Mainos

25 minuutin päivittäinen kävely voi estää syövän etenemisen: "Lääkäreiden olisi ehdottomasti suositeltava potilaille"

Reipas kävely voi pienentää riskiä kuolla syöpään, osoittaa tuore tutkimus.

Maailman suurimmassa syöpäkonferenssissa American Society for Clinical Oncology:ssa esiteltiin kaksi uutta tutkimusta, joiden mukaan liikunta voi olla luultua tehokkaampi väline syövän hoidossa. Liikunnan todettiin sekä hidastavan taudin etenemistä että pienentävän kuoleman riskiä. 

Tutkimusten mukaan nämä hyödyt on mahdollista saavuttaa päivittäisen, 25 minuutin kestoisen reippaan kävelylenkin avulla. 

Kaikenlainen liikunta on hyvästä

Toisessa konferenssissa esitellyssä tutkimuksessa 337 vastikään rintasyöpädiagnoosin saanutta naista jaettiin kahteen ryhmään. Kahdeksan kuukauden seurantajakson aikana toista ryhmää kehotettiin noudattamaan harjoitusohjelmaa, joka sisälsi kohtuullista liikuntaa 180 minuuttia viikossa. Toinen ryhmä sai puolestaan tavanomaista hoitoa, johon ei kuulunut liikuntaa.

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että liikunnalla oli selvästi taudin etenemistä hidastava vaikutus. Harjoitusohjelmaa noudattaneen ryhmän jäsenillä oli lisäksi noin puolet pienempi riski kuolla sairauteen liikkumattomaan ryhmään verrattuna.  

Nämä alustavat havainnot viittaavat siihen, että liikunta voi parantaa rintasyöpädiagnoosin saaneiden selviytymismahdollisuuksia.

Queenslandin yliopiston vanhempi tutkija Sandra Hayen mukaan on olemassa näyttöä siitä, että liikunnalla on suotuisia vaikutuksia myös muiden syöpien, kuten suoliston ja eturauhassyöpien kohdalla.

– Kaikenlaiseen liikuntaan ja toimintaan osallistuminen on parempi kuin ei mitään. Ja yleisesti ottaen, mitä enemmän teet sen parempi, Hayen toteaa.

Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä selviytymisestä, sillä liikunta voi auttaa potilaita kestämään rankat hoidot paremmin. Se voi myös parantaa heidän elämänlaatuaan sekä terveyttään hoitojen jälkeen.

Elämäntavoilla todella merkittävä rooli 

Toisessa tutkimuksessa 992 suolistosyöpädiagnoosin saaneen ihmisen ruokavaliota ja elämäntapaa seurattiin säännöllisesti usean vuoden ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että paljon kasviksia ja vähän punaista lihaa sisältävä ruokavalio sekä 150 minuuttia kohtuullista liikuntaa viikossa tuotti hyviä tuloksia.

Tätä ohjenuoraa noudattaneilla syöpäpotilailla kuoleman riski oli jopa 42 prosenttia pienempi epäterveellisiä elämäntapoja noudattaneisiin verrattuna.

Kalifornian yliopiston apulaisprofessori Erin van Blariganin mukaan liikunta voi auttaa alentamaan myös insuliiniresistenssiä, jolla on yhteys moniin syöpiin sekä kroonisiin sairauksiin.

– Lääkäreiden olisi ehdottomasti suositeltava potilaille liikuntaa. Neuvoisin potilaita harjoittamaan vähintään 150 minuuttia liikuntaa viikossa. Reipas kävely on hyvää liikuntaa aivan kaikille, Blarigani toteaa.

Huomenta Suomessa keskusteltiin ravinnon yhteydestä syöpään. Katso keskustelu videolta. 

5:18

Lähde: Independent

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.