5 syytä juoda kahvia ennen treenejä

Useimmat suomalaiset aloittavat aamunsa kahvilla, mutta harvempi juo kahvia juuri ennen kuntosalitreeniä. Kahvin juonti ennen treeniä kuitenkin kannattaa, sillä se muun muassa tehostaa lihasharjoittelua.

Kahvia ei tavallisesti mielletä kovin terveelliseksi juomaksi, mutta uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvi tukee lihaskuntoharjoittelua. Lue viisi syytä, jotka puoltavat kahvin juomista ennen treenejä.

Verenkierto paranee

Tuore japanilainen tutkimus selvitti kuinka kahvi vaikuttaa sellaisten ihmisten verenkiertoon, jotka eivät tavallisesti juo kahvia. Tutkimukseen osallistujat joivat noin puolitoista desiä joko normaalia tai kofeiinitonta kahvia. Tämän jälkeen tutkijat mittasivat, kuinka hyvin veri kiertää osallistujien sormissa.

Heillä, jotka olivat juoneet kofeiinipitoista kahvia, veri kiersi noin 30 prosenttia paremmin 75 minuutin ajan verrattuna heihin, jotka joivat kofeiinitonta juomaa. Parempi verenkierto taas tarkoittaa aina parempaa treeniä: lihaksesi tarvitsevat treenatessa paljon happea.

Lihassärky vähenee

Illinoisin yliopiston tutkijat ovat todenneet, että jos kuntoilija juo noin 30 minuuttia ennen treenia kahdesta kolmeen kuppia kofeiinipitoista kahvia, hän tuntee harjoittelun aikana vähemmän lihaskipua. 

Kun kofeiini turruttaa osan lihaskivuistasi, pystyt treenaamaan kovempaa, ja saat nopeammin parempia tuloksia aikaan!

Lihakset säilyvät paremmin

Iso-Britanniassa Coventryn yliopistossa tehdyissä eläinkokeissa huomattiin, että kofeiinin nauttiminen vähentää iän myötä tapahtuvaa lihasten häviämistä. 

Tulokset tarkoittavat sitä, että kofeiini auttaa ylläpitämään yleistä lihaskuntoa ja vähentää ikään liittyviä loukkaantumisia liikkuessa.

Kasvattaa lihasten polttoainetta

Tuore The Journal of Applied Physiology- lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että treeniä edeltävä kahvinjuonti on hyödyllistä etenkin aktiivisille urheilijoille, jotka treenaavat päivästä toiseen. Tutkimuksen mukaan lihasten glykogeenitaso pysyi korkeammalla glykogeenivarastoja kuluttavan treenin jälkeen, jos urheilija oli ennen harjoittelua nauttinut pelkkien hiilihydraattien sijasta hiilihydraatteja ja kahvia.

Glykogeeni on hiilihydraatti, joka on varastoitunut lihaksiin. Se toimii tärkeänä energian "säästöpankkina". Glykogeeni on käytettävissä energiaksi heti, joten sitä kuluu lyhyissä, tehoa vaativissa liikuntasuorituksissa. Glykogeenivarastojen hupeneminen lisää proteiinin käyttöä energiaksi, mikä kuluttaa ja tuhoaa lihaskudosta.

Suuremmat glukogeenivarastot tarkoittavat sitä, että suorituskyky kovatehoisissa urheilusuorituksissa pysyy pitkään hyvänä.

Parantaa muistia

John Hopkinsin yliopistossa tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kofeiini parantaa muistia jopa 24 tunnin ajan kahvin juomisen jälkeen. Tutkijat antoivat osallistujille, jotka eivät normaalisti juo kahvia, joko 200 milligrammaa kofeiinia, tai lumelääkettä. Kofeiinia tai lumelääkettä annettiin osallistujille viisi minuuttia sen jälkeen, kun he olivat yrittäneet painaa mieleensä kuvasarjan.

Seuraavana päivänä osallistujia pyydettiin kertomaan, millaisia kuvia kuvasarjassa oli. Kofeiinia saaneet osallistujat pärjäsivät muistitestissä paljon paremmin kuin he, jotka eivät olleet saaneet kofeiinia. 

Treenaamisessakin tarvitaan muistia. Kun harjoitteluliikkeet ja treeniohjelma ovat hyvin muistissa, sujuu harjoittelu paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat