4-vuotias poika oli kuolla rallionnettomuudessa – Sami-isä sai mitalin sankarillisuudesta tragediassa, jossa kuoli hänen oma äitinsä

Hengenpelastusmitalit myönnettiin seitsemälle 2:47
Hengenpelastusmitalit jaettiin seitsemälle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt hengenpelastusmitaleja. Yksi mitalinsaajista oli Sami Hauta, joka pelasti oman poikansa rallionnettomuudessa.

MTV Uutiset sai Haudan kiinni puhelimitse, kun hän ei vielä tiennyt tulleensa palkituksi.

– Kotona minä olen ollut, ei ole kukaan yrittänyt soittaakaan. Kyllähän se hyvältä tuntuu. Ihan tositoimissa siinä oltiin, Hauta kuvailee tunnelmiaan.

Traaginen onnettomuus, josta Hauta pelasti 4-vuotiaan poikansa, mutta jossa hän menetti oman äitinsä, tapahtui viime kesäkuussa SM-rallissa Seinäjoella.

"Juoksin auton ympäri ja näin, että äiti siellä makasi"

Hauta oli sukulaisineen katsomassa rallia ja hän vaihteli kuulumisia kesäisessä kelissä. Muutama auto ehti ohittaa seurueen, joka katsoi kisaa istuinpaikoilta.

– Kuin salama kirkkaalta taivaalta yksi auto otti kimmokkeen ojanpientareelta ja lähti pyörimään meitä kohti, Hauta kuvailee.

Vaistonvaraisesti Hauta lähti heti juoksemaan, otti poikansa äitinsä sylistä ja syöksyi sivulle.

– En tiedä, mikä sai toimimaan niin nopeasti. Oli vain pari sekuntia aikaa tehdä jotakin. Metrin pääsin sivulle, niin auto pyöri jo ohitseni, Hauta kertoo.

Auto osui Haudan äitiin ja pysähtyi hänen takanaan olleeseen mäntyyn.

– Juoksin auton ympäri ja näin, että äiti siellä makasi. Odottelimme, että pelastustoimet saataisiin tehtyä, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Paluu rallikatsomoon nosti karvat pystyyn

Jyväskylän suurajoissa vuosittain käyvä Hauta mietti tragedian jälkeen pitkään veljensä kanssa, voisiko hän käydä uudelleen seuraamassa rallia. Lopulta harrastuksen pariin palattiin loppukesästä.

– Kauan aikaa mietittiin. Ajateltiin, että käydään [hoitamassa] se sillä lailla pois alta. Vähän trauman käsittelyä.

– Kyllähän se kova paikka oli, kun kuuli ralliautojen äänet. Nousi karvat pystyyn, Hauta muistelee.

"En ole aivan päässyt sitä käsittelemään"

Hengenpelastusmitalin Hauta ottaa surustaan huolimatta vastaan positiivisin mielin.

– Hyvälle tuntuu, vaikka tietysti äidin kuolema mietityttääkin. Olen yrittänyt vähän miettiä, mitä siinä tein, kun samalla siinä omakin henki säilyi myös, Hauta pohtii.

– Se on iso asia käsiteltävänä. En ole aivan päässyt sitä käsittelemään, Hauta toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat