy kohta "ikuiseen uneen"
-
05:55
Valtteri Bottas tukalassa paikassa? Ossi Oikarinen avaa, miksi panokset ovat jo nyt äärimmäisen kovat
-
05:48
Koronavirusmuunnos raivosi karmealla tavalla Etelä-Afrikassa – sitten tilanne rauhoittui löysistä rajoituksista ja olemattomasta rokottamisesta huolimatta
-
05:37
Mark Zuckerbergin turvallisuuden takaaminen maksoi viime vuonna Facebookille yli 23 miljoonaa dollaria
-
05:29
Uutissuomalaisen kysely: Kuntavaalien tulosta ei haluta kytkeä Marinin hallituksen jatkamiseen
-
05:18
Mitä Astra Zenecan koronarokotteelle tehdään nyt Suomessa? Asiantuntijaryhmä pohtii tänään ratkaisuja
-
23:18
Maailman pisin jänis varastettiin omistajaltaan Britanniassa
-
22:55
Surffaamassa ollut mies kadotti älypuhelimensa – vuotta myöhemmin ystävä teki uskomattoman löydön
-
22:52
NHL-siirtomarkkinat huipentuvat: Sami Vatanen vaihtaa maisemaa – MTV Urheilu seuraa päätöspäivän tapahtumia!
-
Lataa lisää