4G-netti ilmakehästä - Google lähettää satoja nettipalloja stratosfääriin

Näin nousee Googlen helium-pallo taivaalle 1:44

Internet-yhtiö Google aikoo lähettää stratosfääriin satoja heliumpalloja jotka muodostavat ilmakehään internet-renkaan. Tavoitteena on tuottaa 4G-datasiirtopalveluita alueille, jotka aiemmin on pidetty hankalina tai jopa mahdottomina internetin näkökulmasta. Tällaisia ovat esimerkiksi viidakot, vuoristot, eristyneet saaret ja muut syrjäseudut.

Ainakin kolme Indonesian verkkoyhtiötä aikoo alkaa Googlen Project Loon -hankkeen testaukset ensi vuonna. Myös Sri Lanka suunnittelee vastaavaa hanketta.

Google paljasti ensimmäiset ilmapallohankkeensa kaksi vuotta sitten, kun Uudessa Seelannissa julkaistiin kolmenkymmenen täytettävän muovikuoren koostama lentävä verkko. Nyt hanketta ollaan laajentamassa hurjaa tahtia.

Pallo kestää jopa puoli vuotta

 

Pallot täytetään heliumilla ja lähetetään noin 20 kilometrin korkeuteen - siis selvästi korkeammalle kuin esimerkiksi lentokoneiden lentoreiteille.

Seuraa Googlen helium-pallon matkaa stratosfääriin 1:52

Laitteistoon kuuluu kaksi radiovastaanotinta, jotka vastaanottavat ja lähettävät dataa sekä yksi varalähetin, tietokone sekä GPS-paikannin. Palloa ohjataan korkeushallintalaitteella, jonka avulla palloa voidaan kuljettaa tuulien mukana haluttuun suuntaan. Virta tulee aurinkopaneeleista.

- Pallot ovat testeissä kestäneet jopa 187 vuorokautta, kertoo Project Loon -hankkeen hallituksen varapuheenjohtaja Mike Cassidy BBC:lle.

Jatkuvan kehän aikaansaamiseksi maailman ympäri tarvitaan kolmesataa nettipalloa. Ajatuksena on, että kun tuuli kuljettaa yhden pallon liian kauas, perässä tulee seuraava pallo joka ottaa katkenneen yhteyden hoitoonsa. Myös pudonneiden pallojen tilalle voidaan aina lähettää uusi pallo.

Toistaiseksi tällainen kehä ollaan rakentamassa tietylle eteläisen pallopuoliskon alueelle, ja se kattaa melko kapean vyön. Yksi pallo luo halkaisijaltaan vain noin 40 kilometrin peittoalueen, joten kokonaisvaikutusalue on vielä melko suppea. Hanketta voidaan kuitenkin laajentaa.

- Automaattijärjestelmän avulla voimme lähettää uuden pallon vaikka joka viidestoista minuutti kahden tai kolmen ihmisen voimin, Cassidy kertoo. 

Alkuperäinen nettinopeus on 3G-tasoa, mutta nopeutta ollaan nostamassa noin 10 megabittiin sekunnissa eli lähelle 4G-tasoa.

Ideaa aiotaan soveltaa myös avaruustutkimukseen. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on testannut samaa tekniikkaa ja selvittää mahdollisuutta käyttää vastaavia palloja  Marsin ilmakehän tutkimukseen.

Lähteet: BBC, AFP, Google / Project Loon

Lue myös:

    Uusimmat