Valtiovarainministeri Kulmuni: Hallitus päätti kausityövoimasta ja ravintolapaketti valmis, yritysten yleistuki vielä kesken

3:45
Turvapaikanhakijoiden pääsyä maataloustöihin helpotetaan – näin myös kotimaista työvoimaa kannustetaan kausitöihin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan hallitus on tehnyt tänään ratkaisun kausityövoiman järjestämisestä maatalouteen ja myös ravintoloiden korvauspaketti on saatu valmiiksi. Kulmuni twiittaa, että yritysten yleistuen valmistelu jatkuu vielä.

Ennen neuvottelujen alkua selvisi, että hallitus ei vielä tänään ollut valmis päättämään uusista yritystuista, toisin kuin jotkut julkisuudessa olleet tiedot ennakkoon kertoivat. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi MTV Uutisille, että valmistelu on vielä kesken.

– Me olemme tänään käsittelemässä pääasiassa kausityöntekijöiden tilanteeseen liittyvää kysymystä. Yritystukiasiaa on valmisteltu, mutta käsitykseni mukaan valmisteluvaihe on sellainen, että meillä ei ole tänään mahdollista päättää asiasta, Marin sanoi mennessään Säätytaloon.

– Asiaa (yritystukia) varmasti kuullaan infoluonteisesti, eli saamme tietoa, missä vaiheessa mennään. Asia ei ole varsinaisesti käsittelyssä sen vuoksi, koska valmistelu ei ole vielä valmis, Marin jatkoi.

Muut ministerit olivat hyvin vaitonaisia kokouksen alla.

– Toivon, että yritysten tukemisessa päästään eteenpäin, koska tarve on huutava, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoo.

Hallitus toivoo, että yritystuista saadaan päätös aikaan ensi viikon alussa.

Ennakkotietojen mukaan hallitus olisi suuntaamassa yrityksille satojen miljoonien eurojen arvosta suoraa tukea. Tukea annettaisiin yrityksille, joiden liikevaihto on vähentynyt koronaviruskriisin aikana merkittävästi.

Tukea annettaisiin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokriin. Tiedot saadaan verottajalta.

Yritystukipaketin pohjana on työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtaman talousviisaiden ryhmän esitys. Vihriälän ryhmä sai viikon lisäaikaa. Ryhmän raportin on määrä valmistua perjantaina.

Ravintoloille tukipaketti

Lisäksi hallitukselta on tulossa pitkään odotettu ravintoloiden tukipaketti. Paketti olisi MTV Uutisten tietojen mukaan noin sata miljoonaa euroa. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että ravintolapaketti olisi menossa eduskunnan käsittelyyn torstaina.

Tuella on tarkoitus korvata henkilöstö- ja kiinteistökuluja.

Kausityöntekijöiden tilannetta käsitellään tänään, koska maataloudessa on heistä pula. Tosin Ukraina on hiljattain suostunut siihen, että Suomi voi lennättää ukrainalaisia kausityöntekijöitä Suomeen töihin, kunhan työntekijöille taataan töitä kolmeksi kuukaudeksi, terveydenhuolto ja kunnollinen palkkaus.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kommentoivat kausityöntekijäpäätöstä tänään iltapäivällä eduskunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja