4 ydinkohtaa: Hallitus vääntää jättimäärästä koronarajoitusten purkutoimia – nämä asiat neuvottelujen sisällöstä nyt tiedetään

Mitkä rajoitukset päättyvät? Hallitus kokoontuu päättämään purkutoimista 24:38
Hallitus kokoontui aamulla Säätytalolle – katso millaisissa tunnelmissa ministerit saapuivat paikalle!

Hallitus kokoontui aamukymmeneltä neuvottelemaan siitä, miten Suomi alkaa purkaa koronarajoituksia. Kokosimme tähän juttuun viimeisimmät tiedot siitä, mistä tänään päätetään.

Ennakkotieto on, että hallitus tarkastelee sunnuntaina rajoitustoimien kokonaisuutta. Tärkeä työkalu rajoitusten purkamisessa on valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen työryhmän raportti.

Työryhmä on laatinut hallituksen neuvottelujen pohjaksi suunnitelman siitä, miten Suomi pääsee ulos koronakriisistä. Raportti on yli 80-sivuinen.

1. Tarkastelussa kokonaisuus

Sunnuntaina ei välttämättä tehdä paljon konkreettisia päätöksiä, vaan päätetään ainoastaan suuntaviivoista. Hallitus keskustelee koko laajasta rajoituskokonaisuudesta ja pyrkii päättämään, millä aikataululla ja missä järjestyksessä rajoituksista luovutaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi Säätytalolle tullessaan, että yhteiskuntaa pitää päästä avaamaan. Avaamistoimenpiteet saattavat kuitenkin jäädä osin väliaikaisiksi.

– Täytyy olla varautunut siihen, että jossain vaiheessa joudutaan vetämään kiristyksiä takaisinkin, Kulmuni sanoi.

Kokonaisarvio rajoitustoimien purkamisesta on tarkoitus saada tänään valmiiksi tai ainakin hyvin pitkälle. Hallitus tiedottaa linjauksista illalla aikaisintaan kello 18. 

2. Jatkuuko poikkeustila?

Suomeen julistettiin valtioneuvoston ja presidentin päätöksellä poikkeustila maaliskuun puolivälissä. Poikkeustila mahdollistaa esimerkiksi valmiuslain keinovalikoiman laajan käytön.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi Säätytalolle sunnuntaiaamuna mennessään, että tänään on keskusteltava siitä, onko poikkeustilan jatkamiselle yhä perusteita. Hänen mukaansa nyt on pyrittävä vähentämään valmiuslain nojalla tehtyjen toimien käyttöä. 

Poikkeustilasta luopumista Pöysti ei vielä tässä vaiheessa epidemiaa ennustanut.

– Katsotaan nyt. Tilannehan on vielä vakava, eli täytyy katsoa huolella, Pöysti sanoi.

3. Ravintoloiden tukipaketti eduskunnalle ensi viikolla

Pääministeri Sanna Marinin(sd.) mukaan ravintoloille tarkoitettu tukipaketti on hänen tietojensa mukaan menossa eduskunnan käsittelyyn ensi viikon aikana. 

Ravintolat on määrätty pysymään kiinni toukokuun loppuun asti. Eduskunta on todennut, että ravintoloita pitää tukea tilanteessa, jossa niiden elinkeinotoimintaa on rajoitettu lailla. 

Asia kuuluu työministeri Tuula Haataisen (sd.) vastuulle. Hän sanoi saapuessaan Säätytalolle, että esitystä viimeistellään ja se annetaan ensi viikolla.

– Siitä viilataan vielä loppumetrejä, jotta lopullinen esitys on kunnossa ja kaikki luvut kohdallaan, sanoi Haatainen MTV Uutisille.

Oikeusministeri Anna Maja Henriksson (r.) totesi, että päätös ravintoloiden tukemisesta pitäisi saada sunnuntaina lyötyä lukkoon. 

– Se pitäisi toivottavasti saada tänään pakettiin, Henriksson sanoi.

4. Avataanko oppilaitoksia, harrastuspaikkoja ja kirjastoja?

Hallitus saattaa tänään päättää siitä, avataanko korkeakouluja, toisen asteen oppilaitoksia, harrastuspaikkoja ja kirjastoja, joiden nykyisiä rajoitukset on päättymässä toukokuun 13. päivä.

Päiväkotien ja peruskoulujen avaamisesta lähiopetukselle 14.5. päätettiin aiemmin tällä viikolla.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa on haluja avata kirjastoja. Jos kirjastoja avataan, jonkinlaisia rajoituksia niiden käyttöön on kuitenkin odotettavissa.

Lue myös:

    Uusimmat