3 ällöttävää faktaa – juotko tietämättäsi likaista vettä?

Riittävä vedenjuonti on terveellinen tapa, mutta muutamiin hygieniaseikkoihin olisi syytä kiinnittää huomiota.

Saamme kehittyneissä maissa olla onnellisia siitä, että tarjolla on puhdasta juomavettä. Vesi ei ole itsestäänselvyys kaikille. WHO:n mukaan yli 3,4 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain maailmassa vesihuollon sanitaation ja hygienian aiheuttamiin sairauksiin, infektioihin ja aliravitsemukseen. Vedestä ei siis missään nimessä pidä valittaa, mutta muutamaan seikkaan on silti hyvä kiinnittää huomiota, jos haluaa nauttia vetensä mahdollisimman puhtaana.

1. Et pese vesipulloasi

Käytätkö aina samaa vesipulloa? Se on toki kustannustehokas ja ekologinen tapa, mutta muistatko myös pestä pullosi säännöllisesti? Bakteerit viihtyvät lämpimissä ja märissä paikoissa ja toimiston pöydällä yön yli seisova melkein tyhjä vesipullo kutsuu pöpöjä tehokkaasti luokseen. Pese pullo säännöllisesti lämpimällä saippuavedellä ja jätä korkki avoimeksi, jotta pullo kuivuu.

2. Juot suihkussa

Ei kai sinulla vain ole tapana juoda vettä suoraan suihkusta? Tapa ei ole välttämättä huono – jos olet muistanut kuurata suihkun pään ennen juomista. Suihkun pää kerää pöpöjä tehokkaasti, joten jos et ole koskaan pessyt sitä, voit juoda tietämättäsi melko ällöttävää vettä.

3. BPA-kemikaalia vesipulloissa

Joidenkin tutkimusten mukaan tämä joistakin vesipulloista ja säilyketölkeistä löytyvä kemikaali voi imeytyä pakkausmateriaaleista ruokaan tai juomaan ja aiheuttaa liiallisesti altistettuna terveysongelmia. BPA:sta ollaan huolissaan, sillä se on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti reagoivat elimistössä hormonin tavoin (niin kutsuttu. hormonihäirikkö). Tiedetään, että BPA voi matkia naishormoni estrogeenia ja sillä voi näin ollen olla vaikutuksia hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, oppimiseen ja hormonijärjestelmään. BPA on myös todettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, mutta silti sitä käytetään laajalti kuluttajatuotteissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja