4-vuotias brittityttö sairastui koronavirukseen liittyvään mysteeritautiin – äiti jakoi riipaisevan kuvan sairaalavuoteelta

Mikä on kawasakin tauti? 1:23
Mikä Kawasakin tauti oikeastaan on?

4-vuotias tyttö sairastui tautiin, joka muistuttaa Kawasakin tautia. Tytön äiti antoi haastattelun Mancester Evening News -sivustolle.

Brittiläinen Shannon Fernandes on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia sairaalavuoteessa makaavasta 4-vuotiaasta tyttärestään Tayahista. Tyttö sairastui harvinaiseen koronavirukseen liittyvään oireyhtymään, joka vaikuttaa lapsiin. Hän oli potenut oireita, jotka ovat samanlaiset kuin Kawasakin taudissa.

Tayah sairastui toukokuun alussa. Tytölle ei maistunut ruoka ja hän valitti vatsakipuja.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensin tytön ajateltiin kärsivän ummetuksesta. Oireet kuitenkin jatkuivat. Tayah oli herännyt yöllä huutaen kivusta ja hänellä oli kuumetta, joten Shannon vei hänet sairaalaan.

Tyttö joutui sairaalahoitoon

Tayahin silmät punottivat ja hänen vointinsa vain huononi. Hänestä otettiin röntgenkuvat ja verikokeet. Sitten hänet lähetettiin kotiin odottamaan tuloksia.

Pian Tayahin vanhemmat saivat soiton, jossa heitä pyydettiin tulemaan saman tien takaisin sairaalaan. Tulehdusarvot olivat todella pahasti koholla ja Tayah laitettiin suonensisäiseen IV-antibioottihoitoon.

– Päivien kuluessa hän alkoi näyttää turvonneelta ja hänen kielensä muuttui punaiseksi kuten tulirokossa.

Tayahin tulehdusarvot nousivat edelleen. Shannon ja hänen aviomiehensä Alex saivat kuulla, että Tayahilla oli Kawasakin tautia muistuttava sairaus, joka on yhdistetty koronavirukseen.

Äidillä oli todettu koronavirus

Sairaanhoitajana vanhainkodissa työskentelevä Shannon oli ollut omaehtoisessa karanteenissa sen jälkeen, kun hänen koronavirustestinsä oli osoittautunut positiiviseksi neljä viikkoa aiemmin. Myöhemmin Tayahilla alkoi ilmetä outoja oireita.

Tayahilla ei ollut suoranaisia koronaviruksen oireita ja kaksi koronavirustestiä olivat osoittautuneet negatiivisiksi. Shannon uskoo kuitenkin, että hänen sairautensa vaikutti tyttöön, joskin eri tavalla.

Taudista tiedetään vielä vähän

Asiantuntijat ovat aiemmin kertoneet Kawasakin tautia muistuttavasta sairaudesta, joka iskee ilmeisesti lapsiin. Taudin uskotaan liittyvän koronavirukseen. Manchester Evening Newsin mukaan oireita voivat olla ihottuma ja turvonneet rauhaset.

Lastentauteihin erikoistunut lääkäri Russell Viner kertoi BBC:n radio-ohjelmassa, että kyseessä on uusi oireyhtymä, joka näyttää tulevan useimmiten koronavirusinfektion jälkeen. 

– Uskomme, että kehon immuunipuolustusjärjestelmä ylireagoi koronavirukseen, Viner totesi.

Vointi näyttää olevan paranemaan päin

Antibioottihoidon jälkeen Tayah siirrettiin Manchesteriin lastensairaalaan. Hänelle tehtiin sydäntutkimus ja häntä hoidetaan siellä edelleen. Tayahia on hoidettu myös steroidien avulla.

– Hän on edelleen huonovointinen, mutta tulehdusarvot ovat laskemassa.

Äiti haluaa varoittaa muita

Shannonilla on myös 8-vuotias lapsi. Äiti hausi kertoa perheen tarinan sosiaalisessa mediassa varoittaakseen muita vanhempia.

– Tein julkaisun, jotta muut vanhemmat olisivat tietoisia siitä, miten kamala sairaus tuo oikeastaan on. Vanhempana se huolettaa paljon enemmän, koska se on sairaus, josta suurin osa ei ole edes kuullut eikä tiedä paljoakaan.


Lue myös:

    Uusimmat