28-vuotias perheenisä sairastaa parantumatonta kivessyöpää – antaa muille miehille yhden tärkeän neuvon

3:00
Videolla kerrotaan, mitkä oireet viittaavat eturauhassyöpään.

Kivessyöpää sairastava Brendan kehottaa muita miehiä menemään lääkäriin, jos kiveksissä on jotain epäilyttävää. Miestä haastatteli australialainen 9 News -sivusto.

Kolme kuukautta sitten lääkäri kertoi australialaiselle Brendan Nikolajewille, että tällä on alle vuosi elinaikaa. Brendan sairastaa kivessyöpää, joka oli levinnyt liian pitkälle, ettei sille voitaisi tehdä enää mitään.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Brendanilla ja hänen vaimollaan Leahilla, 29, on kaksi lasta: yhdeksän kuukauden ikäinen Roman ja 2-vuotias Georgie.

Möykky kiveksessä oli syöpä

Brendanilla, 28, todettiin kivessyöpä vuonna 2017. Hän oli mennyt lääkäriin, koska kiveksessä oli tuntunut möykky. Lääkäri ohjasi hänet välittömästi urologin vastaanotolle.

Testien jälkeen lääkäri kertoi lohduttoman uutisen pariskunnalle: Brendanilla oli syöpä.

– Diagnoosi oli shokki. Se tuntui kuin pahalta unelta.

Syöpähoidot eivät auttaneet

Brendan oli käynyt syöpähoidoissa ja hänet oli leikattu, mutta syövän leviämistä ei saatu estettyä. Kantasolusiirrostakaan ei ollut ollut apua. Viime vuoden loppupuolella mies sai kuulla, että elinaikaa olisi enää 6–12 kuukautta.

– On vaikeaa puhua siitä. Täytyy pitää itsensä kiireisenä, etenkin lasten kanssa.

Brendan aloitti immunoterapiakokeilun syövän parantamiseksi. Sitä ei ole ennen kokeiltu hänen sairastamaansa syöpätyyppiä vastaan.

Brendan on panostanut erilaisiin vaihtoehtohoitoihin ja saanut niihin apua kaveriensa järjestämän rahankeräyksen kautta.

Lapset eivät tiedä

Lapset eivät tiedä, että heidän isällään on enää vähän aikaa jäljellä.

– He eivät oikeasti tiedä. Vaimoni on upea, ja hän pitää pakan kasassa.

Vinkki muille miehille

Brendan toivoo, että miehet menisivät lääkäriin, jos kiveksissä näyttää olevan jotain epätavallista. Lääkäriaika on helppo varata.

– Kyse ei ole oman kehon häpeämisestä vaan puhumisesta.

Oireita kyhmy ja kipu

Kivessyöpä on harvinainen. Suomessa uusia kivessyöpätapauksia todetaan vuosittain noin 170. Se on kuitenkin yleisin syöpä nuorilla miehillä.

Tavallinen kivessyövän ensioire on kiveksessä tuntuva kyhmy tai se, että toinen kives on suurentunut. Kiveksen kiinteys on saattanut muuttua tai siinä tuntuu kipua.

Laajemmalle levinnyt tai etäpesäkkeitä lähettänyt kivessyöpä voi aiheuttaa selkä- tai vatsakipua, hengenahdistusta tai veriyskää.

Syöpäjärjestöt suosittelevat, että omia kiveksiä kannattaa tutkia. Jos niissä huomaa muutoksia, on syytä mennä lääkäriin. Oma seuranta on tärkeää etenkin silloin, jos isällä tai veljellä on todettu kivessyöpä tai itseltä on hoidettu laskeutumaton kives.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja